Facebook icon
YouTube icon

Pommer se po postupu na volejbalovou Evropu vrátil do Ostravy (7.10.2016)

Úkol splnil. Trenér Zdeněk Pommer mladší postoupil s volejbalovou reprezentací žen na mistrovství Evropy, které bude příští rok v Gruzii a Ázerbájdžánu. Družstvo přitom převzal po Alexanderovi Waiblovi, který nečekaně odstoupil, těsně před baráží se Slovenkami. V ní Češky uspěly po výsledcích 3:0 a 2:3.

„V každém dvojzápase jsou důležité dvě věci - zvládnout první zápas a zvládnout i ten druhý,“ smál se Zdeněk Pommer. „Ale vážně. Prvním důležitým krokem bylo, že jsme doma neztratili set a vybudovali si respekt soupeřek před odvetou.“

Co pro vás bylo v baráži nejtěžší?
Po zdánlivě jednoznačném průběhu utkání v Jablonci v popradské odvetě nepodcenit soupeřky a uhrát nejméně dva sety, což se nakonec podařilo. Ale kdo zápas viděl, ví, že průběh prvních tří setů byl velmi vyrovnaný a z naší strany občas možná i málo agresivní ve středních pasážích setů. Slovenky více riskovaly servis. Náš tým ovšem prokázal obrovskou vůli a za přispění střídajících hráček dohrál žhavý duel do zdárného konce. Je sice škoda, že jsme slovenský výběr neporazili, ale Česko jede na mistrovství Evropy.

Už jste se bavil s šéfy svazu, zda budete i nadále hlavním trenérem, abyste mohl začít přípravu na šampionát?
Mezi zápasy v Jablonci a v Popradu bylo jen několik dnů včetně přesunu na Slovensko. Hned po návratu domů jsem jel do Ostravy a připojil se k družstvu. (Zdeněk Pommer je zároveň trenérem extraligové TJ Ostrava). Čeká nás ještě analýza dvojzápasu se Slovenskem a pak bude čas se setkat s vedením svazu a všechno osobně probrat.

Dají se v reprezentačním výběru pro mistrovství Evropy čekat nějaké změny? Nebo lepší hráčky Česko momentálně nemá?
Tým je převážně mladý. To sice na jedné straně znamená trochu méně zkušeností s velkými zápasy, ale na druhé straně se s takovým týmem dá lépe pracovat. O tom, jak s reprezentací dál, se budeme teprve bavit, ale holky, které si účast na šampionátu vybojovaly, si zaslouží na něj jet. Samozřejmě za předpokladu, že na sobě budou makat a bude se jim dařit i na klubové úrovni. Samotné „zásluhy“ rozhodně stačit nebudou.

Bude pro vás náročné přejít nyní od reprezentace zpět ke klubové práci?
Zpátky jsem skočil rovnýma nohama. Není čas na nějakou aklimatizaci. Až do středy jsem dával vše reprezentaci, od čtvrtka patřím zase do Ostravy. Nějaké povinnosti mne jako reprezentačního trenéra ještě čekají, ale nemělo by to být na úkor klubových záležitostí.

Bude složité zabudovat do ostravského týmu Petru Kojdovou, Ivu Nachmilnerovou a Marii Toufarovou, které byly s vámi v národním celku?
Holky jsou profesionálky, mají dobrou povahu, jsou to bojovnice. Věřím, že zbytek týmu je přijme s otevřenou náručí. Věřím, že se nám podaří kolektiv co nejdříve herně i lidsky sladit tak, abychom už příští týden vstoupili do extraligy úspěšně.

Autor: Jiří Seidl
Zdroj: http://sport.idnes.cz/zdenek-pommer-volejbal-cesko-reprezentace-zen-ostrava-p1o-/volejbal.aspx?c=A161007_112233_volejbal_ten