Facebook icon
YouTube icon

České volejbalové klany – ZEDNÍKOVI: Dvě volejbalové generace reprezentantů

V porovnání s předchozí částí cyklu je dnešní pokračování podstatně skromnější. Věnujeme jej Tomáši Zedníkovi – bývalému reprezentantovi, hráčské, trenérské a funkcionářské osobnosti ostravského volejbalu, a trojici jeho dcer – Karolíně, Magdaleně a Emě, které rovněž přivedl k volejbalu. Prostřední naplnila podmínku zařazení rodiny do tohoto cyklu, tj. v roli kapitánky akademického výběru ČR na Letní světové univerziádě 2017 v Taipei oblékala reprezentační dres a nejmladší má do reprezentace „našlápnuto“ zařazením do celostátního výběru Naděje 2006. Nutno podotknout, že obě starší dcery dokázaly (stejně jako otec) skloubit vrcholový sport s vysokoškolským studiem, jsou držitelkami akademických titulů a neživí se sportem: Kája pracuje jako psycholožka, Mája je ekonomkou centrály obchodního řetězce TESCO pro východní Evropu v Budapešti.

Zakladatel – 1. generace
Tomáš ZedníkIng. Tomáš Zedník
(*1966 v Ostravě)
s výškou 196 cm smečař Vítkovic, Dukly Liberec, Tirolu Innsbruck, VSC Zlín a VK Danzas Ostrava. S mládežnickými celky Vítkovic žákovský, kadetský a juniorský mistr republiky, reprezentant ČSSR se 6. místem na ME 1987 a od roku 1992 trenér, funkcionář a manažer Vítkovic, Danzasu, DHL a VK Ostrava s podílem na zisku 5 mistrovských titulů (2 x muži, 1 x junioři, 2 x žáci).
Se sportem začínal v roce 1976 jako fotbalový žáček Baníku Mariánské Hory. Své spoluhráče převyšoval o hlavu, moc mu to nešlo a tak přešel v roce 1978 z fotbalového do volejbalového oddílu téže TJ. Po roce přestoupil do TJ Vítkovice, které se staly a dodnes zůstávají jeho druhým domovem a centrem volejbalových aktivit. V roce 1981 získal se staršími žáky Vítkovic první mistrovský titul, v letech 1982 a 1983 tento úspěch zopakoval s družstvem mladších a v roce 1985 starších dorostenců. Za těmito mládežnickými úspěchy stáli trenéři Jaroslav Koutný, Trajko Petrov a Břetislav Potáč.

Od podzimu 1983 hrál nejvyšší domácí soutěž – EXL mužů – s těmito angažmá a úspěchy:
1983-88 Vítkovice, nejlepší 4. místo v roce 1985, trenéři Jaroslav Koutný a Věnomír Merta,
1988/89 Dukla Liberec, 3. místo, trenéři Josef Smolka st. a Vít Pražák,
1989-92 Vítkovice, postup z NL v roce 1990, nejlepší 8. místo v roce 1991, trenér J. Koutný,
1992-94 výpadek dvou sezon ze zdravotních důvodů (spontánní pneumotorax plic),
1994-98 Vítkovice, nejlepší 7. místo v roce 1996, trenéři J. Koutný a Lubomír Vašina,
1998/99 Tirol Innsbruck, 4. místo v rakouské Superlize, trenér Zdeněk Haník
99/2000 VSC Zlín, 3. místo, trenéři Ivan Dostál a Roman Macek, 2000-05 VK Danzas Ostrava se čtveřicí 4. míst, trenéři Jaroslav Tomáš a Peter Kalný.
 

Tyto hráčské aktivity je třeba doplnit dlouholetou účastí na turnajích Antukové ligy a dalších venkovních turnajích v době letních prázdnin s neformální partou volejbalových kamarádů pod názvem OGAŘI v letech 1998-2018. Tuto partu nazývá partou „životní“.

V letech 1986-1988 byl členem mužské reprezentace ČSSR, s B-týmem (výběrem hráčů do 23 let) si pod vedení trenérů Zdeňka Pommera st. a Josefa Smolky st. zahrál na mezinárodních turnajích (Vyšné Hágy, Pohár osvobození Slovenska) a s prvním týmem startoval na ME 1987 v Belgii se 6. místem, trenéři Karel Láznička a Miroslav Nekola.

V roce 1992, kdy byl nucen přerušit na 2 sezony hráčské aktivity, se v mateřském oddílu zapojil do trenérské a funkcionářské práce. V této činnosti pokračoval i po navrácení na kurt a věnuje se jí dosud. Pokud odečteme dvě hráčské sezony v Innsbrucku a ve Zlíně, jedná se o úctyhodných 25 let práce pro ostravský a český volejbal s touto rekapitulací funkcí:
1992-94 asistent trenéra a vedoucí družstva mužů Vítkovic u trenérů Otakara Oršového a Jaroslava Koutného,
1994-98 manažer klubu MCHZ Ostrava a současně hráč pod vedením J. Koutného a L. Vašiny,
2000-05 manažer klubu VK Danzas Ostrava a současně hráč pod vedením J. Tomáše a P. Kalného,
2005-13 manažer klubu a od roku 2009 jednatel VK DHL Ostrava s.r.o.,
2013-17 manažer klubu a od roku 2015 jednatel VK Ostrava s.r.o., trenér kadetů a juniorů Sportovního gymnázia Emila a Dany Zátopkových, v sezoně 2016/17 navíc trenér družstva žáků VK Ostrava,
2017-19 manažer klubu a člen představenstva VK Ostrava s.r.o., asistent trenéra Jana Václavíka u družstva mužů, pokračování trenérské práce u kadetů a juniorů při SG, člen Moravskoslezského KVS a výboru ČVS, od roku 2018 člen dozorčí rady Asociace volejbalových klubů (AVOK) mužů.
 

Z titulu vrcholných klubových funkcí mu počínaje rokem 2005 přísluší podíl na zisku dvou titulů Mistra ČR v kategorii mužů (2006 s DHL, trenér J. Tomáš a 2013 s VK, trenér Zdeněk Šmejkal), dvou titulů vicemistra (2008 a 2011) a dvojice 3. míst (2009 a 2019). Dalším klubovým úspěchem se stal mistrovský titul juniorů v roce 2016 (trenér L. Vašina) a 2 tituly st. žáků v letech 2013 a 2014 (trenér S. Habboudji). Za největší Tomovo vítězství lze považovat udržení klubu pod vedením zakládajících členů po snaze opozice ovládnout klub pomocí nelegálních voleb v roce 2015, po kterých byl Tomáš a další členové SR zbaveni funkcí. O neplatnosti voleb rozhodl soud, odstavení funkcionáři se mohli vrátit a pokračovat v práci. Dodejme, že krizovou sezonu 2015/16 překonal Tom s pomocí Zdeňka Šmejkala, který mu nabídl funkci vedoucího a asistenta trenéra u mužské reprezentace ČR. Pro tuto pozici měl Tomáš požadovanou kvalifikaci trenéra I. třídy, získanou v roce 2014 po dálkovém studiu trenérství na UP Olomouc.

Tomášovo 40 let trvající soužití s volejbalem doplňujeme několika vloženými fotografiemi. Na snímku úvodním je mistrovský celek juniorů TJ Vítkovice při vítězném finále MR v roce 1985. Zleva stojí as. trenéra B. Potáč, Závada, Čaputa, Resutík, Borovec, Kubíček, Bill a trenér T. Petrov, v podřepu zleva Lindovský, Šmídl, Zedník, Šmíd a Šmidák.

Na druhém snímku muži Vítkovic v roce 1986 se 6. místem v EXL. Nahoře zleva Schreier, Ševců, Říman, Zedník, Štefko, Tomis, Pavelek a předseda oddílu M. Wagner, dole zleva vedoucí týmu V. Pavlásek, Klos, Šomek, Štika, masér J. Vingárek, Borovec a trenér J. Koutný.

Z roku 1987 je snímek B-týmu RD mužů ČSSR při jednom ze soustředění. Zleva stojí trenéři J. Smolka a Z. Pommer, hráči Vostárek, Fortuník, P. Galis, Fikar, M. Kvapil, M. Hadrava a masér J. Vingárek, v podřepu zleva R. Dvořák, Zedník, Nejedlý, Fiala, J. Kvapil a vedoucí družstva Z. Vrbenský.

Na záběru z finále ČP 2003 mezi Českými Budějovicemi a Ostravou překonává smečující Zedník (Danzas) dvojblok Jihostroje.

Přerod Toma z hráče na funkcionáře dokumentují další dva snímky. Na prvním z roku 2005 se Tomáš ještě jako hráč DHL raduje z vítězství svého týmu, na druhém již v roli manažera v roce 2006 po zisku mistrovského titulu. Zleva stojí člen SR klubu J. Tatara, předseda klubu F. Kopecký, hráči Kust, Cerha, Jedlička, D. Konečný, P. Kubala, Ledvoň, vedoucí družstva J. Koutný, další člen SR M. Wagner, manažer T. Zedník, trenér J. Tomáš a zástupce sponzora J. Stojar. V podřepu zleva Kadlc, Ching, Zvolánek, Správka, Kozák, Burrow a masér L. Firda.

Oslava dalšího mistrovského titulu s VK Ostrava v roce 2013. Nahoře zleva člen SR klubu I. Cap, klubová legenda J. Koutný a za ním masér S. Šereda, trenér Z. Šmejkal, hráči Fořt, Rodek, David, Mauler, Wolff, Záhorský, Michalovič, manažér T. Zedník, Široký a předseda SR P. Žurek. Dolní řada zleva asistent trenéra J. Švasta, T. Dvořák, Václavík, Karásek, Lach, Haník ml. a zástupce sponzora D. Zátorský.

Tomova turnajová parta Ogarů v roce 2014 na turnaji v Raškovicích. Zleva stojí M. Pospíšil, Goga a Fabikovič, zleva sedí Jokl, Zedník, Skála a P. Pospíšil.

Zatím posledním úspěchem volejbalistů VK Ostrava se stalo 3. místo v uplynulé EXL sezoně 2018/19. Na propagačním snímku stojí zleva manažér T. Zedník, hráči Bauman, J. Dvořák, David, Sedláček, Kotas, Štefko, masér S. Šereda a trenér J. Václavík, v pokleku zleva Beal, Menner, Vancl, Sobczak, Podlesny a Janků.

Na posledním vloženém snímku Tom při rozdílení bronzových medailí v roce 2019, které tým vybojoval v souboji s VK Kladno poměrem vítězných zápasů 2:0.

V roce 1988 se Tomáš oženil s Barborou Dokoupilovou (*1967), v roce 1991 se jim narodila nejstarší dcera Karolína, v roce 1993 prostřední Magdalena a v roce 2006 benjamínek Ema. S podporou obou rodičů se všechny tři postupně zapojily do volejbalového dění a patří jim samostatné vizitky. Přestože se Bára Zedníková sportu nikdy závodně nevěnovala, stala se celé rodině velkou oporou a aktivním fanouškem. Dokumentuje to i první vložený snímek z roku 2009, na kterém spolu s Tomem hlasivkami a bubínkem podporují družstvo kadetek Ostravy s dcerou Májou. Na druhém kompletní volejbalová rodina v roce 2015 v Olomouci při promoci Karolíny, zleva Magdalena, Karolína, Barbora, Tomáš a Ema.    Fotografie k textu jsou pod článkem.


Pokračovatelky – 2. generace

Mgr. Karolína Zedníková
(*1991 v Ostravě)
S volejbalem začínala v 8 letech, ale věnovala se mu pouze v mládežnických kategoriích. Po zahájení vysokoškolského studia na Univerzitě Palackého v Olomouci dala přednost škole a přípravě na stávající povolání psycholožky. Závodně hrála do 19 let postupně za mladší a starší žákyně TJ Mittal Ostrava (trenéři Vilém Košťál, Josef Choma a Milan Fajkus), v kategorii kadetek a juniorek oblékala dres VK DHL Ostrava (trenér Josef Božík) se startem v krajském přeboru. S výškou 178 cm hrála na postu blokařky, v současnosti hraje volejbal pouze příležitostně a pro zábavu. Napsala o sobě:
Přesto, že má volejbalová kariéra neoplývá obecně uznávanými úspěchy, přinesla mně do života řadu báječných věcí. Nové vztahy a možnost zapadnout do dalšího, mimoškolního kolektivu…. Volejbal je pro mě zároveň jedním z rodinných pojítek, kdy se sejdeme a v totálním rauši fandíme tomu, kdo z nás je zrovna v tu chvíli na place. V té chvíli je přímo hmatatelná naše pýcha, obdiv, radost, divokost a zápal do hry.
Na prvním vloženém snímku z roku 2009 Kája (ležící vlevo) s týmem juniorek DHL Ostrava a s trofejemi za 1. a 2. místo na mezinárodním turnaji Iveco Cup v německém Blankenburgu.
Na druhém snímku z roku 2010 se sestrou Magdalenou (ve žlutém triku) na letním výcvikovém kempu v České Třebové. V pozadí tehdy čtyřletá sestra Ema.

Ing.Magdalena Zedníková
(*1993 v Ostravě)
s výškou 176 cm smečařka mládežnických celků a EXL družstva žen TJ Ostrava s jednou sezonou v lucemburském VC Strassen Luxembourg. Se ženami TJ Ostrava získala v sezoně 2015/16 bronzovou medaili na M-ČR a stříbrnou medaili v Českém poháru. V roce 2017 akademická reprezentantka ČR se startem na Letní světové univerziádě v Taipei.
Stejně jako starší sestra začínala s volejbalem v 8 letech, tj. v roce 2001 v přípravce TJ Ostrava (trenér Vilém Košťál), pokračovala v týmech mladších a starších žákyň (trenér Milan Fajkus) a současně byla ve výběru Krajského centra mládeže (KCM), trenéři Radovan Podola a M. Fajkus. První úspěchy se dostavily v roce 2008, ve kterém s výběrem KCM Moravskoslezského kraje zvítězila v 11. ročníku Memoriálu Milana Kafky a o rok později skončila se st. žákyněmi TJ Mittal Ostrava na 2. místě MR v Brně. V roce 2010 získala mistrovský titul v kategorii kadetek a v roce 2011 stříbrnou medaili na MR juniorek - obě medaile pod vedením trenérů Jiřího Kozla a Ladislava Pinka. Premiéru v ženské EXL si odbyla v sezoně 2011/12, ve které družstvo Ostravy hrálo naposledy pod názvem sponzora (Mittal) a poprvé pod vedením trenéra Zdeňka Pommera mladšího. Skončilo na 9. místě a účast mezi elitou uhájilo vítězstvím v baráži.

Přehled dalších aktivit a úspěchů v nejvyšší ženské soutěži:
2012-17 TJ Ostrava, trenér Z. Pommer dovedl tým během prvních 3 sezon mezi elitu EXL s dvojicí 4. míst v letech 2015 a 2017 a 3. místem v roce 2016, ve kterém současně skončilo za mistrovským Prostějovem na 2. místě Českého poháru,
2017/18 VC Strassen Luxembourg se 3. místem v nejvyšší lucemburské soutěži,
2018/19 návrat do TJ Ostrava, 8. místo, trenér Z. Pommer.
 
Reprezentační dres oblékla v roce 2017 na postu smečařky a kapitánky akademického výběru ČR pro XXIX. Letní světovou univerziádu v čínském Taipei, kde náš výběr pod vedením Stanislava Mitáče skončil na 12. místě.
Po skončení soutěžní sezony 2018/19 se rozhodla zanechat vrcholového volejbalu a věnovat se povolání. V roce 2017 promovala na ostravské Vysoké škole báňské se ziskem titulu inženýra v oboru ekonomie a financí, v současné době zastává post ekonomky centrály obchodního řetězce TESCO pro Východní Evropu se sídlem v Budapešti.
Na prvním vloženém snímku kadetky TJ Ostrava – mistryně ČR 2010. Zleva stojí trenér J. Kozel, hráčky Šusterová, Čuboňová, Zemanová, Tobiášová, M. Zedníková, Teichmannová a as. trenéra L. Pink, Zleva klečí Zděblová, Kukučová, Skybová, Šálková a Lazarová.
Další dva snímky jsou z nejúspěšnější sezony 2015/16 se ženami TJ Ostrava se ziskem bronzových medailí na MR a stříbrných ve finále ČP. Na fotce první kompletní tým, nahoře zleva as. trenéra L. Spáčil, Zemanová, Kvapilová, Kalusková, Jennelová, Kozubíková, M. Zedníková, Kojdová a trenér Z. Pommer, dole zleva Čuboňová, Válková, Červenková, Součková a Kukučová. Na druhém snímku stejný celek se stříbrnými medailemi za 2. místo v ČP 2016, Mája č. 13 uprostřed horní řady.
Akademický výběr ČR v roce 2017 při Letní světové univerziádě v Taipei. Nahoře zleva Nová, Šimáňová, Svobodová, Kalhousová, M. Zedníková, Kůrková a Šnellyová, dole zleva Pešková, Vyklická, Michalíková a Kopecká. Na snímku chybí hráčka Bartošová (výron v kotníku) a trenér S. Mitáč.
Poslední EXL sezonu Magdaleny Zedníkové dokumentují snímky z jara 2019. Na prvním Mája s oblíbeným č. 13 při smeči proti blokům Liberce, na druhém se raduje z úspěšného zákroku Ostravy.

Ema Zedníková
(*2006 v Ostravě)
ve 13 letech s výškou 170 cm smečařka družstva starších žákyň TJ Ostrava, členka krajského MSK a celostátního výběru talentovaných děvčat Naděje 2006.
S trojicí rodinných volejbalových vzorů za zády zahájila také Ema v roce 2014 svou hráčskou kariéru v TJ Ostrava postupně pod vedením trenéra Jiřího Kozla v družstvu přípravek, trenérek Petry Jennelové a Petry Urbanové v družstvu mladších žákyň a v současnosti je v péči trenérky Ivety Krátké v družstvu starších žákyň. Je také členkou krajského MSK a na podzim 2019 byla nominována do celostátního výběru talentovaných hráček ročníku 2006 s názvem Naděje 2006, trenéři Aleš Novák a Josef Smolka ml.
Na snímku Ema (vlevo) v roce 2015 při turnaji barevného minivolejbalu v Ostravě. Zdá se, že svou hráčskou kariéru má dobře nastartovanou a budeme držet palce, aby se také ona mezi budoucí elitou našeho volejbalu neztratila!

 

Autor: Zdeněk Vrbenský
Zdroj: cvf.cz