Facebook icon
YouTube icon

10 skvělých rad, jak být výborným nahrávačem

Chcete být skvělým nahrávačem? Přinášíme vám 10 fantastických rad, které si můžete při trénování osvojit a vylepšít tak vaše nahrávačské schopnosti.

Stříbrná olympijská  medailistka Lindsey Berg z USA radí, jak se stát lídrem týmu. Ze své nahrávačské kariéry vybrala 10 bodů, na které by se nahrávači měli soustředit.

1. Buďte lídrem
Nahrávač by měl být plný energie. Je podstatné se naučit rozdávat pozitivní a konstruktivní kritiku. Zároveň je také důležité, aby se vaši spoluhráči cítili na hřišti v pohodě. Nikdy nebuďte tichým nahrávačem!

2. Nahrávač je nejpracovitější hráč týmu
Jestliže máte příležitost si udělat pár nahrávačských, přihrávačských nebo jiných cvičení, když je potřeba “extra” osoba při tréninku navíc - buďte tou osobou vždycky vy!

3. Poznejte dobře své útočníky!
Nahrávač musí vědět, jaké nahrávky mají jeho útočníci nejraději. Poznejte, co motivuje vaše útočníky a rozvíjejte s nimi dobré vztahy. Dobrou cestou k poznání je říci, že vám nevadí, když k vám budou mluvit k nahrávání, protože budete mít zpětnou vazbu. Je lepší, když vám něco řeknou, než by neřekli nic. Nahrávač potřebujete být mentálně silný, aby uměl správně přijímat kritiku.

4. Držte ruce vysoko
To je velice důležité, protože míč by měl opouštět ruce pokaždé ze stejné pozice. Také blokující hráči na druhé straně budou mít méně času přečíst vaši nahrávku a rychle se přemístit tam, kam nahráváte.

5. Udělejte každého kolem vás lepším
Nahrávačka Berg říká, že to byl vždy její cíl. Bylo jí řečeno, ať hráče kolem sebe dělá lepším a ona se rozhodla, že každým dnem se o to bude snažit.

6. Nahrávejte ze stejné pozice těla i pozice rukou
Jestli se budete zaklánět dozadu, blokaři budou vědět, že nahráváte dozadu. A naopak! Jestli budete nahrávat míč příliš daleko před sebou, bude jim jasné, že budete nahrávat dopředu.

7. Rozvíjejte dobrý vztah s trenérem
Právě na vás se budou často dívat, jako na trenéra na hřišti. Respektujte trenéra a snažte se navázat dobrý vztah. Ptejte se na hodně otázek, sdílejte názory a nápady. Buďte si jistí, že čím víc mluvíte, tím lépe spolu budete komunikovat.

8. Neustále pracujte na technice vašich prstů
Snažte se odnahrávat co nejvíce míčů, zvláště když jste začátečník či středně pokročilý. Byla jsem zvyklá pinkat o zeď klidně celý den, říká nahrávačka Berg.

9. Pracujte na rychlosti vašich nohou
Rychlost nohu je pro nahrávače velice důležitá. Trénovat práci nohou můžete kdekoliv. Nepotřebujete ani míč. Pusťte si muziku a začněte se pohybovat. Nahrávání je především o rytmu.

10. Hrajte volejbal co nejvíce
I když nebudete nahrávat, pouhé hraní volejbalu vám vypěstuje silnou znalost hry a zkušenost, na které budete stavět.

Zdroj: volleycountry.com