Facebook icon
YouTube icon

Dotace na volejbal dosáhnou výše 91 000 000 Kč (7.4.2017)

Nejen volejbalový svaz letos získá na dotacích výrazně více peněz než v minulých letech. V loňském roce ČVS obdržel na činnost, reprezentaci a mládež více než 55 000 000 Kč. Jak velké dotace bude mít letos?

Kolik peněz dnes proudí ze státního rozpočtu do českého sportu? Za dobu úřadování současné ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřiny Valachové došlo k výraznému zlepšení. Místo tří miliard teď na jeho podporu proudí dvojnásobek financí, a s výhledem na rok 2020 se mluví dokonce o dotacích ve výši 10 miliard korun. „Muselo to přijít. Sport byl na hraně propasti, ze které by už nebyla cesta zpět,“ řekla Valachová v pořadu iSport.cz Overtime.

Největší část z letošního koláče pro sportovní svazy ze tří nejdůležitějších dotačních programů (na činnost svazu, na reprezentaci a a talentovanou mládež) patří jednoznačně fotbalu, do něhož jde přes půl miliardy.

Volejbal s dotacemi přes 91 000 000 Kč zaujímá 6. místo mezi sporty!

Ministryně vysvětluje, proč z deseti neinvestičních dotačních programů jde víc peněz na činnost sportovních svazů, než na talentovanou mládež. „Optické navýšení programu pro sportovní svazy je především spojení peněz, které předtím šly z loterií. A pak už druhý rok funguje pravidlo, že svazy musí prokázat, že 20 procent těchto prostředků jde na podporu dětí a mládeže.“

Téměř miliarda pak putuje na přímé trase z ministerstva ke klubům. „Je to reakce na objednávku sportovních klubů, které tohle dlouhodobě chtěly. Zvyšujeme prostředky i pro svazy, což dokazuje, že je nehodlám likvidovat. Ale každý stupeň má svou úlohu a v případě klubů bylo na místě vytvořit přímou linku. My chceme všechny kluby podporovat rovným způsobem. Jsou to jednoduché počty, formulář na jednu stranu A4, částka na hlavu dítěte na celý rok. Tohle nám přijde nejjednodušší způsob, jak kluby podpořit,“ vysvětlila Valachová.

zdroj: iSport Blesk