Facebook icon
YouTube icon

Iva Nachmilnerová "Nenecháme soupeře nás strašit" (5.11.2015)

Kapitánka Iva Nachmilnerová nechce zklamat spoluhráčky. Ví, že Ostrava si musí zvyknout na roli favorita, a říká:

Nenecháme soupeře nás strašit

Z Olomouce má medaile z české extraligy i zkušenosti z evropských pohárů. Původně chtěla s volejbalem po promoci vloni skončit a věnovat se jen práci lékařky. Nakonec to dopadlo jinak. Mladá neuroložka ze Zašové nastoupila do Fakultní nemocnice v Porubě a ve sportovní kariéře pokračuje pod vysokou sítí v TJ Ostrava.

Spoluhráčky si letos v létě oporu týmu - a se 190 centimetry i nejvyšší hráčku - zvolily za svou kapitánku. „Mám z toho radost, kapitánka jsem nikdy nebyla, nicméně to na mě také klade určité závazky. Je to trošku jiná role v týmu a zatím se s ní sžívám," svěřila se 27letá blokařka na začátku své třetí sezony v Ostravě.

V čem vidíte největší rozdíl?
Role je to samozřejmě příjemná, ale nechci zklamat. Cítím takovou větší zodpovědnost, ale jinak na mě tlak není, to si asi dělám sama. Jsem ráda za to, jaký mám tým. Holek si vážím, neměly to nějakou dobu jednoduché. Myslím, že dobře vědí, proč tak dlouho pracují a za jakým cílem jdou.

Prozradíte, jaký ten cíl je?
Přeji si, aby holky měly dobrý pocit z naší hry, protože potom je ten sport baví a baví to i fanoušky. To je cíl -abychom z toho měly radost my i diváci a bylo to pěkné na pohled. Některé balony ještě nebyly, ale je před námi celá sezona a zatím jsme neztratily důležité body, což klepu na dřevo, a doufám, že budeme makat dál.

Hned v prvním kole extraligy jste se postaraly o senzaci výhrou 3:2 nad sedminásobnými mistryněmi z Prostějova, které v Česku naposledy neuspěly před rokem a půl. Nesvádí to k podcenění dalších soupeřek?
Právě že naopak - neumíme být v roli favorita nebo lídra, na to Ostrava není několik let zvyklá. Nemyslím, že bychom někoho podcenily, spíš nás to svazuje a jsme zbytečně v křeči, tak to cítím já. Měly bychom se dostat do role sebevědomého týmu, který bude předvádět dobré výkony, ale my jsme si vybraly horší cestu. Stresujeme se, abychom něco nezkazily, bojíme se dotknout balonu, a pak tu chybu stejně uděláme. Naše role je letos trošku jiná, musíme se s tím poprat a hlavně to přepnout v hlavách.

Vy znáte roli favorita z Olomouce. Máte recept na to, aby si na ni zvykly i další ostravské hráčky?
Horší je být zvyklý vyhrávat, a pak začít prohrávat než naopak (směje se). My se samy zbytečně znervózňujeme, ale myslím, že to půjde. Z toho, že je kurz na naši výhru, se nezblázníme, budeme sihrát to svoje a nenecháme soupeře nás strašit. Hlavně musíme makat, jsou ještě věci, které nám nejdou

V dalších kolech extraligy jste porazily Frýdek-Místek i Šternberk 3:1, SG Brno 3:0 a jste v čele tabulky. Některá vítězství jste si ale musely na hřišti tvrdě vydřít.
Chtěly jsme tyhle zápasy vyhrát za tři body, což se nám povedlo. Zjistily jsme ovšem, že takhle je to zbytečně složité. Naše výkony nejsou úplně špatné, ale můžeme hrát ještě lépe a my to víme. Frýdek a Šternberk nám ukázaly, kde jsou naše chyby, na čem máme makat, a že je zbytečné se nervovat. Holky musím pochválit za to, že jsou pracovité a rady trenéra si berou k srdci. Věřím, že to bude dobré a v dalších utkáních to i ukážeme, akorát musíme nechat doma ten strach.

V Ostravě jste už třetí sezonu. Jak se vám jeví současný tým?
Jsou to holky, které ve svých sedmnácti osmnácti letech hrály o udržení v extralize (sezona 2011 až 2012 - pozn. red.), a teď už jsou z nich hráčky, které umějí, vědí; tvrdě pracují a na jejich výkonech to jde vidět. Pokora k týmu i výkonu jim rozhodně nechybí. Dobře zapadly i nové posily, smečařky Petra Kojdová i Máří Toufarová jsou z lidského pohledu fajn holky a z volejbalového výborné hráčky, určitě nám letos moc pomůžou. Teď je třeba ze sebe setřást stres a jít si víc za vítězstvím.


Dvakrát s Olympem
Dva zápasy se stejnými soupeřkami sehrají tento víkend pod domácí sítí volejbalistky TJ Ostrava. V sobotu od 17 hodin se v hale ve Varenské ulici utkají s úřadujícími vicemistryněmi z pražského Olympu v 6. kole extraligy a v neděli od 15:30 hodin proti nim nastoupí v prvním čtvrtfinále Českého poháru, jehož odveta v Praze se bude hrát 29. listopadu.

Autor: Marie Rodovská
Zdroj: Moravskoslezský deník