Facebook icon
YouTube icon

Slávek Matěj: Balanční a posilovací cvičení s volejbalovými míči

Velmi často se trenéři ptají, kdy a jak správně začít s posilováním u začínajících volejbalistů. Jde samozřejmě o to, co pod pojmem posilování rozumíme. Většinou si představujeme rozvoj jediné pohybové schopnosti, a tou je síla. Nechci v tomto článku rozebírat podrobně její strukturu, ani se zabývat různými způsoby jejího rozvoje, takže teorie bude co nejstručnější a pokud možno všem srozumitelná (ať se odborníci tedy nepohoršují nad nějakou nepřesnou terminologií).

Celé tělo a veškerý pohyb je postaven na harmonii (vyváženosti) jednotlivých svalových skupin, které podle funkce můžeme dělit na dvě základní:

Svaly tonické (posturální) se podílejí zejména na udržování vzpřímené postavy. Jsou tvořeny převážně červenými (pomalými) svalovými vlákny, pomaleji se zapojují do pohybu, pomaleji se také unaví, jejich práce je dlouhodobá a málo intenzivní. Protože jsou nadměrně zapojovány do pohybových vzorců a jsou více zatěžovány, mohou se zkracovat. Při nedostatečné funkci svalů fázických mají mnohdy tendenci v pohybech nahrazovat jejich funkci.

Svaly fázické, mají opačné vlastnosti než svaly posturální. Často se jedná o antagonisty svalů posturálních (ležící na protilehlé straně). Mají vyšší obsah rychlých svalových vláken, rychle se zapojují do pohybu, rychle se unaví. Málo se zapojují do pohybových vzorců (jsou hypoaktivní). Z těchto důvodů, pokud nejsou cíleně zapojovány do pohybů (neposilují se), mají tendenci ochabovat. Pokračování článku ZDE