Facebook icon
YouTube icon

Dobrý trenér musí být multifunkční, říká kouč ČR Pommer a věří v zázrak na ME (11.2.2017)

Českou volejbalovou reprezentance žen vzal "do svých rukou" před klíčovou baráží o evropský šampionát v roce 2017. Uspěl! Česko se na úkor Slovenska probojovalo na ME a nebude tak chybět ani v letošním roce mezi evropskou volejbalovou "smetánkou." Svým pracovitým přístupem i úspěchy na klubové či mezinárodní scéně dal vedení Českého volejbalového svazu jasně najevo, že nového kandidáta na post hlavního trenéra po německém kouči Waiblovi již hledat nemusí. V prosinci podepsal smlouvu na dva roky s případnou opcí a v těchto dnech již intenzivně pracuje, kromě klubových povinností, i pro českou volejbalovou reprezentaci. Pozoruje výkony hráček doma i v zahraničí, vytipovává nové tváře pro reprezentační A-družstvo či sleduje nejnovější trenérské trendy. Finální podobu dostává rovněž realizační tým, který by měl být kompletně znám v nejbližších dnech. 

Pane trenére, zastavme se nyní na chvíli u extraligy a vašeho týmu Ostravy. Po 16.kolech držíte druhé místo za suverénem posledních let – Prostějovem. Myslíte letos na finále?
Momentálně jsme na třetím místě extraligové tabulky a před sebou máme  sobotní zápas s druhou Olomoucí, se kterou jsme, bohužel, před pár dny v semifinále českého poháru na domácím hřišti prohráli 2:3. V další pohárové soutěži CEV jsme dvakrát porazili Brno 3:0 a 3:1 a čeká nás silný a atraktivní soupeř, ruský Krasnojarsk. Je to zápas, na který se hodně těšíme, bude to velký zážitek pro nás i pro naše věrné fanoušky.
Tím vším chci především říct, že momentálně zažíváme poměrně hektické období se spoustou náročných zápasů, děvčata to však zvládají dobře a ve všech směrech odvádějí maximum. Dokáží naslouchat a pracovat pro tým, což je velmi důležité a věřím, že se díky tomu budeme jako tým zlepšovat.
Jestli to bude stačit na finále? To je zatím daleko. Svým způsobem nezáleží na tom, jestli základní část před nadstavbou zakončíme na prvním, druhém, nebo třetím místě, ale jak se nám bude dařit v nadstavbě pro vybudování dobré výchozí pozice do play-off. Po úspěšné loňské sezóně si nemůžeme dávat malé cíle a chceme uspět. Víme ale, že podobně to mají postavené i ostatní kluby z horní čtyřky. Nikoho by asi nepřekvapilo, kdyby se i letos opakovalo loňské finále Olomouc – Prostějov, ale uvidíme… Půjdeme krok za krokem a uvidíme, jak daleko dojdeme.  

Jaké hráčky patří k vašim oporám, na které se můžete v nejdůležitějších fázích zápasu spolehnout? Je ve Vašem kádru někdo, kdo by mohl třeba v budoucnu patřit nejen k oporám ostravského celku, ale i českého národního týmu?
Klubové opory se jmenují  Klára, Kateřina, Kamila, Káča, Kamila, Máří, Hanka, Káča, Tereza, Petra, Magdaléna, Iva.  V téměř každém zápase najdete momenty, kdy není důležité, kolik má kdo odehráno či natrénováno, ale kdo na sebe zrovna v tu danou chvíli vezme odpovědnost. Jednou je to ta, podruhé jiná, důležité je, že se zatím (téměř) vždy někdo takový našel a pomohl tak celému týmu.
Loni se s reprezentací připravovaly nebo za ni hrály Marie Toufarová, Iva Nachmilnerová, Petra Kojdová a Kateřina Valková. Letošní nominace se teprve skládá, s potencionálními hráčkami národního týmu vedu individuální pohovory, prozrazovat konkrétní jména ale zatím nebudu. Prozradím snad jen, že hovoříme z hráčkami, které hrají domácí i zahraniční soutěže a oslovili jsme také reprezentantky mládežnických týmů.
Národní tým letos čeká řada akcí, bude potřeba toho zvládnout hodně, i na to bereme při skládání týmu zřetel.

Jak se v Ostravě pracuje s mládeží? Dáváte mladým nadějím českého volejbalu i šance v A-týmu?
V Ostravě se pracuje s mládeží dlouhodobě a systematicky, v rámci ekonomických možností se odvádí asi maximum možného. Mezi juniorkami a kadetkami máme aktuálně celkem hodně zraněných hráček, ale věřím, že i tak sezónu ostravské mládežnické týmy zvládnou dobře a že máme na severu Moravy zaděláno na lepší volejbalové časy…
V A-týmu žen dostává příležitost  např. Klára Faltínová, Kamila Slatinská

Jste stále poměrně mladý trenér, do kterého mnoho volejbalových odborníků a fanoušků vkládá velké naděje. Určitě na sobě stále pracujete, absolvujete semináře, školení, sledujete i nejrůznější zahraniční trendy. Co všechno musí kvalitní trenér v dnešní době v sobě mít, aby byl úspěšný?
Musí být „multifunkční“.  Trénování samotné je jen jedna část. Hodně času trávím u počítače vyhledáváním informací a sledováním zápasů. O volejbalu často mluvím se svým otcem, s kolegy z klubu i ostatními trenéry. Snažím se hodně naučit o sportovní psychologii, protože za základ úspěchu považuji tým, který tahá za jeden provaz a jde za společným cílem. Individuální dovednosti jsou svým způsobem až druhořadé. A každý, kdo kdy s ženským kolektivem pracoval jistě potvrdí, že to je samo o sobě velká alchymie.

Po úspěšném absolvování baráže na ME budete působit nadále v roli hlavního trenéra ženské seniorské reprezentace. Co vůbec pro Vás práce pro národní tým znamená?
Asi pro každého trenéra je práce pro národní tým vrcholem a poctou zároveň. Jsem rád, že mi vedení svazu dalo důvěru, že je přesvědčil můj pohled na vedení reprezentace a snad i výsledky mé dosavadní práce v klubu i na pozici asistenta trenéra národního týmu.

Sledujete pravidelně výkony jednotlivých reprezentantek v jejich klubech? Chystáte i nějaké „inspekční“ cesty přímo do jednotlivých klubů?
Jako ligový trenér sleduji všechny domácí hráčky přímo v akci. Samozřejmě, ale jezdím i na jiná než klubová utkání, ať už v rámci přípravy na soupeře v lize, v pohárech, nebo právě jako trenér-pozorovatel. Prostřednictvím internetu pak sleduji výkony českých hráček v zahraničních ligách. S informacemi a videi mi pomáhá náš výborný statistik Petr Sezemský. Myslím, že osobní jednání s hráčkami jsou velmi důležitá. Některé hráčky jsem už v zahraničí letos navštívil. Všechny soutěže začnou zanedlouho gradovat, mám v plánu další vytipované hráčky v zahraničních klubech navštívit a vidět je přímo v akci.

Reprezentační sezóna se pomalu opět blíží, můžete nám přiblížit, na jaké akce se mohou fanoušci českého ženského národního týmu těšit?
Čeká nás kvalifikace na MS v Polsku. Letos budeme hrát mimo jiné tři turnaje světové ligy, všechny ale v zahraničí, navíc daleko od Česka. Koncem července budeme hrát finálový turnaj World Grand Prix v Ostravě a tímto poprvé zvu fanoušky nejenom na tento velký volejbalový svátek. V září letošního roku nás čeká i ME v Ázerbájdžánu a Gruzii.

Zmínil jste i vrchol reprezentační sezóny – evropský šampionát v Ázerbájdžánu a Gruzii. Co říkáte na soupeře, se kterými Češky změří síly v základní skupině?
Nečeká nás nic jednoduchého, na ME nebudeme odjíždět v pozici favoritů, to je jasné. Postup ze základní skupiny by byl hodně cenný. Srbky a Holanďanky jsou momentálně výkonnostně někde jinde. Na druhou stranu po vybojované kvalifikaci nemáme co ztratit, musíme hrát útočně a bojovat o každý balon. Také bude záležet na momentální formě Belgie. Naším úkolem proto bude odehrát všechna utkání důstojně a nasbírat zkušenosti pro další kvalifikační cykly (MS, olympiáda). Ale slyšel jsem, že zázraky se prý (občas) dějí. ;-)

Když se podíváme trochu do budoucnosti, jaké dlouhodobé cíle byste si rád s českým národním týmem vytyčil/ jaké máte priority?
Ženská česká volejbalová reprezentace se mezi evropskými státy výkonnostně pohybuje na počátku druhé desítky. Cílem je držet krok s Evropou, předvádět kvalitní volejbal v rámci možností ČR a dlouhodobě se kolem desátého místa v Evropě pohybovat.  Současně chci udržet pozici českého ženského volejbalu ve World Grand Prix ve stále sportovně vyrovnanější konkurenci ostatních států světa.

Podívejme se  ještě na lavičku českého národního týmu. Kdo bude vašimi nejbližšími spolupracovníky? Již je realizační tým kompletní?
Jednám ještě s kandidáty na post druhého asistenta a druhého kondičního trenéra. Už jsem zmínil statistika Petra Sezemského. Manažerem týmu bude Jakub Salon a masérem Zdeněk Zídka. Dále budeme pokračovat ve spolupráci  s kondičním trenérem Danielem Lecounem. No a mým prvním asistentem bude Jan Svoboda, který donedávna trénoval extraligové muže v Českých Budějovicích. Působil také jako trenér národního týmu mužů. Jeho jméno je možná překvapením, protože v ženském volejbalu působil velmi krátce. Věřím ovšem  , že jeho zkušenosti budou pro ženskou reprezentaci přínosem.

Autor: Mgr. Michal Mezera
Zdroj: cvf.cz

 

Sportovec roku 2016 MSK - Medailon Zdeňka Pommera