Facebook icon
YouTube icon

Sedět v klidu na lavičce? Tak to bude dílo, směje se Pommer (3.5.2016)

Před deseti dny se s volejbalistkami TJ Ostrava radoval z bronzové medaile v české extralize žen, ale volno po sezoně v klubu si trenér Zdeněk Pommer neužil. Už v neděli vítal v Jablonci nad Nisou hráčky na prvním soustředění národního týmu.

Nový asistent musí do zítřka zastoupit Němce Alexandera Waibla, který vede Drážďany za dalším titulem v bundeslize.

„Říká to skoro každý, ale pro mě je reprezentace čest," svěřil se jednačtyřicetiletý český kouč. „Týmu dám maximum svých dovedností a toho, co umím, stejně tak, jako to dělám v klubu. Je to na jiné úrovni, všechno je rychlejší, protože máte méně času, ale mě ta práce baví," těší se Pommer na nové zkušenosti.

České volejbalistky včera zahájily přípravu na Grand Prix, v němž by rády vybojovaly postup do Final Four, které 17. až 19. června hostí bulharský Plovdiv. Uspět proto musejí ve dvou turnajích druhé skupiny – 3. až 5. června v Polsku, kde kromě domácího výběru narazí na Kanadu a Portugalsko, a 10. až 12. června v Olomouci, kde se utkají znovu s Kanadou, Bulharskem a Dominikánskou republikou.

„Máme před sebou dva vrcholy – Grand Prix je v období, kdy hráčky v Ostravě budou mít v podstatě volno, horší je kvalifikace na mistrovství Evropy," připomenul reprezentační asistent, že druhý blok přípravy začne hned v polovině prázdnin.

V létě tak bude mít pěknou honičku. „Manželka z toho radost vůbec neměla, protože dny, které budou v nároďáku v srpnu volné, strávím v Ostravě a naopak. Musím jí ale poděkovat za to, jakou má trpělivost, takže to nebude o tom, že bych svůj mančaft neviděl dva měsíce," přiblížil nabitý program v reprezentaci i v klubu.

V extralize patří k trenérům, kteří v zápasech neustále pochodují vedle hřiště a svůj tým bouřlivě povzbuzují. Jako asistent bude muset sedět v klidu na lavičce. „To bude dílo, asi tam něco rozštípu," směje se Pommer. „Pořád jsem přesvědčený, že emoce jsou třeba, ale zvládl jsem to před dvěma roky na Evropě s juniorkami, tak to zvládnu i teď," připomenul, že ve stejné situaci už v minulosti byl jako asistent reprezentací kadetek a juniorek.

Z Ostravy jsou v širším výběru žen čtyři hráčky. „Nominaci dělali tři trenéři," upozornil Pommer, že Iva Nachmilnerová, Petra Kojdová, Marie Toufarová a Kateřina Valková z bronzového družstva extraligy neměly žádnou protekci.

Realizační tým trenéra Waibla dále tvoří druhá asistentka Marcela Ritschelová a manažer Peter Goga. Turnaje Grand Prix ale nebudou hrát tradiční české opory – Helena Havelková, Aneta Havlíčková, Tereza Vanžurová, Nikol Sajdová a Julie Kovářová se po dohodě s německým koučem do přípravy zapojí až v srpnu.

Nominace volejbalistek na Grand Prix:
Nahrávačky: Pavla Vincourová (Lodž/Pol.), Lucie Smutná (Halkbank Women Sport Club/Tur.), Monika Šmídová (American University/USA), Kateřina Valková (TJ Ostrava).
Smečařky: Andrea Kossányiová (Vratislav/Pol.), Michaela Mlejnková (Stuttgart/Něm.), Eva Hodanová (Olymp Praha), Marie Toufarová (TJ Ostrava), Helena Kojdová (Düdingen/Švýc.).
Univerzálky: Soňa Mikysková (Venelles/Fr.), Petra Kojdová (TJ Ostrava), Tereza Rossiová (Casalmaggiore/It­.).
Blokařky: Barbora Purchartová (Straubing/Něm.), Veronika Trnková (Suhl/Něm.), Eva Rutarová (Berlín/Něm.), Ivona Svobodníková (Cáchy/Něm.), Klára Vyklická (Olymp Praha), Iva Nachmilnerová (TJ Ostrava).
Libero: Veronika Dostálová (Olymp).

Autor: Marie Rodovská
Zdroj: http://moravskoslezsky.denik.cz/ostatni_region/sedet-v-klidu-na-lavicce-tak-to-bude-dilo-smeje-se-pommer-20160503.html