Facebook icon
YouTube icon

Extraliga žen - Play-Off Semifinále: VK UP Olomouc - TJ Ostrava 3 : 0

Volejbalistky Univerzity Palackého Olomouc si po pěti letech zahrají finále extraligy. V pátém semifinálovém utkání vysokoškolačky porazily na vlastní palubovce Ostravu potřetí v sérii 3:0 a postupují celkovým výsledkem 3:2 na zápasy. V boji o titul univerzita podle očekávání vyzve obhájce prvenství Prostějov.

VK UP Olomouc- TJ Ostrava 3:0 (25:11, 25:21, 25:20)
2. kolo Play-Off : Semifinále  -  5. utkání

Rozhodčí: Činátl R., Peloušek J.
Počet diváků: 1.100

Sestavy (od zóny I):
Domácí: Dedíková, Závodná, Dudová, Košická, Dumančićová, Kubová, libero Hronová.
Hosté: Valková, Toufarová, Zemanová, Zedníková, Kojdová, Nachmilnerová, libero: Červenková. Střídaly: Součková, Kukučová, Čuboňová, Kvapilová.

Vyjádření:
Katarína Dudová (kapitánka VK UP Olomouc): „Super pocit, skvělý výkon všech holek, těšíme se na finále.“
Jiří Teplý (trenér VK UP Olomouc): „Z naší strany to byl týmový výkon. Hráli jsme velmi koncentrovaně, holky do toho šly srdcem a s velkým nasazením. Přestože i některé individuální výkony byly nadstandardní, nad vším čněl náš týmový výkon. Děkuji také divákům za fantastickou atmosféru a doufám, že ji zopakují i ve finále.“

Iva Nachmilnerová (kapitánka TJ Ostrava): „Blahopřeji Olomouci k vítězství, i když porážka v pátém utkání nás samozřejmě moc mrzí. Celá série byla hlavně o podání, které rozhodlo i dnes. Chválím holky za dva povedené domácí zápasy a děkuji celému týmu i trenérovi za to, že jsme to dotáhli až do pátého utkání, přestože nemáme profesionální tým jako Olomouc. Teď chceme uhrát alespoň bronz, musíme se zkoncentrovat na poslední sérii a udělat pro to vše.“
Zdeněk Pommer (trenér TJ Ostrava): „Jsme teď pochopitelně zklamaní. V sérii se ukázalo, že rozhoduje domácí prostředí. Soupeř nás zatlačil servisem, odtáhl od sítě a to bylo rozhodující. Musíme se teď oklepat a zabojovat o bronzové medaile, které rozhodně chceme.“

Popis utkání:
Po dramatickém průběhu celé série se dal očekávat stejně dramatický i pátý, rozhodující duel. Jenže domácí tým předvedl raketový nástup a od stavu 3:3 prakticky rozhodl úvodní set, když při servisech Dudové, Košické a Dumančićové odskočil na 15:5 a sada se už jen dohrávala. Ostrava v ní nakonec získala pouhých jedenáct výměn.

Druhé dějství bylo vyrovnané do stavu 5:5, poté znovu na podání zaúřadovala Košická (9:5) a Olomoučanky si následně udržovaly náskok tří až pěti bodů. Hostům se však podařilo koncovku zdramatizovat, když se několikrát dostali až na dostřel jediného míče (17:16, 19:18, 20:19). Závěr ale přece jen patřil Univerzitě Palackého, které pomohla třemi body v řadě i podávající Dedíková (21:19, 24:19).

Třetí set zahájila vzájemná bodová přestřelka (3:0, 3:4), Olomouci pak vrátila náskok servírující Závodná (8:4) a po další šňůře podání Dedíkové (19:11) se zdálo být definitivně rozhodnuto. Ostravanky však opět neskládaly zbraně a ze stavu 22:13 se dostaly na 22:18 a pak ještě na 23:20. Poslední dva krůčky už ale Hanačky zvládly a na palubovce propukla obrovská radost s nekončící děkovačkou zkrápěnou nefalšovaným sektem.

Autor: Adam Fritscher, Michal Mezera

Video z utkání  

Extraliga žen

1. část soutěže -  Extraliga Žen "Skupina EX-Z"

2. část soutěže -  Extraliga Žen "Skupina EX-Z-I"

Kaledář utkání - Skupina o 1. - 4. místo

3. část soutěže, play-off (EX-Z-III)

Statistiky Extraligy žen