Facebook icon
YouTube icon

Čtvrté místo je pro nás motivace dál makat (30.4.2015)

Smečařka Ondrušková míří do USA. Trenér Zdeněk Pommer si přeje udržet další volejbalistky v Ostravě

   Na medaili v extralize stále čekají. Letos k ní volejbalistky TJ Ostrava měly blízko, ale poslední krok se týmu, složenému pouze z českých hráček, udělat nepodařilo. V souboji o bronz podlehl Frýdku-Místku, který měl v kádru tři Slovenky, dvě Polky a jednu Bulharku, 0:3 a 2:3.
   „Ukazuje se, že asi kráčíme správnou cestou. Řeším jenom, jestli jdeme moc pomalu, nebo to nemohlo zacinkat už letos. Myslím, že mohlo, i když Frýdek měl výborný kádr a byl černým koněm extraligy," poznamenal trenér Ostravy Zdeněk Pommer. V roce 2012 zažil s družstvem baráž, předloni bylo osmé a vloni šesté.
   „Série se lámala v tie-breaku. Věřím, že ve třetím zápase bychom měli výhodu, soupeřky by už byly v totálním tlaku. Ale na kdyby se nehraje," konstatoval Pommer, který jako třetí kouč v historii klubu dovedl tým na 4. místo. Před ním to dokázali Leoš Chalupa (1998) a Vilém Košťál (2000).
   „Kocovina z vítězství nad KP Brno ve čtvrtfinále teď už odezněla. Byla to euforie a trošku se nám vymstila," vrátil se k senzačnímu postupu přes kandidáta na medaili, kterého Ostrava porazila 3:2 na zápasy. „Musíme se poučit ze závěrečných bojů s Frýdkem a příště k tomu přistoupit trochu jinak. Prohry i vítězství se musejí mazat, protože v play-off už je to prostě bitva," připomenul Pommer, že ve vyřazovací fázi soutěže není možné zaváhat.
   V budoucnu by ostravský tým rád posunul ještě výš, proto si tuto sezonu chce v klidu a s odstupem celou vyhodnotit. „Dělám to každý rok bez ohledu na to, kolikátí skončíme. Chceme být lepší a čtvrté místo je pro nás motivace dál makat," vysvětlil trenér a dodal, že pokud současných devět družstev doplní z I. ligy České Budějovice, bude příští ročník extraligy daleko náročnější.
   „Nadstavba by se nerozdělila na pětku, která umožnila mančaftům ze středu tabulky, jako jsme my, dostat se nahoru, ale na dvě čtyřky, devátý tým by už v lednu po základní části skončil sezonu a desátý šel do baráže. O dva posty v horní čtyřce by svedlo bitvu pět mančaftů, dostat se tam by bylo pětkrát těžší," nelíbí se mu chystané změny v nejvyšší soutěži volejbalistek. „Ubral by se i počet zápasů. Herní procento musí být adekvátní tréninku, a to by chybělo, museli bychom hrát někde přáteláky," uvedl kouč.
   Za současným úspěchem Ostravy stál kolektiv třinácti hráček, které se na palubovce dokázaly podržet i zastoupit. „Kádr se letos sešel a byla to výborná parta, to je podle mě alchymie kolektivního sportu. Spousta výsledků se ale uhrála i partou všech zapálených lidí kolem volejbalu," připomenul Pommer podporu vedení klubu i fanoušků. „Teď převažují pocity, že každá hráčka dobře zvládla a ustála svou roli, ale v příští sezoně se toho na některé naloží ještě víc, takže se s tím musí popasovat, budeme pod větším tlakem."
   Kdo bude v příští sezoně oblékat dres TJ Ostrava? „Nejradši bych byl, kdyby stávající kádr zůstal stejný, což samozřejmé nejde, a ještě byl vhodně doplněn. Máme nějaké plány, ale žádné jméno zatím neřeknu," tají složení týmu. Prozradil jen, že priorita je post smečařky, protože juniorská reprezentantka Zuzana Ondrušková odchází studovat i hrát volejbal do USA.
   „S dalšími hráčkami jednáme. Nejspíš ještě některá mančaft opustí, ale musíme udělat všechno pro to, abychom jich udrželi co nejvíc. Naše filozofie je stále stejná - stavět na našich odchovankyních a holkách, které chtějí makat," plánuje už trenér náročnou letní přípravu.

Autor: MARIE RODOVSKÁ
Moravskoslezský deník