Facebook icon
YouTube icon

Extraliga žen - 9. kolo: TJ Ostrava - Dukla Liberec 3:1

Do Ostravy zavítalo družstvo z Liberce. Je to nováček letošní extraligy, ale velice ambiciózní, protože má velmi dobře poskládaný tým a hned od začátku okupuje přední místa extraligové tabulky. Ostravanky čeká boj o třetí příčku v tabulce a určitě zatím nejtěžší domácí utkání.

TJ Ostrava - VK Dukla Liberec 3:1 (25:22, 25:21, 24:26, 25:19)

č.: 43 dne: 2.12. 2017 v hod.: 18:00
Rozhodčí: Kovář V./Peloušek J.
Počet diváků: 338

Sestavy (od zóny I):
Domácí: Zemanová, Diatková, Kojdová, Nachmilnerová, Valková, Makauskaite, libero: Chevalierová. Střídaly: Faltínová, Čuboňová, Šípová, Žolnerčíková.
Hosté: Mikšíková, Kohoutová, Krišková, Veselá, Holubcová, Delabarre, libero Dostálová. Střídaly: Gálíková, Staňková, Nečasová.

Vyjádření:
Kateřina Valková (kapitánka TJ Ostrava): „Jsem ráda, že po těsné koncovce třetího setu, kterou jsme si možná i svojí nedůrazností prohrály, jsme se dokázaly zvednout, čtvrtý set dotáhnout do vítězného konce a to výborným servisem a následnou obranou. Dnes dobrý týmový výkon a děkujeme divákům za úžasnou atmosféru.“
Zdeněk Pommer (trenér TJ Ostrava): „Já jsem dnes spokojený se třemi body, protože Liberec je silné ambiciózní družstvo, které určitě přijelo loupit body. My jsme výborně vstoupili do zápasu, ale úplně z nepochopitelného důvodu jsme přestali hrát v koncovce třetího setu, kdy jsme byli strašně nedůrazní, dělali nevynucené chyby, které soupeř začal trestat, a domlátil koncovku. Poslední set byla přetahovaná o každý balón a my jsme to zvládli, bereme tři body a jdeme dál v nabitém programu.“
Laura Holubcová (kapitán domácích): „Špatně jsme začaly zápas, nebyly jsme odvážné, nehrály naši hru a podle toho to tak vypadalo. Pak jsme začaly trošku líp bojovat, je pravda, že Ostrava nám docela pomohla ve třetím setu, kdy konečně udělala pár chyb. Bojovaly jsme, ale nestačilo to.“
Josef Smolka (trenér domácích): „Dnes byl rozdíl v servisu. Domácí dávali daleko lepší servis a udrželi po celý zápas kvalitu. My jsme měli problémy. Buď jsme měli špatnou přihrávku, kterou jsme sice posílili, ale zase jsme přišli o útok a naopak když jsme posílili útok, přišli jsme o přihrávku. Průběh byl těsný, pořád se to přelévalo. Byl to nervózní zápas. Z hlediska kvality jsme prohráli všechny míče, které vyžadovaly šikovnost. Spousta míčů, které měly být jasné, jasné nebyly. Byli jsme rádi za třetí set, ale ve chvíli, kdy jsme se mohli nadechnout, jsme si to zase pokazili. Myslel jsem, že ve čtvrtém setu navážeme, ale dneska to prostě nešlo.“

Popis utkání:
Do prvního setu čtyřsetové bitvy na půdě Ostravy vstoupil tým hostů z Liberce plný elánu a okamžitě se ujal vedení (1:3, 2:5). Domácí se ale nezalekli počátečního náporu a stav dorovnali na 8:8. Misky vah byly chvíli na jedné straně a chvíli na straně druhé. Byl to boj o každý bod a až do stavu 21:21 byl stav stále nerozhodný. Ostravačky se ale nedaly, zabraly a set si pro sebe urvaly (24:21) po jednom odvráceném setbolu.

Začátek druhého set jakoby kopíroval set předchozí. Vedení se opět ujaly hráčky Liberce, načež klub TJ Ostrava odpověděl svou houževnatostí, vzal si vedení zpět a ještě přidal několik bodů navrch (2:3, 5:3, 8:4, 14:6). V tu chvíli se karta obrátila, soupeř roztočil kladiva a šesti body v řadě stáhl své manko na 14:12. Misky vah se ale opět převážily zpět k domácím v podobě pěti bodů v řadě, zejména díky skvělé defenzivě na síti (19:12). V tu chvíli zase soupeř zahájil svou stíhací jízdu a pomalu bod po bodu ukrajoval z vybojovaného náskoku hráček Ostravy (19:14, 20:16, 21:20). Stejně jak v minulém setu se však domácí včas vzpamatovali a závěr patřil jim.

Průběh třetího setu se znovu odehrával v duchu přetahování o vedení (1:2, 3:2, 3:5, 5:5, 7:7, 8:8). Ostrava si pomalu vybudovala náskok, který se jí dařilo dlouhou dobu držet (10:9, 12:10, 13:11, 14:12, 15:13, 16:14, 19:14), ale následujícímu náporu hostů, který jim vydržel až do konce, se Ostravačkám nepodařilo přes veškerou snahu zabránit (19:16, 21:20, 22:20, 23:22, 24:25).

Ani čtvrtý set nepřinesl změnu vývoje zápasu. Hráčky Liberce se ujaly vedení (1:3), Ostrava dorovnala (4:4) a zvýšila na 6:4. Vzápětí bylo opět srovnáno na 6:6, pak na 8:8, 11:11, 14:14 a 15:15. Tým domácích zabral, převzal kontrolu nad zápasem do svých rukou (17:15, 19:17, 21:19). Atmosféra v hale se dala krájet a v tu chvíli nastoupila na servis kapitánka TJ Ostrava Kateřina Valková, která rozhodla zápas svými čtyřmi perfektně mířenými servisy v řadě.

Autor: Miloš Matula

Hala: Hala míčových sportů        
Adresa: Varenská 40a, Ostrava   70200 

Utkání můžete sledovat na TVCom
 
9. kolo "Extraliga Žen"

Rozpis utkání a tabulka soutěže - Extraliga Žen - 1. část soutěže