Facebook icon
YouTube icon

Extraliga žen - 1. kolo: TJ Ostrava - VK Královo Pole 1:3

Hned v 1. kole nejvyšší české volejbalové soutěže UNIQA extraligy žen se utkala dvě družstva, která vedou reprezentační trenéři, Brno Marek Rojko ze Slovenska a Ostravu Zdeněk Pommer. A právě česko – slovenský souboj se odehrál 1. a 5. října o postup na mistrovství Evropy, kde byl úspěšnější český tým. Oba trenéři se tedy museli rychle přeorientovat na klubové povinnosti a to se lépe podařilo hostům.

TJ OSTRAVA -  VK Královo Pole 1:3 (25:12, 17:25, 21:25, 25:27)    

Rozhodčí: Vachutka M., Kostka M.

Počet diváků: 150

Sestavy (od zóny I):
Domácí: Toufarová, Zemanová, Zedníková, Kojdová, Nachmilnerová, Valková, libero: Červenková. Střídaly: Součková, Čuboňová, Diatková, Kvapilová, Faltínová
Hosté: Tesařová, Koseková, Salanciová,  Brown, Měrková, Polášková, libero: Doležalová. Střídaly: Kopáčová, Mikelová, Suchá, Šloufová

Vyjádření:
Domácí:Iva Nachmilnerová (Kapitánka TJ Ostrava):   
Celý zápas byl o podání a příjmu. Kdo dobře podával, tak vedl. My musíme hlavně zapracovat na zlepšení nepřesností, děláme moc chyb po sobě. Toho se musíme vyvarovat. Na druhé starně je pozitivní, že některé věci vycházejí. Blahopřeji Brnu k vítězství.
Zdeněk Pommer (Trenér TJ Ostrava):
Dobrý vstup do utkání. Pak soupeř zlepšil servis, riskoval. Byla to vlastně válka servisů. My jsme trestuhodně nedotáhli koncovku 4. setu.

Hosté: Vendula Měrková (kapitánka VK Královo Pole):
V 1. Setu jsme se podělaly a nastoupily s nepatřičným respektem. Od 2. setu jsme riskovaly servis a to nám pomohlo vyhrát zápas, který byl plný nevynucených chyb. Klasický první zápas v sezóně.
Marek Rojko (trenér VK Královo Pole):
Vzhledem k velkým změnám v kádru před sezónou, tak zápas nebyl vůbec jednoduchý. Ostrava patří v posledních dvou sezónách k TOP 4, takže je vítězství vzácné. Hrálo se „vabank“ servis, mnoho výměn nebylo, tak se kvalita nedá hodnotit.  Samozřejmě tam ale byly emoce a prestiž.

Popis utkání:
První set se nedá moc hodnotit, protože domácí při servisu Zedníkové odskočili ze stavu 2:2 na 10:2, pak při podání Kojdové na 16:3. Brno zkazilo v 1. setu 7 servisů a dostalo 3 esa a nebylo co řešit.

Bylo jasné, že kvalitní kádr hostů to tak nenechá a 2. set byl velká bitva, kdy se  rozdíl pohyboval až do půlky setu v rozmezí maximálně dvou bodů (3:5, 8:6, 10:12, 12:13), pak odskočilo KP na 12:17, domácí po změnách v sestavě dotáhli na 16:17, ale to bylo skoro vše. Poté na servis nastoupila brněnská Suchá, nachytala Kojdovou několikrát „na hruškách“ a víceméně set dohrála. Ostrava dostala v tomto setu 10 es!!!

Ve 3. setu tahaly za delší provaz většinou brněnské hráčky (6:8, 7:11, 9:14, 13:16, 14:19, 15:20), i když nastalo malé vzepjetí domácích na 17:20, tak spousta nevynucených chyb v útoku i na příjmu už žádné zdramatizování nepřineslo.

4. set pokračoval ve stejných notách, komu se dařil servis, ten vedl. Ostrava zabrala a neustále zvyšovala náskok (8:7, 12:8, 14:9, 16:11, 17:12, 18:13), pak trenér hostů zamíchal se sestavou a Brno snížilo na 18:16. Chvíli byla hra vyrovnaná a od stavu 21:18 začala neuvěřitelná koncovka. Servis postupně nedaly: Valková, Salanciová, Toufarová, Brown, Zemanová a Měrková. A domácí měli 3 setboly. 1. odvrátila Měrková smečí, 2. Suchá esem, u 3. byla dlouhá výměna, kterou opět zakončila Měrková, pak aut Kojdové a mečbol pro Brno. Následovala nejdelší výměna zápasu, kdy obě strany bojovaly a vítězně vyšla Ostrava. Nicméně pak udělali domácí hráčky dvě chyby a hosté se mohli radovat.
                                              
Autor: Miloš Matula.

1. kolo "Extraliga Žen"

Rozpis utkání a tabulka soutěže - Extraliga ženy - 1. část soutěže

Zápas On-line můžete sledovat na TVCom