Facebook icon
YouTube icon

Pomsta byla sladká. Se šampaňským. (31.3.2014)

Cesta volejbalistek TJ Ostrava do semifinále: čtyřicet muffinů, zapomenutý dres, vyměněná služba v nemocnici a vítězství v Brně 3:1

„Kolik to dá nejvíc, sto padesát? Tak jedem, jedem," popoháněl trenér Zdeněk Pommer v sobotu řidiče autobusu, který pár minut po 14, hodině vyjel od haly na Varenskou ulici. Volejbalistky TJ Ostrava s rodinnými příslušníky a fanoušky právě vyrazily k rozhodujícímu pátému čtvrtfinále extraligy do Brna.

„Celý včerejší večer i dnes dopoledne jsem pekl," přiznal Josef Choma, hlasatel při domácích extraligových duelech. „Na oba domácí zápasy jsem holkám donesl muffiny a ony dvakrát vyhrály, tak jsem nemohl porušit tradici. Teď jsem jim jich upekl čtyřicet," vysvětlil Choma.

„Kde je tranzit?" zajímal se během cesty kouč Pommer o další fanoušky. „Ten nás předjel už před půlhodinou," měl přehled o dění na dálnici manažer TJ Ostrava Miloš Matula a dodal, že bubeníci, kteří jeli autem z Jeseníku, se už také blížík Brnu.

Nejpočetnější doprovod měla volejbalistka Helena Kojdová s osmi členy, z nichž maminka stihla po cestě ještě skočit domů pro zapomenutý černý dres na prádelní šňůře a do Brna dorazila v tranzitu. Vyplatilo se to, smečařka z Frenštátu v něm vybojovala 19 bodů! Sedm osob ve výpravě patřilo ke smečařce Zuzaně Ondruškové, šest k blokařce Ivě Nachmilnerové. Té zase hrozilo, že k utkání vyrazí v bílém plášti přímo z práce.

„V pátek jsem měla mít službu, které se píšou dlouho dopředu," vysvětlila volejbalistka, civilním povoláním neuroložka v porubské fakultní nemocnici. „Nedovedla jsem si představit, že po dvou dlouhých a vypjatých zápasech ve středu a čtvrtek doma, mezi kterými jsem chodila do práce, bych v noci na sobotu nespala a ráno jela rovnou do Brna. Zeptala jsem se kolegy, paní doktorky Moniky Mrázkové, zda by za mě službu nevzala, a ona řekla, žé není problém. Musím jí moc poděkovat, obrovsky mi pomohla," zářila štěstím Nachmilnerová. Mladá lékařka přispěla k sobotní výhře 13 body.

„Budeme tam tak za padesát minut?" staral se trenér kousek za Olomoucí. „Kam tak spěcháš? Času máme dost," divil se manažer Matula. „Znáš to, kávička a tak..." mistrně skrýval Pommer předstartovní horečku.

„Jedeme jinudy, to je dobré znamení," pochvaloval si kouč při vjezdu do Brna odbočku z obvyklé trasy, na kterou řidiče navedla navigace. Všechno se stihlo, hodinu a půl před utkáním se výprava setkala před halou ve Vodově ulici.

„Bubnoval jsem při druhém domácím zápase a holky ho vyhrály 3:1, tak musím i teď," řekl manažer extraligových volejbalistů VK Ostrava Tomáš Zedník, který se s paličkou činil v početném kotli fanoušků celé utkání. Ostrava v něm opět vyhrála 3:1! A když univerzálka Markéta Kukučová proměnila mečbol, přiběhl na palubovku s láhví šampaňského Miroslav Kvapil, další bývalý extraligový volejbalista a současný hrající trenér Hlučína.

„Stoupli jsme si do kruhu a bouchli ho přesně na místě, kde nás za stavu 14:14 v tie-breaku druhého zápasu připravil o dva body rozhodčí," připomenul Pommer porážku 2:3, která tým nakopla ke třem výhrám nad KP Brno za sebou a postupu do semifinále.

Cesta domů byla delší. „Tři jedna! Přestávka pět až padesát minut," hlásil trenér do mikrofonu při dvou zastávkách na benzinových pumpách, přesto byl autobus před půlnocí v Ostravě. Slavit se šlo do Stodolní ulice. „Děkujeme fanouškům. Zápas, cestu i party jsme si náramně užili," hlásil v neděli v Pommer. Ode dneška už tým připravuje na semifinále, které začne 2. a 3. dubna v Prostějově.

Autor: Marie Rodovská
Moravskoslezský deník

 

VK KP BRNO - TJ OSTRAVA 1.kolo Play-Off 5. utkání 28.3.2015