Facebook icon
YouTube icon

Ostravská tvrz odolala i nájezdu ze Švýcarska (5.11.2021)

Domácí tvrz uhájily ostravské volejbalistky před třemi soupeři v české extralize a šanci dobýt ji neměl ani švýcarský VK Kanti Schaffhausen v evropském Challenge Cupu. V odvetě 1. kola ho ve středu porazily 3:0 (15,22,23) a na senzačním vítězství měly zásluhu i tři patnáctileté hráčky - smečařka Jasečková, blokařky Jedličková a Chládková.
„Nějaká nervozita samozřejmě byla, ale musela jsem to risknout. Nic jiného se za toho stavu dělat nedalo, chtěly jsme vyhrát," prozradila smečařka Nela Jasečková, jejíž úspěšný útok při druhem mečbolu Ostravy za stavu 24:23 ukončil celé utkání. „Jsme strašně dobrá parta, naše týmovost nás semkla, trenér nás podpořil a šlo to samo," radovala se patnáctiletá útočnice z postupu do 2. kola. V něm se Ostrava utká s řeckým Panathinaikosem Atény, kde série koncem měsíce začne.
Ve Švýcarsku tým trenéra Zdeňka Pommera prohrál po vyrovnané bitvě 2:3, v domácí odvetě rychle ovládl první dějství, jenže v dalších na soupeřky ztrácel až pět bodů. V obou koncovkách se ale ostravským volejbalistkám podařil senzační obrat. „Naštěstí jsme vždycky zaply včas, přidaly na servise, ubránily pár důležitých balonů, a to si myslím, že bylo klíčem к úspěchu," poznamenala zkušená smečařka Sandra Kotlabová. Do Ostravy přišla v létě z Přerova a evropský pohár hraje poprvé.
„Měla jsem z toho trošku hrůzu, ale snažila jsem se zachovat klid a dát servis. Byl to pro mě velký zážitek," svěřila se blokařka Adéla Chládková, nejmladší hráčka z patnáctiletého tria na hřišti, která pomohla ve 3. setu nepříznivý stav 13:17 srovnat na 17:17. „Dala tři výborné servisy, se kterými měl soupeř problém a jednou čapla v poli," připomenul kouč Pommer důležitý moment zvratu.
„Ty dva sety byly pro diváky,'' tvrdila sé smíchem domácí smečařka a kapitánka týmu Andrea Štrbová. „Udělaly jsme v nich zbytečné chyby, alejsem ráda, že jsme to nevzdaly, do koncovek šly bojovně a s odvahou," konstatovala Štrbová. „Rozdíl byl v servise, který jsme ve Švýcarsku neměly moc dobrý. Tam nás tlačil soupeř, teď to bylp obráceně," srovnalá oba duely ostravská nahrávačka Anna Pospíšilová.
Evropský Challenge Cup hraje TJ Ostrava počtvrté v historii klubu a dvakrát se v něm probojovala až do čtvrtfinále. V české extralize je po sedmi výhrách z osmi zápasů druhá za Libercem, který ji jako jediný pod Ještědem porazil 3:2. Tuto sobotu bude o další body do tabulky bojovat v hale Prostějova.

Autor: Marie Rodovská
Zdroj: Moravskoslezský deník