Facebook icon
YouTube icon

Mládež je přetěžována! Nemá dostatek látek na regeneraci, ví odborník Trampota (24.1.2016)

Odborník na sportovní výživu Pavel Trampota je velkým milovníkem volejbalu. On sám navštěvuje extraligové zápasy a na palubovce ho často potkáte s mohutným fotoaparátem v ruce. Nelze nevyužít jeho 20 let zkušeností v oboru sportovní výživy a nezeptat se na pár otázek, které hráčům pomohou se v doplňcích výživy lépe orientovat.

Co důležitého by měl volejbalista vědět, než začne výživové doplňky pro sportovce používat?
Každý sportovec by měl vědět, za jakým účelem chce sportovní výživu používat. Jsou různé druhy přípravků. Například na podporu výkonu, regeneraci po výkonu, pitný režim, ochrana kloubů, svalů a vaziv při vysokém zatížení. Samozřejmě existuje i mnoho dalších kategorií, ale tyto vyjmenované jsou pro volejbal nejpodstatnější. Určitě by si měl každý nechat poradit, kdy  a jaké přípravky používat. A měl by dbát na kvalitu značky.

Kdy je potřeba začít?
To se nedá určit. Například dodržování pitného režimu, případně přípravků na regeneraci je důležité již v žákovských kategoriích. Bohužel povědomí o správném použití  není v našem sportu zakořeněno. Mnoho chyb se udělá už v tomto věku. Není to o používání speciálních suplementů, ale o základním dodržení životosprávy. Správně dodržovaném pitném režimu a doplňování vydané energie.  Často se setkáváme s tím, že mládež je tréninkově přetěžována, oproti nedostatečnému příjmu kvalitních látek pro správnou regeneraci. Projeví se to poruchami růstu, častějšími zraněními v pokročilejším věku, ale i problémy s únavou, soustředění na důležité úkoly, jako je studium. To vše může ovlivnit nedokonalé pokrytí zvýšeného fyzického výdeje. I proto se může stát, že mladý sportovec je mnohdy odsouzen k neúspěchu ve vrcholovém sportu dříve, než se k tomuto dostane.

Existují i nějaká rizika?
Jako v každém odvětví se i zde setkáte s riziky. Otázkou je, jestli je větší riziko v tom, že se budete striktně vyhýbat použití doplňků stravy, například z důvodů, že jde o "jakousi chemii", jak často slýcháme. Nebo jestli je větší riziko použití nesprávných přípravků. V každém případě je dobré se o užití doplňků stravy poradit. Zajímal bych se o to, jakou značku použít. Hlavně, jakým způsobem je tato značka u nás distribuována. Zda jde o zboží české výroby, jakou historii má výrobce, jakým způsobem je dovezeno (zahraniční značka), jestli má u nás oficiální zastoupení. Určitě bych se vyvaroval nákupu neznámých značek s nejasným původem a neoficiálním dovozem.

Doplňky stravy jsou dnes v profesionálním sportu samozřejmostí. Je u volejbalistů jejich oblíbenost stejná jako třeba u hokejistů, fotbalistů nebo jiných sportovců?
Oblíbenost ve volejbalu je poměrně vysoká. V hokeji se možná používá více produktů, ale myslím, že ve volejbalových klubech, se kterými spolupracujeme je o výživě celkem dobré povědomí a používá se tam výživa cíleněji a lépe. Co se fotbalu týká, většina klubů řeší pitný režim, ale další použití je většinou ponecháno na hráčích. Kromě velkých klubů, jako je třeba FC Viktoria Plzeň se kterou spolupracujeme. Tam se použití řeší několik let, i když stále ještě není vše dokonalé.

Co je nejoblíbenějším nutričním doplňkem volejbalistů?
Nejoblíbenějšími přípravky, pokud pomineme pitný režim, jsou BCAA větvené aminokyseliny, které ovlivňují nejen kvalitu tréninku, ale jsou určeny proti poškození svalových vláken a jejich regeneraci. Spolu s nimi se často používá kloubní výživa, jelikož ve volejbalu jsou silně exponovány právě klouby a šlachy, takže je potřeba o ně výrazně pečovat. Potom jsou velmi oblíbené a používané přípravky na regeneraci jako je L-Glutamine. V přípravě se používají sacharidové a proteinové nápoje. Je mnoho hráčů, kteří je používají individuálně po celý rok, aby dostatečně pokryli výdej energie a příjem bílkovin nutný k regeneraci, případně posílení svalstva.

A co třeba nejpotřebnějším? Co se nejvíce prodává?
Ideální kombinace pro volejbalistu, který chce dlouhodobě podávat dobré výkony je Iontový nápoj, BCAA aminokyseliny, kloubní výživa a proteinový koktejl. To je základ pokrytí nutného. Někdo může mít problémy s nedostatečným příjmem energie, tak doplní sacharidovým koktejlem tzv. gainerem. Jiný zase potřebuje redukovat hmotnost, tak použije spalovače tuku, buď na bázi thermogenních přípravků nebo carnitinu.

Panuje v této oblasti výživy nějaký mýtus či neoprávněná obava, která se traduje a není pravdivá?
Mnoho lidí se děsí když vidí slovo anabolický. Mnoho přípravků sportovní výživy používá v názvu nebo popisu slovo anabolic, anabolický, anabolizer atd. Toto slovo nevyjadřuje cosi zakázaného a nelze jej zaměnit se slovem anabolika ve smyslu steroidy atd. Slovo anabolický vyjadřuje proces v lidském organismu, kdy tělo po zátěži potřebuje regenerovat, sebeopravovat se. A tím, že mu poskytneme k tomu živiny, dostáváme jej do anabolického stavu, kdy je schopno se regenerovat. Naproti tomu existuje stav katabolický. To je stav, kdy po náročném tréninku nemá tělo z čeho získat látky nutné k obnově a snaží se tyto látky získat z vlastních zdrojů. Tím se například poškozují svalová vlákna, kloubní aparát, šlachy atd. Čím déle se tělo nachází v takovém stavu, tím déle regeneruje a tím později je schopno další zátěže. Časté přetěžování a udržování v tomto stavu může mít za následek častější zranění.  

Co byste volejbalistům poradil. Je na trhu nějaká novinka či doslova výživová bomba?
Osobně bych volejbalistům doporučil, pokud nechtějí mít více jednotlivých přípravků ke kombinaci, aby si pořídili alespoň regenerační přípravek po tréninku. Vynikající je v tomto například Enervit R2, nebo od firmy USN přípravek R3X recovery, případně Epic Pro. To jsou komplexní přípravky určené pro rychlou regeneraci po zátěži. Určitě bych doporučil minimálně 2 až 3x do roka použít kvalitní kloubní výživu. Tam máme lety osvědčený přípravek od značky AmixOsteoanagenesis a nebo novější Osteo DW. Jedná se o přípravky s vysokým obsahem účinných látek, doplněné extraktem z Bosweliaserrata, který pomáhá potlačení zánětů, které právě bývají častým problémem u bolestí kloubů a šlach. V žádném případě nedoporučuji použití přípravků pro koně, o kterých se nyní v této souvislosti velmi často píše. Myslím, že není potřeba používat cokoli, co není určeno pro lidské trávení, jen z důvodu nižší ceny. Samozřejmě nabídka produktů sportovní výživy je velice pestrá a vyznat se v ní není nic jednoduchého. Jsme připraveni vám s případným výběrem a použitím samozřejmě poradit.

Jak dlouho se v odvětví sportovní výživy pohybujete?
V tomto oboru se pohybuji již 20 let. Za tu dobu jsme spolupracovali s mnoha sportovci z mnoha různých odvětví.

Zažil jste v tomto oboru i nějakou kuriozitu?
Velmi rád a často vzpomínám na překonání nejlepšího ženského času v přeplavbě kanálu La Manche. Tam jsme dělali servis Yvetě Hlaváčové a byl to opravdu silný zážitek na celý život. Při šejkrování pitného režimu, jsem na asi třímetrové lavici jezdil ze strany na stranu, tak jak jsme lodí najížděli na vlny uprostřed kanálu. Musím říct, že když jsme Yvetu vytahovali po 16ti hodinách z moře studeného kolem 17ti stupňů, tak jsme i my na lodi byli vyčerpaní. Nedovedu si představit, co musela překonat Yveta ve vodě.

Autor: Blanka Popelková
Zdroj: volleycountry.com