Facebook icon
YouTube icon

Covid-19 ukončil UNIQA extraligu žen před semifinále, mistrem je Dukla Liberec (19.3.2021)

Správní rada ČVS se rozhodla na základě podkladů AVOK (Asociace volejbalových profesionálních klubů) žen a STK (Sportovně technická komise) ukončit UNIQA extraligu žen ročník 2020/2021. Důvod tohoto rozhodnutí je velké množství pozitivně testovaných hráček v družstvech TJ Ostrava, VK Brno a Olympu Praha a fakt, že dva týmy jsou celé v karanténě. Reglement FIVB určuje národním federacím ukončit ligové soutěže do 18. 4. 2021 a tím pádem UNIQA extraliga žen nemá volné termíny po vypršení povinné karantény postižených týmů.

Rozhodování členů SR ČVS bylo velmi obtížně, ale převládl názor, že důležitější než sportovní a soutěžní pohled je zdraví hráček. Jedním z faktorů v rozhodování byl i fakt, že již začátkem května čeká naše reprezentační družstvo veledůležitý kvalifikační turnaj o účast na ME 2021 a jakékoli posouvání termínů by mohlo ohrozit plynulou přípravu národního celku. „Přijdeme sice o soutěžní vrchol letošní UNIQA extraligy žen, ale na druhou stranu máme jistotu, že směrem ke zdraví hráček jsme udělali maximum,“ říká smutně předseda ČVS Marek Pakosta.

Český volejbal se transparentně staví k vzniklým problémům, za které nemohou ani kluby, ani hráčky. Správní rada se snaží vyhnout spekulacím o obcházení epidemiologických opatření, které se v posledních dnech objevují u jiných sportů v médiích. Snahou vedení ČVS v čele s Markem Pakostou je vrátit děti do hal, na tréninky a začít normální volejbalovou přípravu nejen pro profesionály. „Z pohledu regulérnosti a kredibility soutěže by bylo pokračovat značně riskantní,“ dodává předseda AVOK žen Martin Gerža.

Na základě odsouhlasených soutěžních pravidel pro sezónu 2020/2021 se mistrem stává vítěz základní části UNIQA extraligy žen, Dukla Liberec. Další pořadí družstev je totožné jako pořadí po základní části - zde.

AVOK žen a STK ČVS zohlednily zejména tyto skutečnosti:
- aktuální situaci družstev a z toho vyplývající následnou regulérnost a důstojnost dohrání soutěže, s ohledem na možnou nákazu i při pokračování soutěže po přerušení
- ochrana zdraví všech hráček a členů realizačních týmů
- zachování důstojnosti, kredibility a sportovní úrovně EX-Ž
- umožnění plnohodnotné přípravy reprezentačního družstva žen České republiky

Správní rada ČVS:
1. Schvaluje společný návrh STK ČVS a AVOK-Ž o ukončení soutěže EX-Ž.
2. Na základě návrhu STK ČVS v souladu s článkem 12 a přílohy č. 27 Rozpisu mistrovských soutěží ČVS dospělých a mládeže 2020/2021 schvaluje konečné pořadí soutěže extraligy žen po 1. části soutěže jako konečné pořadí celé soutěže a v souladu s článkem 19 Rozpisu vyhlašuje mistrem ČR družstvo VK Dukla Liberec.

Jsme si plně vědomi, že sportovní dohrání soutěže by bylo nejlepším řešením, ale to vzhledem k výše uvedenému není při skloubení všech potřeb možné.

Autor: Jiří Carba,
zdroj: SR ČVS