Facebook icon
YouTube icon

Extraliga žen - 1. kolo: TJ Ostrava - VK Prostějov 0 : 3

Hned v 1. kole nové sezóny UNIQA volejbalové extraligy žen se v Ostravě představil desetinásobný mistr z Prostějova. Byť z loňského kádru zůstala ze základní sestavy jen kapitánka Helena Horká, tak i v současné sestavě je řada kvalitních hráček. Za zmínku stojí minimálně dvě a to naše bývalé opory Petra Kojdová a Marie Toufarová. Družstvo domácích opustily zkušené hráčky (Valková, Nachmilnerová, Kojdová, Čuboňová), které nahradilo dravé, ale zatím nezkušené mládí.

TJ Ostrava - VK Prostějov 0:3 (17:25, 20:25, 18:25)

Rozhodčí: Kovář V., Horký P.
č.: 3 dne: 6. 10. 2018 v hod.: 17:00
Počet diváků: 250

Sestavy (od zóny I):
Domácí: Zemanová, Lukáčová, Makauskaite, Nečasová, Diatková, Zedníková, libero: Chevalierová, Červenková. Střídaly:  Kašparová, Faltínová, Sedláčková, Žolnerčíková.
Hosté: Zatloukalová, Nová, Rutarová, Horká, Kojdová, Bezhandolska, libero: Slavíková. Střídaly: Weidenthalerová, Polášková.

Vyjádření:
Kateřina Zemanová (kapitánka TJ Ostrava): „Byly jsme nervózní, důležitý byl servis a příjem, ve kterém jsme byly horší. Udělaly jsme spoustu chyb, aspoň víme, na čem máme pracovat. U hostů rozhodla zkušenost na síti. Děkujeme tradičně výborným fanouškům, kteří i v nové sezóně parádně fandili a bubnovali!!!“
Zdeněk Pommer (trenér TJ Ostrava): „My jsme v některých fázích tlačili soupeře servise, ale nedokázali jsme toho využít. Mnohem nižší úspěšnost jsme měli na útoku a v tom se musíme zlepšit. Prostějov prokázal své kvality a zaslouženě vyhrál. Děkuji divákům a zvu je na další sobotu na souboj s KP Brno.“
Helena Horká (kapitánka VK Prostějov): „Splnily jsme, co jsme chtěly bez větších problémů. Výhra 3:0 na úvod je důležitá. 1. zápas je vždy nervóznější, ale zvládly jsme to super.“  
Lubomír Petráš (trenér VK Prostějov): „I když výsledek vypadá jednoznačně, tak se sety lámaly až ke konci. My jsme zápas urvali hlavně lepším útokem“

Popis utkání:
Byť první body 1. setu patřily domácím (4:2), hosté brzy zareagovali a otočili skóre ve svůj prospěch (4:5, 5:8, 6:10). Po 2 esech domácí Zedníkové si vyžádal time trenér hostů (9:10). Své svěřenky namotivoval ke zvýšenému úsilí a za stavu 9:12 reagoval pro změnu oddechovým časem domácí trenér. Hosté i nadále stupňovali svůj tlak a za stavu 10:15 byla hra přerušena dalším timem domácích. Poté se sice domácím podařilo snížit bodové manko, ale vždy jen krátce. V 1. setu získaly hráčky Ostravy jen 17 bodů.
Do druhého setu vstoupily ostravské volejbalistky odhodlaně a brzy vedly 5:0 i díky servisu Zemanové. Jejich bodová série byla přerušena timem hostů a poté hosté srovnali na 5:5. Domácí odskočili na 10:6, ale Prostějov postupně stahoval, až vyrovnal na 11:11 a posléze se dostal do vedení 12:15. Brzy bylo vyrovnáno 16:16, pak nastala přetahovaná až do stavu 20:21. Poslední 4 body však patřily hráčkám Prostějova.
Do 3. setu udělal trenér domácích dvě změny: extraligovou premiéru absolvovala nahrávačka Kašparová a na smeči dostala šanci 17letá Žolnerčíková. Set byl vyrovnaný do stavu 6:6. Hosté si vytvořili 4 bodový náskok (6:10), který domácí dorovnali (10:10). Za chvíli však již na ukazateli skóre svítilo 13:18. Domácí nesložili zbraně a bojovali o každý míč a ztrátu stáhli na 18:20. Ale tentokrát posledních 5 bodů opět patřilo hráčkám Prostějova.

Autor: Miloš Matula

Utkání můžete sledovat na TVCom
 
1. kolo "Extraliga Žen"
Rozpis utkání a tabulka soutěže - 1. část soutěže