Facebook icon
YouTube icon

Klíč k úspěchu? Parta, štěstí a tvrdá práce, říká Pommer (6.5.2016)

Historické medaile - volejbalistky TJ Ostrava letos vybojovaly bronz v extralize a stříbro v Českém poháru. V příští sezoně budou mít premiéru v Evropě.

Klíč k úspěchu? Parta, štěstí a tvrdá práce, říká Pommer.

Před čtyřmi roky zachránily extraligu v baráži, pak začaly stoupat tabulkou a letos se radují ze dvou medailí - v nejvyššl soutěži skončily volejbalistky TJ Ostrava třetí a v Českém poháru druhé.

„V Ostravě už měly v lize bronz ženy OKD v roce 1952, ale naše TJ, dříve Mittal a předtím Nová huť, získala medaili poprvé. Je to velký úspěch," pátral manažer klubu Miloš Matula ve volejbalových archivech. „Chceme pokračovat v trendu, který zavedl trenér Pommer, a uvidíme, co z toho dál vzejde," myslí už Matula na příští sezonu, v níž TJ Ostrava poprvé vyrazí do pohárové Evropy.

„Zatím to vypadá na Challenge Cup, který je nejnižší. Je ale jakási šance, že když se některá družstva nepřihlásí, mohou nás zařadit do Poháru CEV, což se vloni i předloni stalo KP Brno i Olomouci," vysvětlil manažer s tím, že zápasy pod evropskou sítí budou klub stát navíc minimálně milion korun.

„Záležet bude na losu. Nepřál bych si mančafty z Madeiry, Kanárských ostrovů, Turecka, Řecka nebo Baku - to by byl veliký zářez do financí, ale na druhé straně i toto musíme zvládnout a být na to připraveni. Věřím, že kdybychom uspěli a nastala horší varianta, město a kraj by nás snad padnout nenechaly," doufá Matula v podporu. „Holky si pohár po čtyřech letech tvrdé práce zaslouží a je to odměna i pro fanoušky, kteří nám letos moc pomohli," poděkoval divákům Zdeněk Pommer, trenér Ostravy a asistent české reprezentace.

Jaká byla letošní sezona?
„Nesmírně těžká, ale myslím, že se nemáme za co stydět," řekl kouč. „Vždycky spoléhám na tým a razím kolektivní pojetí hry. Někomu se může zápas povést víc, jinému méně, ale vždycky je to u nás o týmu," představil trenér ostravský klíč k úspěchu. „Dobře to fungovalo, holky se přesvědčily, že sílou týmu se dá porazit nebo kvalitně hrát i se silnějším soupeřem. Potřebujete ale také štěstí a hodně pracovat na tréninku. Myslím, že tohle všechno jsme splnili. Každá hráčka měla svou roli a bylo skvělé, že tou partou jsme hned v prvním kole porazili Prostějov. Od té doby jsme ale byli ve střehu, protože každý soupeř nás chtěl dostat," vysvětlil Pommer.

„Dávali jsme si postupné cíle - nadstavbu hrát v horní čtveřici a pak přejít přes první kolo play-off. Sezona byla dobře nastartovaná, družstvo se semklo a jelo, takže potom jsme si medaili už začali přát Musely to ale dokázat holky na hříšti a to se jim povedlo," ocenil manažer.
 
Hned čtyři volejbalistky TJ Ostrava dostaly pozvánku dočeské reprezentace, kterou vede Němec Alexander Waibl. „Šly do toho, žádná neodmítla. Je to širší výběr a bude záležet na tom, jak se s tím každá popere," prozradil Pommer, že na soustředění v Jablonci jsou náhrávačka Kateřina Valková, blokařka Iva Nachmilnerová, smečařky Petra Kojdová a Marie Toufarová.

Sejde se v srpnu celý tým, když o bronzové medailistky mají zájem jiné kluby?
„Jsem optimista a věřím, že zůstane drtivá většina mančaftu, protože evropský pohár a hlavně to, co jsme dokázali letos, musí být motivací pro další rok. Předběžně jsme s každou hráčkou domluveni a uděláme všechno pro to, abychom je udrželi," přeje si Pommer mít družstvo kompletní.

Sestavu by rád ještě rozšířil. „Příští rok nás čeká víc zápasů a budou těžší. Chtěli bychom ustát konkurenci soupeřů, takže chceme mít kvalitní kádr, který doplníme o mladé hráčky s perspektivou. Nadějné juniorky jsou i v Ostravě," řekl trenér s tím, že posty zatím neprozradí.

Autor: Marie Rodovská
Zdroj: Moravskoslezský deník