Facebook icon
YouTube icon

Extraliga žen - TJ Ostrava - VK Šelmy Brno 3:2

Play-off UNIQA volejbalové extraligy žen pokračovalo druhým utkáním v Ostravě. Začátek série o postup do semifinále hraném na tři vítězné zápasy proběhl v pátek v Brně a po boji vyhráli domácí 3:2. Ale v play-off se počítají jen výhry, takže Ostravanky by měly oplatit stejnou mincí a po nervy drásajícím boji se jim to nakonec podařilo.

TJ Ostrava – VK Brno 3:2 (23:25, 25:19, 27:25, 25:27, 15:13)

Rozhodčí: Pecháček L., Dmejchal M.
č.: 21099 dne: 8. 3. 2021 v hod.: 18:00
Hráno bez diváků

Sestavy (od zóny I):
Domácí: Hrdličková, Nečasová, Žarnovická, Štrbová, Kalusková, Pospíšilová, libero: Chevalierová. Střídaly: Kašparová, Zemanová.
Hosté: Širůčková, Šmídová, Faltínová, Marková, Mikysková, Sklenářová, libero Chlumská. Střídaly: Podhrázká, Benediktová, Horká, Janečková.

Vyjádření:
Helena Hrdličková (kapitánka TJ Ostrava): „Je to boj, máme za sebou dvě hezká utkání. My se musíme v některých chvílích vyvarovat zbytečných chyb a ulehčit si to. Jinak týmový výkon a zasloužená výhra po těžkých 10 setech.“
Zdeněk Pommer (trenér TJ Ostrava): „Dnes důležité vítězství doma. Po dobře rozehraném 4. setu a nedůrazné koncovce jsme dohráli tie break a těšíme se do Brna.“                  
Ivona Marková (kapitánka VK Brno): „Bojovný výkon, za to jsem ráda. Nehrály jsme maximum, ale šly jsme do toho. Konec rozhodl pár míčů. Od Ostravy. V Brně jsme neměly Ostravu pustit do 5. setu a ona nás tady také.“  
Ondřej Boula (trenér VK Brno): „ Z obou stran bojovný výkon, vyrovnaná série. Chyběla nám přesnost v některých balonech. Na útoku jsme byli výrazně slabší, než na co máme.“

Popis utkání:
Od začátku zápasu svazovala, hlavně domácí hráčky, velká nervozita a z toho pramenící chyby. První time si musel vzít trenér domácích Zdeněk Pommer za stavu 9:12. Domluva pomohla a po čtyřbodové sérii si vybral první time i trenér hostů Ondřej Boula. Pak ještě domácí odskočili na 18:15, ale díky dvěma blokům Šelem bylo sníženo záhy na 18:17. Na to ihned získaly dva body Ostravanky.  Při skóre 20:18 si vzal Pompe druhý oddechový čas, protože chtěl rozhodit střídající Podhrázskou na servisu (výrazně „zlobila“ při podání v 1. utkání). Bohužel to se mu nepodařilo a hosté otočili na 20:22, a byť domácí ještě dokázali srovnat na 23:23, poslední 2 body a tím i 1. set patřil Brňankám.
Druhý set byl velmi vyrovnaný a první větší náskok získali domácí za stavu 15:12 a donutili kouče Boulu si vzít první time-out. Přetahovaná o každý míč trvala (17:13, 17:15, 19:18). Pak pomohly dvě minisérie na servisu Pospíšilové a Hrdličkové, kdy hosté uhráli už jen jeden bod.
Ve 3. setu získaly Ostravanky brzy čtyřbodové vedení, které držely až do stavu 14:10, ale pak přišla na servis hostující Širůčková a bylo vyrovnáno na 14:14. Od té doby se přelévalo vedení ze strany na stranu (17:15, 17:18, 20:22). Poté domácí dobrým útokem, esem a vybojovanou dlouhou výměnou otočili na 23:22. Nicméně Šelmy nedaly kůži zadarmo a první setbol si vybojovaly ony. Nezměrnou bojovností jej Ostrava odvrátila. Sama pak využila svůj druhý setbol.
Čtvrtý set začala Ostrava vlažně a za chvíli měl trenér Pommer vybrány oba dva time outy (4:7, 6:12). Za tohoto stavu nastoupila na servis střídající Zemanová a díky výrazné pomoci spoluhráček v obraně, dotáhla na 11:12. Za stavu 11:13 přišla na servis domácí nahrávačka Pospíšilová a po další sérii si trenér Boula musel brát time - 15:13. Ale zvratům nebyl konec. Po krátké vyrovnané pasáži totiž hosté získali tříbodové vedení – 18:21. Za chvíli ovšem byl stav 22:21 pro domácí. A drama vrcholilo. Ostravanky nevyužily od stavu 24:23 3 mečboly po sobě, ale byl k vidění nádherný volejbal, který pokračoval až k druhému setbolu hostí, kteří zablokovali útok domácích, a šlo se opět do tie-breaku, jako v prvním utkání.
Tie-break byl ve znamení dvou až tříbodových sérií (5:3, 5:5, 7:5, 7:8). Po změně stran udělala Ostrava čtyřbodovou sérii, při které vyčerpal oba time outy Ondřej Boula (10:8, 11:8). Domácí vedli ještě 12:9, ale Šelmy se nikdy nevzdávají a za chvíli vyrovnaly na 12:12 a koncovka rozhodně nebyla pro kardiaky. Pro ostravské fanoušky dopadl závěr přece jen výborně, protože hráčky TJ Ostrava povolily hostům již jen jediný bod a mohly se radovat z vítězství 15:13.

Autor: Miloš Matula

Čtvrtfinále Play-Off  - 2. utkání    

Články a další podrobnosti na: cvf,  facebook,  volejbal-ostrava

                   
"Extraliga Žen"
Play-Off
Rozpis utkání a tabulka soutěže
On-line zápas a statistika utkání
Videopřenos na Czechvolley.tv