Facebook icon
YouTube icon

Petra Kojdová: "Od zápasu s Prostějovem jdeme do toho odvážně a kolektivně" (23.11.2015)

Ostravská smečařka Petra Kojdová, která je se 139 body v extralize druhou nejúspěšnější hráčkou, říká:

Od zápasu s Prostějovem jdeme do toho odvážně a kolektivně

V létě přišla z Olomouce a s těžkým úkolem, nahradit svou starší sestru Helenu, která zamířila do Švýcarska, se poprala skvěle. Se 139 body (9 z podání, 121 v útoku, 9 na bloku) ze sedmi vítězných zápasů extraligy se 183 centimetrů vysoká smečařka Petra Kojdová stala oporou volejbalistek TJ Ostrava. V celkovém hodnocení hráček je druhá za reprezentantkou Vendulou Měrkovou z KP Brno (151).

Naposledy zazářila v sobotním zápase, v němž k vítězství nad Přerovem 3:2 přispěla 20 body.

„Nečekala jsem, že nám to až tak půjde, ale samozřejmě jsme strašně moc rády a doufám, že v tom vydržíme," vrátila se 221etá odchovankyně frenštátského volejbalu, která první extraligové zkušenosti získala v dresu Sokola Frýdek--Místek, k úspěšnému začátku sezony. Ostrava v osmi odehraných kolech jako jediná nepoznala hořkost porážky a je v čele tabulky nejvyšší české soutěže.

I když se olomoucký kádr v létě hodně změnil, v úterý jste poprvé nastoupila proti bývalým spoluhráčkám. Neměla jste trému?
Byla to pro mě motivace, tenhle zápas jsem chtěla obzvlášť vyhrát. Snažila jsem se ale i udržet se koncentrovaně, abych zase nebyla moc přemotivovaná. Jsem ráda, že se nám zápas povedl, vůbec to nebylo jednoduché, ale to jsme čekaly.

Věřila jste, že rozhodující balon složíte?
Podobná situace už byla v minulém zápase v Brně, kdy jsme se přesně stejně v koncovce trápily s posledním balonem, takže jsem si věřila.

V Olomouci jste na hřišti moc šancí nedostávala, teď patříte s reprezentační smečařkou Marií Toufarovou k tahounkám týmu. Jak jste se s novou rolí vypořádala?
Je to svým způsobem velká zodpovědnost, ale snažím se s tím nějak porvat a být oporou družstvu stejně, jako byla vloni moje starší sestra Helena. V Olomouci to bylo jiné, na hřišti jsem měla odlišné postavení, bylo nás tam víc zkušenějších hráček, takže bylo těžší se prosadit.

Ostrava jde letos od vítězstvík vítězství. Čím to, že se vám podařilo porazit všechny favority extraligy.
Abych pravdu řekla, tak nevím. Už od prvního zápasu s Prostějovem do toho jdeme odvážně a kolektivně, možná je to tím. Snažíme se nedělat z každého balonu vědu, hážeme to za hlavu a většinou se nám to podaří otočit, i když prohráváme o pět šest bodů. V tom všem je asi naše síla.,

Po čtvrtém místě Ostravy v minulé sezoně jste teď všem ukázaly, že s vámi musí víc počítat. Nesvazuje vám první pozice v tabulce ruce?
Protislabším týmům cítíme zodpovědnost a někdy jsme tím jakoby svázané. Myslím si ale, že už z nás mají soupeři trochu respekt a ví, že nejedou do nějaké Ostravy jenom jednoduše vyhrát. Jsem ráda, že jsme si udělaly takovou pozici do začátku sezony.

Ke skvělé tečce za první polovinou základní části soutěže vám chybí pouze vítězství nad pátým Přerovem, kde budete hrát v sobotu. Nepodceníte ho?
Budeme se snažit hrát koncentrovaně a s odvahou jako doteď. Snad se nám v první části extraligy podaří udržet se na tom prvním místě. (Ostravské hráčky v sobotním utkání v Přerově vyhrály 3:2, když v tie-breaku zvítězily 18:16)

Každá vítězná série jednou skončí, po roce a půl to v říjnu zažily v Ostravě i sedminásobné české mistryně z Prostějova. Jste na to připraveny?
Budeme dělat všechno pro to, ať si to první místo udržíme co nejdéle. Jestli nás třeba zastaví Prostějov, tak si myslím, že to nějakou odezvu na nás mít nebude. Dál budeme předvádět svoji hru, volejbalem bavit naše fanoušky a dělat všem okolo radost.

Aotor: Marie Rodovská
Zdroj: Moravskoslezský deník

 

 

Medailon Petry Kojdové