Facebook icon
YouTube icon

Helena Kojdová - "Dres s dvanáctkou mi ségra zase nechala" (8.9.2017)

Ostravu posílila bankovní specialistka na hypoteční úvěry. Smečařka Helena Kojdová střídá Petru a říká:
Dres s dvanáctkou mi ségra zase nechala.

S týmem Volley Dildingen se vloni na jaře radovala ze stříbra ve Švýcarském poháru a z bronzu v lize, pak kariéru české volejbalové reprezentantky Heleny Kojdové přerušilo zranění. Operace přetrženého předního křížového vazu v koleně a následná rehabilitace si vyžádaly celý rok.
Teď se šestadvacetiletá smečařka vrací do TJ Ostrava, odkud před dvěma lety vyrazila do světa. „Těším se, i když trochu ustrašeně, protože nevím, co moje koleno na to řekne. Snad to ale bude dobré," usmívá se rodačka z Frenštátu pod Radhoštěm. Ve čtvrtém celku české extraligy nahradí mladší sestru Petru, která
bude v této sezoně oblékat dres francouzského Nancy.

Bez volejbalu Jste byla dost dlouho.
Osm měsíců, ale poctivě jsem rehabilitovala. Když už to šlo, chodila jsem na tréninky s holkami v Ostravě. Jenže to bylo spíš podávání balonů a jenom tak si o zeď zapinkat. Až teď je to poprvé naostro a už i s nějakými výskoky.

Koleno neprotestuje?
Cítím se zatím nejistě, ale to se bude stále zlepšovat. V každém sportu, který jsem po operaci dělala, byly začátky trošku bolestivé, koleno si na nové pohyby postupně zvykalo.

Před odchodem do Švýcarska jste v TJ Ostrava oblékala dres s čfslem 12. Pak v něm dva roky zářila vaše mladší sestra Petra. Bude teď opět patřit vám?
Zase mi ho ségra nechala, (směje se). Sice se na hřišti nepotkáme, ale jsem hrozně moc ráda, že si vyzkouší zahraniční angažmá.
Doufám, že se jí to povede, stejně jako mně, kdy jsem narazila na skvělý tým a super hráčky, a bude se jí ve Francii líbit.

Vás už zahraničí neláká?
V Ostravě je to rozjezd po zranění, ale určitě ne před cizinou, protože mám zaměstnání, už jsem pracující volejbalistka. Vystudovala jsem finance a teď jsem specialista hypotečních úvěrů v jedné bance. Není to práce s klienty, ale v back office, takže to jde dobře skloubit.

Ostravský kádr se za dva roky změnil. Nebyl to pro vás návrat do neznámého týmu?
Není to tak, že bych se musela seznamovat se všemi, ale asi tak půl na půl. Nové mladé holky, které tady jsou, znám už z loňska, kdy jsem jim chodila pomáhat na tréninky, a s ostatními se postupně seznamuji.

Autor: MARIE RODOVSKÁ
Zdroj: Moravskoslezský deník