Facebook icon
YouTube icon

„Moc se mi líbili lidé a týmový duch“ líčí příchod do Ostravy lotyšská posila Petra Nečiporuka (5.10.2021)

Po loňské sezoně opustila ženský volejbalový tým TJ Ostrava řada opor. Realizační tým stál před nelehkým úkolem doplnit vhodně kádr tak, aby byl co nejlépe poskládán do nové sezony. Podařilo se jim přivést mimo jiné také zahraniční posilu v podobě lotyšské reprezentantky Petry Nečiporuky. V následujících řádcích přinášíme rozhovor s touto čerstvě dvacetiletou smečařkou ostravského týmu.                                     

Moje první otázka směřovala na to, odkud Petra pochází. „Pocházím z lotyšského města Kuldiga.“ Jedná se o menší město, čítající necelých třináct tisíc obyvatel, které leží 155 kilometrů západně od hlavního města Rigy. Proč sis vybrala právě Ostravu? „Moc se mi líbili lidé a týmový duch, který TJ Ostrava má. Také spolupráce se zkušenými trenéry, jako jsou Zdeněk Pommer a Filip Hanák, byla pro mě obrovskou příležitostí, jak se rozvíjet dále jako hráčka. Přišlo mi tedy správné přijmout tuto nabídku a být součástí týmu. Ještě předtím jsem však proti TJ Ostrava hrála v mém bývalém působišti Rigas volejbola skola.“ Ostrava se totiž s tímto celkem střetla loni v listopadu v rámci Challenge cupu a po dvou výhrách postoupila do dalšího kola.

Kdy jsi přicestovala do Ostravy? „Přiletěla jsem do Ostravy na začátku druhého srpnového týdne.“ Jak dlouho se volejbalu věnuješ, případně, jak ses k tomuto sportu vlastně dostala? „Začala jsem dělat atletiku a volejbal, když mi bylo sedm let. Nicméně když mi bylo dvanáct, musela jsem si vybrat pouze jeden sport a já si vybrala volejbal.“ Co ráda děláš ve svém volném čase? „Ve svém volném čase mezi tréninky ráda čtu a sleduji pořady v televizi. Také studium mi zabírá hodně času, jsem ve druháku na vysoké škole. O víkendech si užívám poznávání Česka a trávím čas s přáteli.“ Líbí se ti Ostrava? „Ano, i když se liší od ostatních míst, která jsem navštívila v České republice. Poznávám různé části Ostravy a lidi, kteří tady žijí.“ Mimo Ostravu stihla Petra navštívit také Prahu a Brno, dvě největší česká města a řadu menších měst. “Hlavní rozdíl vidím v menším počtu turistů. Struktura města je jiná, tu a tam s průmyslovou architekturou.“                                            

Jak probíhá komunikace mezi tebou a spoluhráčkami? „Zatím je jedinou možností komunikace v angličtině, nebo google překladač,“ směje se. Myslíš si, že je český jazyk těžký? „Češtinu určitě není jednoduché se naučit, ale některá slova jsou podobná ruštině, gramatika je podobná lotyšštině (mému rodnému jazyku), takže je to trochu lehčí pochopit alespoň základy jazyka. Zvládám základní fráze jako ahoj, nashledanou, jak se máš a několik samostatných slov. Stále ale nejsem schopná dát dohromady správně celou větu.“ Říkala jsi, že ti dost času zabírá studium, rád bych se zeptal, co studuješ? „Studuji na univerzitě v Lotyšsku. Jsem ve druhém ročníku bakalářského oboru obchodní management a ekonomika. Chodím také na online kurzy, takže se ke studiu dostanu ve svém pokoji tady v Ostravě nebo v knihovně.“                                        

Co očekáváš od letošní volejbalové sezony? „Pokud jde o tým, věřím, že v této sezoně předvedeme skvělé výkony podpořené výbornou atmosférou, protože máme pro tuto sezonu velké ambice a cíle. Díky tomu budeme muset hodně zamakat v posilovně, zůstat soustředěni a pracovat ještě tvrději, abychom svých cílů dosáhli. Za sebe očekávám růst nejen fyzický, ale také mentální. Hrát v extralize je pro mě něco nového, úroveň je opravdu vysoká a vyžaduje hodně duševní síly a soustředění. Doufám, že se všichni v týmu pobaví a užijí si novou sezonu.“ Nezbývá, než Petře popřát hodně úspěchů v jejím prvním angažmá v České republice. Na výkony Petry i celého týmu se těší fanoušci TJ Ostrava.

Autor: Radek Karnufek