Facebook icon
YouTube icon

Marie Toufarová: " Na Brno máme, ale zápas musíme odmakat naplno" (20.1.2016)

Volejbalistky TJ Ostrava v sobotu porazily Královo Pole v extralize 3:0, dnes s ním hrají první semifinále Českého poháru. Reprezentační smečařka Marie Toufarová říká:

Na Brno máme, ale zápas musíme odmakat naplno

Z jihu Moravy se vloni v létě přestěhovala na sever a v sobotu česká reprezentantka Marie Toufarová stála podruhé na opačné straně vysoké sítě. „První zápas proti mému bývalému domácímu týmu byl asi náročnější," vrátila se 231etá volejbalistka k listopadovému 7. kolu extraligy, v němž Ostrava pod Špilberkem porazila KP Brno 3:1 a 182 centimetrů vysoká smečařka přispěla k vítězství 15 body.

„Tehdy jsem byla v sdružstvu jen krátce a zvykala si na nové prostředí. V Brně jsem sice strávila vlastně celou mojí dosavadní volejbalovou kariéru, ale teď hraji za Ostravu a chci jí dát všechno. Královo Pole je už na hřišti soupeř, i když bych si přála, aby se mu dařilo, ale my byly nad ním," radovala se Toufarová po sobotní domácí výhře s KP Brno 3:0, na které se podílela 10 body.

Pomohlo vám nějak, že brněnské družstvo, ve kterém jste řadu let hrála, dobře znáte?
Je to sice můj bývalý domácí klub, ale hráčky se v něm hodně obměnily a z celého kádru už znám asi jen tři. Trošku víc znám celý systém hry, ale to není klíčová věc k úspěchu, takže asi mi to moc nepomohlo.

Brno jste v sobotu hladce přehrály 3:0, ale za sebou jste měly druhou porážku v sezoně - v předešlém kole extraligy jste v Praze podlehly Olympu 1:3. Co se na výkonu Ostravy za týden změnilo?
Proti minulému zápasu na Olympu jsme teď hrály týmově a uvolněně. S Královým Polem jsme sice favoritem, ale nebylo to jednoduché, protože Brno jde nahoru, víc se sehrávají všechny týmy. Na začátku to bylo vyrovnané, ale pak jsme soupeřkám ujely, vykrývaly jsme se a všechno nám vycházelo. Hodně jsme trénovaly a chtěly hlavně body, abychom udržely druhou pozici v tabulce. Hrály jsme výborně, a pokud podáme stejný výkon, tak můžeme uspět proti komukoliv a je jedno, jestli to bude Brno, nebo nějaký jiný soupeř.

Královo Pole vás čeká i v Českém poháru, první utkání semifinále se hraje dnes večer v Břeclavi. Pomůže vám v něm vítězství z extraligy?
Z něho si musíme vzít to, že jsme lepší a na Brno máme. Hlavně ho ale nesmíme podcenit, bude to úplně jiná soutěž a nový zápas. Myslím si, že bude vyrovnanější a náročnější. Dnes jsme hrály výborně, takže doufám, že se nám zase bude dařit, a když ne, tak to musíme všichni spolu odmakat naplno.

Máte za sebou úspěšný rok, s národním týmem jste získala bronzovou medaili v Grand Príx, zahrála jste si na mistrovství Evropy. Je pro vás finále Českého poháru a případná účast v některém z evropských poháru ještě motivací?
V reprezentaci jsem byla vloni první rok, takže pro mě jsou to pořád nové zkušenosti a zážitky. Ani evropské poháry  nejsou nic, co bych hrávala pravidelně a zvykla si na to. Myslím, že by to byla dobrá zkušenost pro všechny holky, aby zažily tu atmosféru. Je to moc pěkné, zase jiná hra i prostředí. Musíme jít ale krok po kroku - ve středu vyhrát první zápas s Brnem, pak to potvrdit v domácí odvetě. Potom by se hrálo finále. I když by to v něm stoprocentně také nebylo jednoduché, je to jeden z motivačních prvků, který nás všechny požene dál.  

Autor: Marie Rodovská
Zdroj: Moravskoslezský deník