Facebook icon
YouTube icon

19. ročník mezinárodní turnaj Ústi nad Orlicí

Naše juniorky se zúčastnily již 19. ročníku  antukového turnaje, jehož pořadatelem byl  Dům dětí a mládeže DUHA Ústí nad Orlicí a TJ Jiskra Ústí nad Orlicí. Vlivem nepříznivé předpovědí počasí  se sobotní klání odehrály v místních tělocvičnách.  Závěrečná nedělní utkání se již odehrála na antuce.
Našim prvním soupeřem v základní skupině bylo družstvo z Jihlavy. A jak bývá zvykem, tak první set  bývají naše děvčata myšlenkami mimo kurt. Také ho prohrály 21:25 a z toho stačil soupeř ještě zkazit minimálně 10 podání.  Od druhého setu se začala naše hra zlepšovat,  a to díky kvalitnímu podání  se kterým měl soupeř obrovské problémy a dosáhl pouze na 15 bodů.  Dalšími soupeři ve skupině byl Junior Brno a Svitavy, kterým nedaly Ostravanky žádnou šanci na úspěch.
Až na první set v prvním utkání jsme základní skupinu vyhráli s přehledem. Důležité bylo se sehrát a nabudit do další fáze turnaje.

V další fázi turnaje byly na základě výsledků ze základních skupin vytvořeny tři skupiny, a zde se již rozhodovalo, kdo bude hrát o stupně vítězů.  Našim soupeřem byl polský Klodzk, Střešovice a VK KP Brno.
Na polských hráčkách bylo vidět, že volejbal hrají krátkou dobu a tak utkání netrvalo dlouho. Následně nás čekal soupeř z Prahy – Tatran Střešovice, jehož hráčky letos v kvalifikaci o Extraligu juniorek skončily před jeho branami. Utkání bylo kvalitní z obou stran, ale díky jistému podání a skvělému liberu naše děvčata zvítězila a udělala první krok do finále.
Druhý krok bývá vždy těžký. Což se ukázalo v posledním utkání, ve kterém jsme nastoupili proti Brnu, které bylo poskládáno od juniorek přes kadetky a starší žáčky . K postupu do finále nám stačilo vyhrát jeden set.  Ale hned od úvodu jsme tahali za kratší konec.  Nedokázali jsme přijmout soupeřovo podání, což mělo za následek  špatnou nahrávku, a naše podání nebylo pro soupeřky nebezpečné.   Brno si udržovalo neustále náskok 5 až 8 bodů a první set  zaslouženě vyhrálo.  Do druhého setu jako by nastoupila jiná družstva. Ostravanky s elánem a touhou zvítězit, Brňanky s rozklepanýma kolenama  s možného úspěchu.  Co nakonec rozhodlo v tomto setu? Razantní servis, dobrá nahrávka a kvalitní útok Danči Syrovátkové.
Díky vítězství v tomto setu a vyrovnání utkání na 1:1 jsme vyhráli skupinu a postoupili do finále společně se Senicou a Žižkovem, který obhajuje vítězství z loňského roku.

V neděli již svítilo sluníčko, tak se boje přesunuly na antuku.
K prvnímu finálovému utkání nastoupil Žižkov proti Senici. Senica v předcházejících utkáních ztratila pouze set  a byla považována za favorita celého turnaje.  Nakonec roli favorita Senica nezvládla a Žižkov zvítězil lehce 2:0.
První set našeho nedělního finálového utkání proti Žižkovu byl opět katastrofální, a po zásluze jsme ho prohráli. Žižkov byl jedním krokem od obhajoby loňského vítězství v turnaji. Ale jak již bylo dříve řečeno, druhý krok bývá ten nejtěžší. A naše holky se rozhodly, že to soupeřkám znepříjemní. Do druhého setu nastoupily jako vyměněné. Ke zlepšení došlo ve všech volejbalových činnostech- jistý servis, dobré bloky, úspěšné smeče Kamily Slatinské, dobrý pohyb v poli, kde žádný míč nebyl ztracený,  nakonec  vedlo  k vítězství v tomto setě.
Na řadu přišel tie-break.  Vstup se nám opět podařil, neustále jsme si udržovali náskok 4-5 bodů, a to až do stavu 13:8. Následoval výpadek koncentrovanosti našich děvčat a soupeř vyrovnal na 13:13. Naštěstí jsme nezpanikařili a dva body holky vybojovaly a celkově zvítězily 2:1 na sety.
V tuto chvíli měl Žižkov 3 body a Ostrava body 2. O vítězi mělo rozhodnout poslední utkání mezi TJ Ostrava a Senicou.
Tentokrát jsme začali hrát koncentrovaně od samého začátku. Nic jsme nenechali náhodě a díky katastrofálnímu servisu soupeřek (10 zkažených servisů) jsme první set vyhráli. Druhý set jsme zahájili podáním, které ale skončilo mimo vymezený prostor o velikosti 9x9 metrů. Soupeřky sice první podání nezkazily, to ale bylo na dlouho dobu z jejich strany vše. Naše hráčky díky kvalitnímu servisu utekly na  rozdíl 8 bodů a tento náskok dokázaly navýšit až na rozdíl 11 bodů. Jakmile jsme dosáhly 23 bodů, tak přišlo naše uspokojení ,  které soupeřky využily a snížily na rozdíl 4 bodů. Po vystřídání v poli, holky poslední dva míče uhrály a mohly začít slavit nejen vítězství 2:0 v tomto utkání, ale i vítězství v celém turnaji.

Nutno pochválit celý tým, který se zlepšoval zápas od zápasu. Vyzdvihnout  musíme Kamilu Slatinskou, která byla vyhlášena nejlepší smečařkou turnaje a od starosty města Ústí nad Orlicí pana Petra Hájka převzala hodnotnou cenu.
Kdyby se udělovala cena pro nejlepší libero, bezesporu by jej získala Patricie Gamonová, která  po celou dobu turnaje podávala vynikající výkon.

 

Dům dětí a mládeže DUHA Ústí nad Orlicí a TJ Jiskra Ústí nad Orlicí vás srdečně zvou na

19. ročník mezinárodního volejbalového turnaje juniorek a kadetek

Termín:        24. – 25. května 2014

Místo:          volejbalové kurty v Ústí nad Orlicí, v případě nepříznivého počasí v tělocvičnách

Zahájení:     sobota 24.5.2014 v  8.30 hodin

Ukončení:    neděle 25.5.2014 v 16.00 hodin

Bližší informace naleznete zde..

Fotografie z turnaje naleznete zde...

ZÁKLADNÍ SKUPINA:
TJ OSTRAVA - DEMLOVA JIHLAVA   1:1
TJ OSTRAVA - JUNIOR BRNO  2:0
TJ OSTRAVA - TJ SVITAVY  2:0

SEMIFINÁLOVÁ SKUPINA:
TJ OSTRAVA - B.KLODZKA  2:0
TJ OSTRAVA - TATRAN STŘEŠOVICE  2:0
TJ OSTRAVA - VK KP BRNO  1:1

FINÁLOVÁ SKUPINA O 1. - 3. MÍSTO
SVM SENICA - SOKOL ŽIŽKOV  0:2
TJ OSTRAVA - SOKOL ŽIŽKOV  2:1
TJ OSTRAVA - SVM SENICA  2:0

KONEČNÉ POŘADÍ TURNAJE:
1. TJ OSTRAVA
2. SOKOL ŽIŽKOV
3. SVM SENICA
4. VK KP BRNO