Facebook icon
YouTube icon

Extraliga žen - 7. kolo: TJ Ostrava - PVK Olymp Praha 3:1

V rámci sedmého kola UNIQA volejbalové extraligy žen zavítal do Ostravy celek PVK Olymp Praha. Domácí hráčky zatím nepoznaly hořkost porážky, chybí jim však odehrát utkání 5. kola proti Šternberku a mají tak odehráno o zápas méně, než soupeř. Hostující volejbalistky z Prahy mají odehráno všech šest utkání s bilancí čtyř výher a dvou proher. Utkání nabídlo souboj sousedů z extraligové tabulky, konkrétně druhého a třetího celku. Druhé místo patřilo před utkáním domácí Ostravě, na třetí příčce pak figuroval pražský Olymp. Rozdíl mezi oběma celky byl dva body. TJ Ostrava si po utkání upevnila druhou příčku v tabulce. Olymp Praha klesl o pozici níže na čtvrté místo.

TJ Ostrava – PVK Olymp Praha 3:1 (23:25, 25:15, 25:18, 25:17)

Rozhodčí:  Grabovský Z., Horký P.
č.: 21035 dne: 16. 10. 2021 v hod.: 17:00
Počet diváků: 150

Sestavy (od zóny I):
Domácí: Štrbová, Jedličková, Kotlabová, Nečiporuka, Zemanová, Pospíšilová, libero Jančová. Střídaly: Kašparová, Jasečková, Bauerová.
Hosté: Neumannová, Brancuská, Patočková, Kalhousová, Šimáňová, Poloučková, libero Pešková. Střídaly: Bartošová, Brichtová, Virtová, Cihlářová, Kelnárová.

Vyjádření:
Andrea Štrbová (kapitánka TJ Ostrava): „Jsme rády, že máme další výhru proti silnému soupeři. Škoda prvního setu, kde nám soupeřky hodně utekly uprostřed setu, ale dotáhly jsme to až do koncovky. Jsem ráda, že jsme pak další tři sety vyhrály.“
Zdeněk Pommer (trenér TJ Ostrava): „Jsem rád, že jsme dnes vyhráli, ale na druhou stranu musím říci, že jsme chvílemi hráli dost vlažně na můj vkus, takže v tomto se musíme zlepšit. Už další kola, kdy budeme hrát se Šternberkem, v Liberci a také pohár s Schaffhausenem, tam nemohou být z naší strany tyto vlažné momenty čtyř až pěti míčů, ale musíme jet totálně na krev. Jinak jsem spokojený se třemi body. Chtěl bych moc pozvat diváky na další zápasy, určitě budeme potřebovat jejich podporu.“                  
Pavlína Šimáňová (kapitánka PVK Olymp Praha): „Až na první set se nám bohužel dnes zápas nevyvedl. Nebyly jsme schopné odútočit, i když jsme měly spoustu příležitostí. Soupeř nás dobře bránil, měl nás dobře načtené a my jsme nebyly schopné složit míč. Pak jsme se vždy na chvíli chytly, ale v těch důležitých momentech nás Ostrava udržela a dobře nás odbránila. Myslím si, že to bylo hlavním problémem dnešního zápasu“  
Stanislav Mitáč (trenér PVK Olymp Praha): „Prohráli jsme po zásluze.“

Popis utkání:
Do utkání lépe vstoupil hostující celek, který zapsal první bod zápasu na své konto, nicméně úvod první sady byl velmi vyrovnaný (6:6), první oddechový čas brali hosté za stavu 7:6 pro Ostravu, domácí pak mírně odskočili do vedení (8:6 a 11:9). Oba celky v úvodu utkání kazily svůj servis. Hostujícímu celku se pak podařilo odskočit až na 11:17, na to už trenér domácích reagoval prvním střídáním. Domácím hráčkám se podařilo dotáhnout (18:19), v koncovce bylo dokonce opět vyrovnáno (21:21, 22:22, 23:23). Volejbalistky Olympu však zvládly uhrát dva míče a dotáhly set do vítězného konce. První set nabídl hodně emotivních situací na obou stranách.
Druhý set začal lépe domácí celek, který se dostal do vedení hned na začátku setu (4:1, 6:3) a za stavu 8:3 bral první oddechový čas ve druhém setu trenér hostů Stanislav Mitáč. Ostravské volejbalistky poté přidaly další body a vedly 13:5, později 14:8 a 19:10. Do koncovky měly domácí hráčky pohodlný náskok (20:12) a žádné drama už se nekonalo. I přesto, že hostující kapitánka ještě dvakrát odmítla konec druhého setu po tvrdém útoku středem, nedokázala zabránit srovnání stavu na 1:1 na sety. Domácí volejbalistky zvládly druhý set, v němž zvítězily rozdílem deseti bodů (25:15).
Třetí set nabídl vyrovnaný úvod (6:6, 7:7), nicméně hosté třikrát za sebou chybovali při útoku a Ostrava si vypracovala drobný náskok (10:7), na což hosté reagovali oddechovým časem. Hráčky Olympu Praha dokázaly Ostravu dotáhnout a za stavu 11:11 bylo vyrovnáno. Od této chvíle viděli diváci v Ostravě přetahovanou o každý míč. Vyrovnáno bylo znovu, tentokrát za stavu 14:14. Domácí sice odskakovali (16:14, 18:16), hostující tým však dokázal držet krok a dorovnával. Do koncovky šly ostravské volejbalistky s náskokem tří bodů (20:17) a dokázaly jej ještě navýšit (22:18). Ostravanky už nenechaly hostující volejbalistky třetí set zdramatizovat a po zvládnuté koncovce braly třetí set poměrem 25:18.
Úvod čtvrté sady nabídl dva zkažené servisy, po jednom na obou stranách. Domácí celek však dokázal mírně odskočit a po esu Pospíšilové už vedl 5:1. Náskok domácí drželi (6:2, 11:8 a 14:10). Do koncovky šel domácí celek s pohodlným náskokem šesti bodů (20:14). Vedení už si domácí hráčky nenechaly vzít a nakonec zvítězily i ve čtvrtém setu (25:17). Celkově tak hráčky TJ Ostrava ovládly utkání a zvítězily v něm 3:1 na sety a připsaly si další body do extraligové tabulky.

Autor: Radek Karnufek

Články a další podrobnosti na: http://www.cvf.cz/cvs/,  https://www.facebook.com/tjostrava?fref=nf,  http://www.volejbal-ostrava.cz
                   
"Extraliga Žen" rozpis utkání, tabulka
Rozpis utkání a tabulka soutěže
On-line zápas a statistika utkání
Videopřenos