Facebook icon
YouTube icon

Přijďte nás podpořit. Finál Four v Ostravě bude velká akce (5.6.2017)

České volejbalistky čeká baráž o MS 2018 v Japonsku. Rozehrají se na druhé straně zeměkoule v turnajích World Grand Prix a trenér Zdeněk Pommer řekl:

Přijďte nás podpořit. Finál Four v Ostravě bude velká akce

Nebyly favoritkami, ale postaraly se o velké překvapení. České volejbalistky v kvalifikační skupině B ve Varšavě o postup na mistrovství světa v Japonsku 2018 skončily druhé, což jim dává šanci zabojovat o šampionát ještě v baráži. Hrát se bude koncem srpna, ale dějiště turnaje a jména pěti soupeřek se Češky dozvědí až po skončení první fáze kvalifikace ve všech šesti skupinách. Z Varšavy postoupilo přímo na MS vítězné Srbsko, v baráži si start v Japonsku zajistí dva týmy.Do té doby české volejbalistky sehrají od 7. července tři turnaje World Grand Prix v Peru, Portoriku, Kanadě a jeho Finál Four 29. až 30. července v Ostravě. Tečkou pak bude mistrovství Evropy od 20. září v Gruzii a Ázerbájdžánu, kam se z baráže přes Slovensko probojovaly už vloni. „Bude to událostmi nabité volejbalové léto," usmál se Zdeněk Pommer, trenér národního týmu a TJ Ostrava.

Na sehrání reprezentace po skončení ligových soutěží v klubech jste měli jen pár týdnů. Jak těžké bylo skloubit kolektiv tak, aby táhl za jeden provaz i v těžkých chvílích?
Ligová sezona v tomto roce byla velmi dlouhá. Holky jsou ale profesionálky, řada z nich už reprezentační zkušenosti má. Samozřejmě je potřeba dát hře jednotný systém, ale ani to není nic, co by se nedalo s kvalitními hráčkami relativně snadno a rychle natrénovat. Co nikdy nenatrénujete, je právě ta „týmová chemie", kterou se nám snad daří vytvářet, a podle mě je klíčem k jakémukoli úspěchu, kterého chceme jako reprezentace dosáhnout.

Rozhodujícím krokem ke druhému místu ve skupině bylo vítězství nad domácím Polskem 3:2. Dokázali jste neuvěřitelné - otočit zkrácený tie-break, ve kterém jste už prohrávali 2:8! To musely být pořádné nervy...
S Polkami to bylo velmi emotivní utkání, určitě jedno z nejvypjatějších, která jsem kdy vůbec zažil. Skóre se přelévalo z jedné strany na druhou, domácí publikum soupeřky hnalo vpřed. V náš prospěch nakonec rozhodly větší bojovnost v některých momentech a větší touha po vítězství. Děvčata předvedla fantastického týmového ducha a kolektivní sílu. Musím za to před nimi smeknout, nebylo to nic jednoduchého. Do utkání jsme totiž nevstoupili dobře, vlastními nevynucenými chybami jsme ztratili koncovku prvního setu. Ve druhém jsme naopak dominovali a přehrávali Polky téměř rozdílem třídy. V následujících dvou setech začala bitva o každý balon. Tie-break by vydal na samostatný příběh, byl to velký boj o vše se šťastnějším koncem pro nás.

Co bylo hlavním faktorem úspěchu?
Jsem přesvědčen o tom, že za naším vítězstvím nestálo jen štěstí. Do zápasu jsme vstupovali dobře připraveni, hodně času jsme strávili u videa, měli jsme nastudovanou hru soupeře, rozebrali jsme si hru jednotlivých hráček i celého týmu, a to jak Polek, tak i nás. Díky tomu jsme mohli stanovit taktiku, která zafungovala. Kromě hráček bych chtěl poděkovat i celému realizačnímu týmu, který fungoval po celou kvalifikaci perfektně.

Teď už určitě sledujete případné soupeře pro srpnovou baráž. Jaké jsou šance na dvě postupová místa na MS 2018?
V srpnu za sebou budeme mít čtyři červencové turnaje World Grand Prix, z herního hlediska bychom tedy měli být připraveni velmi dobře. Obavy mám snad jen z náročného cestování - první dva se hrají v Jižní Americe, třetí v Kanadě a už pět dní po posledním zápasu začíná finále v Ostravě. Šance postoupit na mistrovství světa tady je, pokud podáme kvalitní výkon, jako třeba proti Polsku, může se stát cokoli. Je dobré zmínit, že před kvalifikací nesázel na možnost naší účasti na šampionátu ani ten největší optimista, byl by to pro český ženský volejbal obrovský úspěch. Ale to zbytečně předbíháme - v baráži proti nám budou v každém případě stát silní soupeři, nepůjde o nic jednoduchého či samozřejmého. Bude to velký boj.

Ve druhé fázi reprezentace vás od 7. července čekají tři turnaje World Grand Prix a jeho Finál Four v Ostravě. Dojde v týmu ČR ke změnám, nebo bude hrát ve stejném složení jako ve Varšavě?
Na turnajích World Grand Prix nebudou startovat Julča Kovářová a Aneta Havlíčková. Před každým turnajem i zápasem budeme samozřejmě vycházet z aktuální formy nominovaných hráček. Reprezentační kádr je dostatečně široký, abychom dokázali zareagovat třeba na zdravotní problémy.

Prozradíte, jak bude probíhat příprava?
Na tento herní blok ji budeme začínat 14. června v Jablonci nad Nisou. Ve druhém týdnu nás čekají tři přípravné zápasy s Belgií.

Dáváte si postupné cíle. První, kterým byl postup do baráže, jste splnili. Jakou další metu chcete zdolat?
Když to vezmeme z hlediska času, tak chceme samozřejmě důstojně zvládnout všechny turnaje World Grand Prix s vyvrcholením před domácím publikem v Ostravě. Chtěl bych tímto apelovat na všechny fanoušky, aby si poslední červencový víkend udělali čas a velká akce ženského volejbalu, podobná na domácí palubovce nebude hned tak k vidění. Potom nás čeká už zmíněná baráž o účast na světovém šampionátu.
O postup se popereme ze všech sil, byl by to ohromný úspěch českého ženského volejbalu. No a v září je na programu mistrovství Evropy, kam rozhodně nebudeme odjíždět v roli favorita, ale i tak bychom chtěli soupeře potrápit a třeba i překvapit. Bude to událostmi nabité volejbalové léto.

Vedle reprezentace jste trenérem extraligových volejbalistek TJ Ostrava. Jak probíhá jejich příprava na sezonu?
Pokud jsem v Česku, snažím se reprezentační i klubové povinnosti co nejvíce skloubit. S ohledem na program národního týmu je ale už teď zjevné, že v červenci nebudu mít na klub vůbec čas, navíc budu na druhé straně zeměkoule. Ostrava se proto bude připravovat pod dohledem asistentů, kteří mají mou plnou důvěru, navíc se samozřejmě pojede podle připravených tréninkových plánů a já budu průběžně získávat informace o tom, jak to probíhá. V dnešní době není problém mít hráčky pod kontrolou i na opačném konci světa (úsměv). Chtěl bych poděkovat TJ Ostrava, že mi umožňuje věnovat se i reprezentaci, velmi si jejich postoje vážím a věřím, že zkušenosti, které získám na reprezentační lavičce, budou k užitku i ostravskému volejbalu.

Autor: MARIE RODOVSKÁ
Zdroj: Moravskoslezský deník