Facebook icon
YouTube icon

Marie Toufarová "Myslím, že s Ostravou na medaili máme." (15.8.2015)

Je to rok změn. Opustila KP Brno, kde volejbalově vyrostla, poprvé oblékla reprezentační dres, zahrála si světovou Grand Prix a z Finál Four druhé divize v polském Lublinu sí 23lětá smečařka Marie Toufarová minulý víkend přivezla bronzovou medaili. Teďsi zvykána nový klub, v této sezoně bude hájit barvy TJ Ostrava.

S výjimkou uplynulé sezony KP Brno v extralize bylo vždy před Ostravou. Proč jste se tedy rozhodla vyměnit jih za sever?
Určité to nebyl poslední zápas čtvrtfinále play-off, ve kterém nás Ostrava porazila (smích). Tým se zlepšuje, což bylo vidět v minulé sezoně, a já jsem chtěla volejbalově růst. Myslím, že tady mi to bude umožněno a trenér Pommer mě dokáže naučit nové věci, takže to bude zase posun k lepšímu.

Volejbalový růst byl jediný důvod?
Chtěla jsem změnu, a když jsem se rozhodovala, hodně jsem dala na trenéra, kterého znám. Velkou roli pro mě hrálo i složení týmu. Mohla jsem jít i ven, měla jsem zajímavé nabídky z Polska, ale upřednostnila jsem českou extraligu. V Ostravě mi vyšli hodně vstříc, takže můžu skloubit magisterské studium managementu a marketingu v oblasti volnočasových aktivit na Mendelově univerzitě v Brně s volejbalem. Určitě se nezhorším, když odchod do zahraničí o rok nebo dva posunu. Chtěla bych na sobě pracovat a v Česku bojovat o medaili. Myslím, že s Ostravou na to máme.

S novým týmem jste poprvé trénovala toto středu. Jaký z toho máte pocit?
Holky jsou super a volejbalově je to teprve začátek. Z Brna se dobře znám s Kamčou Součkovou, v zápasech jsem hrála proti Kačce Válkové, takže s nahrávačkami jsem spokojena, což je důležitý článek hry. Pro mě je to nové prostředí, dlouho jsem v ruce neměla Galu, takže i změna balonů, ale dojmy mám zatím pozitivní. Přípravu budu absolvovat s reprezentací, ale věřím, že se pak s holkama rychle sehrajeme.

V Brně jste byla smečařka, ale trenér Pommer s vámi počítá i na post univerzálky. Nevadí vám to?
Dřív jsem byla univerzálka, až poslední dva roky hraji na smeči, takže mám zkušenosti. Jsem levačka a smečovat z druhého kuluje pro mě příjemné. Vůbec se tomu nebráním, i když teď jsem si zvykla, že jsem do hry víc zapojená přihrávkou i útokem. Když budu moct pomoci na smeči nebo účku, tak budu tam.

Máte za sebou účinkování v reprezentaci. Dokážete říct, co vám vedle bronzové medaile příprava s nejlepšími českými hráčkami a italským koučem Carlem Parisim přinesla?
Trenér má jiný přístup a pohled na volejbal, rozdílná je příprava i systém hry. Tréninky jsou systematické, perfektně složené a komplexní, to mi dalo hodně. Jsem ráda, že se mi tahle příležitost naskytla a doufám, že herně pomůžu i Ostravě.

Pro mistrovství Evropy, které koncem září hostí Nizozemsko a Belgie, se bude tým skládat nově. Jaká je šance být v něm?
Je to otevřené. Teď přišla Aneta Havlíčková, která má post jistý. Já o to budu bojovat, příprava je ještě dlouhá. Nějakou pozici jsem si v reprezentaci už vydobyla, ale záležet bude na trenérovi.
 
Autor: Marie Rodovská
Zdroj: Moravskoslezský Deník