Facebook icon
YouTube icon

Ostravanky zaskočily ve Vyzývacím poháru silný Panathinaikos (19.11.2021)

Rvaly se o každý balon. A byť ztratily vedení 2:0 na sety, tie break urvaly pro sebe. Volejbalistky TJ Ostrava v úvodním utkání prvního kola Vyzývacího poháru porazily Panathinaikos Atény 3:2 (26, 23, -18, -18, 11). Odveta v Řecku je 24. listopadu.

„Je to skvělý výsledek. Možná i nečekaný,“ usmála se ostravská blokařka Kateřina Zemanová. „Dobře jsme na ně najely už od začátku, dařilo se nám skoro všechno. Překvapily jsme je. Bohužel třetí a čtvrtý set se jim začalo dařit, zlepšily servis. My jsme polevili v obraně, kterou ony zlepšily.“

První i druhou sadu domácí hráčky získaly nejtěsnějším dvoubodovým rozdílem. „Dobrou obranou,“ podotkl ostravský trenér Zdeněk Pommer. „Pak Panathianikos ukázal svou sílu a rozehrál se.“

Hostující trenér Apostolos Oikonomou vyzdvihl psychickou odolnost ostravského celku. „Tu ukázaly v rozhodujících momentech prvních dvou setů a také v tie breaku, který odehrály ve větším klidu,“ dodal Oikonomou.

Ostravanky se shodly, že opět podaly týmový výkon. „Byla to euforie,“ podotkla ostravská smečařka Petra Nečiporukaová. „Po dvou vyhraných setech nás sice soupeřky zatlačily, ale tie break jsme zvládly.“

Trenéra Pommera těšilo, že od stavu 8:6 měli vývoj tie breaku pod kontrolou. „Příští týden se do Atén pojedeme porvat o výhru. O postup. Bude to válka,“ dodal Zdeněk Pommer.

„Domácím se v tie-breaku podařilo získat několik prvních bodů, což nás dostalo trochu pod tlak a nedokázaly jsme se z toho vymanit. Moc se už ale těšíme na odvetu. Věřím, že postoupíme,“ prohlásila kapitánka Panathinaikosu Evangelia Chantavaová.

Atéňanky k tomu, aby šly dál, nesmějí už ztratit víc než jeden set. Pokud by vyhrály rovněž 3:2, rozhodovala by dodatečná, takzvaná zlatá sada.

„Odvetu doma musíme zvládnout. Pro nás to je velká šance ukázat se na této úrovni, protože Panathinaikos deset let nehrál evropské poháry,“ řekla ázerbájdžánská reprezentantka a univerzálka Panathinaikosu Margarita Stěpaněnková, s 33 body nejúdernější hráčka zápasu.

Ostravské hráčky ocenila: „Jsou mladé, perspektivní a předvedly, jak jsou šikovné. Hrály opravdu dobře. My jsme však udělaly hodně chyb, což se v odvetě nesmí opakovat.“

Autor: Jiří Seidl
Zdroj: https://www.idnes.cz/sport