Facebook icon
YouTube icon

Iva Nachmilnerová před středečním utkáním: "U nás to musí být o emocích a týmu" (17.4.2018

Olomouc je v semifinále favorit. Blokařka Iva Nachmilnerová ale ví, že uspět může i Ostrava, a říká:

U nás to musí být o emocích a týmu

V semifinále extraligy prohrávaly s Olomoucí 1:2 na zápasy a stejný stav na sety byl i ve čtvrtém utkání. Ostravské volejbalistky ale podruhé v domácí hale předvedly skvělý obrat. Vyhrály 3:2 a sérii play-off vrátily na Hanou, kde se ve středu rozhodne. „Vůbec nevím, co říct, jsem úplně dojatá," hledala v sobotu slova blokařka Iva Nachmilnerová, která do Ostravy přišla před lety právě z Olomouce. Důvodem byla tehdy její práce, mladá neuroložka nastoupila ve Fakultní nemocnici v Porube. „Při posledních míčích jsem měla husí kůži a říkala si, že pro lidi, kteří nám celý rok chodí fandit a jezdí s námi i do Olomouce, kde hrajeme špatně, musíme ten zápas vyhrát," svěřila se 191 centimetrů vysoká lékařka, která dokázala svou profesi úspěšně skloubit s volejbalem. Devětadvacetiletá česká reprezentantka v této sezoně pro tým získala na palubovce celkem 308 bodů.

Prozradíte, co u vás vyvolalo takové emoce?
Vím, že tímhle zápasem se nic nemění a nikam jsme nepostoupily. Ale to prostředí a rodinná atmosféra, kdy na každé utkáni přijedou naši rodiče a jsou tady i lidi, kteří absolvují cestu z daleka, tak to mě dojímá. Jsem moc ráda, že takhle hrajeme.

Nesraží vás dolů, že je Olomouc v sérii favorit?
Má větší rozpočet, silnější tým a úplně jiné možnosti střídání. Její lavička je v podstatě stejně silná jako šestka na hřišti, téměř všechny hráčky mají reprezentační zkušenosti. Mám k ní respekt, ale už na začátku sezony vyhlásila, že jde za zlatým snem, a to má i v mottu, když zve na zápasy. Nikdy nemám ráda, když se dopředu něco takového prohlašuje, proto mě baví jí to teď trochu komlikovat.

Čeká vás rozhodující páté semifinále na Hané. Nebudete mít trauma z obou předešlých proher 0:3?
Nevím, čeho se tam bojíme. Jsme zakřiknuté, nepodáváme vůbec týmový výkon, každá je v nějaké své bublině. Dvakrát jsme udělaly stejnou chybu. Doufám, že teď jsme chytřejší a neuděláme ji i potřetí. Musíme k tomu přistoupit jinak - pokud budeme bojovat, a přesto prohrajeme, bude to po dobrém výkonu. Nemůžeme ale hrát tak ustrašeně jako předtím, s tím jsem spokojená nebyla.

Týká se to i vašeho výkonu?
Hlavně mého výkonu, hrála jsem hodně špatně. Vždycky tam jedu z práce, o víkendu se mi hraje lépe, což je asi u pracujících lidí normální, ale na to se nemůžu vymlouvat.

Napadá vás recept, jak zlomit prokletí olomoucké haly?
Myslím si, že všechno je jenom v našich hlavách. Olomouc je doma jednoznačný favorit, ale my můžeme využít náš týmový výkon a prostě se vykašlat na to, že se o něco hraje. U nás to musí být o emocích, a když to sedne, bude to dobré. Neříkám, že vyhrajeme, ale aspoň budeme hrát lépe než doteď. Každopádně je to ve vzduchu a stát se může cokoliv, takže budeme věřit. Udělám pro to všechno, asi si vezmu i volno z práce.

Autor: Marie Rodovská
Zdroj: Moravskoslezský deník