Facebook icon
YouTube icon

Klára Faltínová: "Nosím lékárničku, ale nevadí mi to. Tím si musela projít každá." (16.12.2016)

Ve škole chtěla jít hrát fotbal s kluky, ale musela na volejbal. Teď je osmnáctiletá smečařka Klára Faltínová v kádru účastníka Challenge Cupu z Ostravy:

Nosím lékárničku, ale nevadí mi to. Tím si musela projít každá.

Upozornila na sebe v sobotním derby extraligy volejbalistek, kdy jako střídající hráčka pomohla třinácti body k vítězství TJ Ostrava nad Sokolem Frýdek-Místek 3:2. V úvodním duelu 1. kola Challenge Cupu v chorvatské Poreči už osmnáctiletá smečařka Klára Faltínová ve středu nastoupila v základní šestce.

„Byla jsem dost zaskočená, když nám trenér Pommer řekl před zápasem sestavu, ale poprala jsem se s tím a snad to bylo dobré," skromně se usmála 184 centimetrů vysoká volejbalistka s číslem 10 na dresu. K výhře 3:0 přispěla dvanácti body.

„Pomohl mi zápas s Frýdkem, kdy se mi dařilo, to jsem potřebovala. Teď už jsem nebyla tolik nervózní." To, že šlo o premiéru v evropském poháru, si nepřipouštěla. „Na to jsem nemyslela, hrála jsem tak, jak jsem uměla," řekla smečařka, která v předvečer Štědrého dne bude slavit devatenácté narozeniny.

Na Istrii družstvo neztratilo ani set, soupeřkám v nich povolilo 16, 17 a 10 bodů. „Myslím, že jsme je docela dobře tlačily servisem, který si nepřihrály. Kádr Poreče se převážně skládá z mladých hráček, u nás jsou reprezentantky."

I ona je v kádru benjamínek. „S týmem žen jsem letos měla absolvovat celou přípravu, ale nakonec jsem v něm nějak zůstala," potěšilo Faltínovou, která ostravské barvy hájí i v extralize juniorek. „Důležité je, abychom s Porečí nepodcenily domácí odvetu," připomenula 11. leden, kdy Challeng Cup pokračuje v hale ve Varenské ulici.

Jak ji na začátku sezony přijaly starší a zkušenější spoluhráčky? „Myslím, že úplně super, nemáme žádné problémy. S holkama si rozumíme, probíhají týmové obědy i večeře. Nosím sice lékárničku, ale nevadí mi to - myslím, že tím si musela projít každá," konstatovala Faltínová.

Nechybělo mnoho a mohla být úspěšná v jiném sportu. „Od první do třetí třídy jsem hrála ping-pong v Kopřivnici, ale přestalo mě to bavit. Pak se ve škole vybíraly děti do sportovní třídy. Chtěla jsem jít hrát fotbal s kluky, ale holky musely na volejbal," vylíčila svou cestu pod vysokou síť.

Pokračovala i po přestěhování do Frýdlantu. „Pak si mě vyhlédli ve Frýdku, kde jsem hrála rok za kadetky a rok za juniorky. Do Ostravy mě vloni dostal trenér juniorek Jiří Kozel. Nevím, jestli bych ve Frýdku dostala tolik šancí. Myslím, že mě to posunulo o hodně dál. Evropský pohár bych si určitě nezahrála a to je něco."

Jaký v něm měla největší zážitek? „Určitě ten volejbal. S týmem u moře to bylo super, i když v zimě, ale užily jsme si to. Prošly jsme se po Poreči, nohy si namočily v Jadranu a zápas to pak završil," svěřila se studentka Sportovního gymnázia Dany a Emila Zátopkových v Ostravě, kterou na jaře čeká maturita.

Velkou podporu má v rodičích. „Dívali se na výsledky Challenge Cupu a taťka mi napsal, že je to super. Když jsem mu prozradila, že jsem hrála skoro celou dobu, tak mi řekl, že jsou na mě pyšní a s mamkou prý slaví," líčila v autobuse ve čtvrtek nad ránem při návratu domů. Hned v sobotu se tým vydá do Přerova. „Je to pěkný fofr, ale popereme se s tím, jak nejlépe umíme. Vítězství z Poreče nás v české extralize bude určitě motivovat," věří smečařka.

Autor: Marie Rodovská
Zdroj: Moravskoslezský deník