Facebook icon
YouTube icon

Boje o postup na ME 2019 začnou našim ženám již příští týden

Již příští týden (15. 8. 2018) v Jablonci nad Nisou vstoupí naše ženy do kvalifikace o ME 2019. Čekají je severské celky - Švédsko, Finsko, Estonsko. Proto jsme se zeptali hlavního trenéra Zdeňka Pommera, jak se děvčata připravovala, koho na tyto důležité zápasy pozval a jak vidí soupeře svých svěřenkyň.

Příští týden vás čeká první utkání kvalifikace na ME, družstvo je již přes týden opět pohromadě, kde se připravujete a na co v přípravě soustředíte?
Na první zápas kvalifikace se připravujeme v Jablonci nad Nisou, kde odehrajeme všechna tři kvalifikační utkání i blok přípravných zápasů s polskou reprezentací. Za sebou již máme trojutkání s Francií, které nám ukázalo, že je ještě potřeba zapracovat na souhře. Věnujeme se proto nácviku kombinací v útoku i systému obrany.

Do přípravy jsi na rozdíl od jara pozval méně hráček, znamená to, že o týmu máš již jasno?
Do tréninku se zapojilo 15 hráček. Velmi si vážím toho, že děvčata dala přednost národnímu týmu před přípravou v klubech. Je logické, že to budou právě ony, kdo budou bojovat v kvalifikaci. Musím ale říct, že tým je ve stejném složení celý tento blok přípravy a je proto konsolidovaný a věřím, že bude i dobře připravený na šest kvalifikačních zápasů.

Do družstva se vrací Vincourová – Šmídová, počítáš s ní jako s nahrávačskou jedničkou nebo jí bude Valková?
Jsem přesvědčen, že máme v týmu dvě v současné době nejlepší české nahrávačky. Každá z nich je trochu jiná, takže se dobře doplňují. Předpokládám, že do zápasů zasáhnout vyrovnaně, samozřejmě budeme i reagovat na aktuální vývoj zápasů. V každém případě nepochybuji o tom, že obě holky budou pro tým velkým přínosem.

Máte za sebou první ostrá přípravná utkání s Francií, jak jsi spokojen s výkonem mužstva?
S Francií jsme sehráli tři čtyřsetová utkání. Dvakrát jsme remizovali 2:2, ve třetím utkání jsme zvítězili 3:1. Do zápasů jsme šli z plné přípravy, holky kromě zápasů musely ve stejný den zvládnout i trénink v posilovně. To se zákonitě promítlo do naší hry, kdy jsme v některých fázích nebyli v koncovkách tak důrazní, jak bych si představoval. Současně se ale ukázalo, na čem je potřeba zapracovat, ale o tom už jsme mluvili… (viz první odpověď)

Jaký program čeká děvčata do zahájení kvalifikace?
Tento týden nás čeká druhá třízápasová série, ve které budou našimi soupeřkami silné Polky. Podle informací, které máme, by měly přijet v nejsilnější sestavě. Očekávám tedy, že nás pořádně prověří před prvním kvalifikačním zápasem se Švédskem, které se hraje příští týden ve středu.

Hned o víkendu pak budeme hrát ve Finsku a ve středu 22. srpna už zase doma v Jablonci nad Nisou proti třetímu soupeři z kvalifikace, Estonsku. Se stejným soupeřem budeme hrát pár dní nato odvetu v Tallinnu.
Během dvanácti dní odehrajeme čtyři těžká kvalifikační utkání, dvě domácí a dvě na severu Evropy. Nejen s ohledem na cestování to budou velmi náročné necelé dva týdny.

Poprvé v historii se kvalifikace bude dohrávat až v lednu, vidíš v tom pro nás výhodu nebo nevýhodu?
Zda to pro nás bude znamenat první či druhé, teprve uvidíme. Chceme vytěžit maximum ze čtyř srpnových zápasů. Lednová dohrávka v každém případě znamená, že budeme muset trénovat i přes svátky na konci roku. Umím si představit, že bychom toto období dokázali strávit i jinak, než volejbalem… Ale systém byl takto nastaven a my se mu musíme přizpůsobit…

Můžeš nám něco říci o soupeřích, které vás čekají v kvalifikaci? Jste pasováni do role favorita skupiny, vidíš to taky tak?
Za soupeře máme „severské“ týmy, které jsou charakteristické bojovností, houževnatostí a zarputilou obranou. Musíme být maximálně efektivní v útoku a podat odpovědný kolektivní výkon. Jen tak budeme moci uspět v kvalifikaci na mistrovství Evropy příští rok.

Autor: Jiří Carba
Zdroj: www.cvf.cz