Facebook icon
YouTube icon

Souhrn víkendových utkání volejbalistek TJ Ostrava 9.-11.3.2018

Extraliga Juniorek: 2. část soutěže, 2. turnaj - skupina C

1. místo v turnaji a postup do druhé skupiny

Po zahájení druhé časti soutěže prvním turnajem v Praze, jsme se vydaly tentokrát do Prostějova. Domácí tým po předchozím turnaji spadl z druhé skupiny do poslední a byl pevně rozhodnutý se vrátit. Nicméně, o postup se snažili všichni soupeři hlavně proto, aby se vyhnuli baráži.Na úvodní sobotní zápas jsme nastoupily posíleny o kadetku Kláru Žarnovickou a Karin Žolnerčíkovou, která se i přes to, že je věkově také kadetka, úspěšně ujala v extraligovém týmu ostravských žen. V plné sestavě jsme jsme udeřily na domácí tým Prostějova. Největší problém nám dělal jednak dobrý servis protihráček, tak i nekompromisní útok kapitánky Anety Weidenthalerové. Navzdory tomu se nám poprvé v této sezóně podařilo Prostějov porazit 3:1.
V druhém sobotním utkání nás čekal Žižkov, který jsme kvůli naším předchozím vítězstvím nad právě tímto týmem podcenily. Protihráčky byly velmi šikovné a pohyblivé v poli. Na servisu a útoku jsme jednoznačně vedly. Proto také zápas skončil opětovnou výhrou Ostravy 3:1.
Třetí a také nejdůležitější zápas byl v neděli proti nám známé Vysočině. Oproti předchozímu turnaji bylo družstvo Vysočiny posíleno o jejich dominantní hráčku na středu, na kterou jsme se pokoušely stavět trojblok. Soupeř měl jednoznačně lepší příjem, ale i tak jsme místy zatlačily servisem a získaly užitečný bodový náskok. V tomto utkání jsme si pevně vydřely asi nejsladší výhru za oba odehrané turnaje. Výsledek opět 3:1 neznamenal jen umístění na první příčce a postup do skupiny B, ale také jsme se bezpečně vyhnuly letošnímu boji o udržení v extralize, neboli baráži.
Sestava: Koloničná(c), Augustinová, Polachová, Pavlovová, Hrubá, Faltínová, Záhorská, Žolnerčíková, Žurková, Geryková, Žarnovická, Bolfová(l)

Autor: Ivana Poláchová


2. liga Žen: TJ Ostrava - TJ Odry 3:0, 3:0
V sobotu 10.3.2018 ženy domácího týmu Ostravy B svedly poměrně jednoduchý souboj s ženským týmem z Oder. V prvním setu ženy z Oder vystrkovaly růžky, druhý set skončil jasnou převahou ostravaček. V třetím setu bylo důležité neusnout na vavřínech, což se ostravankám nakonec podařilo. První zápas skončil 3:0 pro Ostravu.
V druhém zápase došlo k oslabení domácího týmu, čímž hra působila vyrovnaněji, nicméně domácí hráčky se se soupeřkami zdárně vypořádaly a stejně jako první zápas, vyhrály 3:0. Ženy Ostravy B si ze sobotního souboje odnesly 6 zasloužených bodů.
Ostravský tým hrál ve složení: I.Procházková, M. Bradová, M.Adamčíková, K. Křenková, P Jennelová, H. Gráczová a V. Šípová... Na střídání byly připravené M. Klimšová a N. Boháčová, které v druhém utkání nahradily Petru Jennelovou a Verču Šípovou.

Autor: Monika Adamčíková, kapitánka družstva


1. liga Juniorek: TJ Ostrava - TJ Sokol Brno I 3:0, 3:0   
První utkání : TJ Ostrava B – TJ Sokol Brno I 3:0 (25:13, 25:22, 25:22)
V náročném nedělním programu jsme po dvou dopoledních vítězstvích v KP juniorek proti Kylešovicím až odpoledne hostili v odvetě družstvo z Brna.
První utkání jsme měli čerstvě v paměti, neboť v Brně jsme hráli přesně před týdnem.
Obě vítězství z minulého týdne se rodila velmi těžce. Většina hráček byla po nemoci, nebo po zranění, a tak tomu odpovídal i náš výkon. Na domácí palubovce jsme se chtěli předvést v lepším světle. Věděli jsme, že nás může ohrozit především vynikající podání soupeřek. Naštěstí se ale ani v jednom z obou utkání nedostali k tomu, že by s námi vedli, a tak byly neustále na podání pod tlakem nepříznivého skóre.
Začátek první setu nám vyšel, ihned jsme vedli 4:0. Poté se hra až do stavu 8:5 vyrovnala, ale následně jsme utekli na 13:5 a 16:6. Celkem v poklidu jsme si dobrou hrou došli pro jasné vítězství v prvním setu.
I druhý set byl od začátku v našich rukách, postupně jsme vedli 4:0, 6:1, 13:6, 17:8 a 21:13.
Vypadalo to, že výsledek bude jasný pro nás, ale soupeřky pětibodovou šňůrou zkorigovaly až na 22:24. Více jsme jim ale nedovolili.
I třetí set měl obdobný scénář. Rychle jsme se dostali do výrazného vedení – 6:2 a 9:5. Soupeřky sice srovnaly na 9:9, ale vzápětí jsme opět vedli 16:10, následně 22:16. Už to vypadalo na jasný průběh, ale v tento moment zaúřadovala kapitánka Brna na podání, a najednou to bylo jen 22:21. Přesto jsme závěr zvládli a nepřipustili další pokračování utkání.
Sestava : Planková Karolína, Batková Veronika, Uherková Tereza, Kokešová Monika, Ruszová Anna, Vaňková Barbora, libero Pavlicová Agáta - Hepová Michaela

Druhé utkání : TJ Ostrava B – TJ Sokol Brno I 3:0 (25:15, 25:13, 25:21)
Vzhledem k tomu, že nás bylo jen 8, jsme nastoupili ve stejném složení, jako v prvním utkání.
Začátek utkání byl až do stavu 7:7 velmi vyrovnaný, potom ale zaúřadovala na podání Kája Planková, a tak jsme soupeřkám utekli na 16:8. Tento náskok jsme drželi až do závěru setu.
I druhý set jsme začali excelentně – 6:0 a 10:1. Děvčata v tuto fázi utkání předváděla výborný výkon ve všech herních činnostech. Naše hra byla velmi kvalitní a diváci museli být velmi spokojeni. Dokázali jsme vybojovat velmi těžké míče, produkovali jsme minimum chyb, náš útok byl pestrý, a obrana fungovala na jedničku. Naprosto s přehledem jsme dokráčeli k vítězství ve druhém setu.
V dnešním posledním setu se ještě soupeřky nadechly k poslednímu odporu a dokázaly s námi držet krok až do stavu 12:12. Potom jsme se ale opět utrhli na 21:14 a 24:17. Ani přes závěrečnou snahu se už utkání nezdramatizovalo, a tak to bylo opět 3:0.
Za dnešní výkon zaslouží všechny hráčky velkou pochvalu. Byla radost se na naši hru dívat. Možná nejlepší výkon letošní sezóny. Jen pevně doufáme, že nám to vydrží až do konce soutěže. V tabulce jsme poskočili na čtvrté místo.
Sestava : Planková Karolína, Batková Veronika, Uherková Tereza, Kokešová Monika, Ruszová Anna, Vaňková Barbora, libero Pavlicová Agáta - Hepová Michaela

Další utkání hrajeme doma ve dvou dnech.
V sobotu 24.3. od 12.00 a 16.00 s TJ Sokol Bedřichov.
V neděli 25.3. od 10.00 dvě utkání s ŠSK Demlova Jihlava.
Jsou to naše poslední domácí utkání, a tak zveme všechny naše příznivce.

Autor: Radek Brzobohatý


Krajský přebor žen: TJ Sokol Frýdek Místek - TJ Ostrava 3:1, 3:2

Play - Off: Finále Krajského přeboru žen

První utkání : Frýdek-Místek B  - TJ Ostrava C   3:1 (17:25, 25:22, 25:18, 25:14)
Tak jak jsem již předesílal v minulé zprávě, na finále jsme odjížděli do Frýdku hrát proti vynikajícímu družstvu juniorek, které je ve své hlavní soutěži zatím naprosto suverénní.
Sokolky se proti nám ještě posílily o extraligovou Alču Štundovou. Nám naopak chyběli 2 smečařky (Jaglová, Matýsková) a 1 libero (Polakovičová). Na smeči proto nastoupila Verča Batková z juniorek, která těžkou úlohu zvládla výborně, a předvedla dobrý výkon.

Do utkání jsme šli s tím, že není co ztratit, tentokrát poprvé jsme nebyli v roli favoritů my.
Úvod utkání se nám podařilo zvládnout naprosto excelentně. Soupeřkám navíc nepomohlo to, že Štundová nastoupila na účku, kde nemohla naplno uplatnit svoji útočnou sílu, protože přihrávka soupeřek tentokrát nebyla v prvním setu velmi dobrá. Hned na úvod jsme si vypracovali výrazný náskok, který se nám podařilo držet až do závěru setu.
Do druhého setu soupeřky změnily sestavu, na účko přešla Sobotíková a Štundová nastoupila na smeč. To výrazně změnilo obraz hry. Přesto jsme po většinu setu vedli my, ale v závěru se štěstěna přiklonila na druhou stranu.
Od třetího setu už jsme na dnešní naše soupeřky nestačili. Vždy hned na začátku si vytvořily výrazný náskok, který se nám již nepodařilo otočit. Bohužel z prvního utkání jsme odešli bez bodu.
Sestava : Gengelová Lenka, Polášková Tereza, Panková Michaela, Holcmanová Martina, Batková Veronika, Stará Patricie, libero Pešová Karolína – Uhlářová Klára, Bruncková Tereza

Druhé utkání : Frýdek-Místek B  - TJ Ostrava C   3:2 (23:25, 25:20, 25:20, 19:25, 15:13)
Do druhého utkání jsme vstoupili s odhodláním zdramatizovat finálovou sérii, a pokusit se urvat vítězství.
Nastoupili jsme ve stejné sestavě. Soupeřky vyměnily nahrávačku, místo Grygarové nastoupila Hennerová. Hned od úvodu jsme byli lepším týmem. Celou dobu jsme si udržovali mírný náskok, a set dovedli do vítězného konce, i přesto, že se soupeřkám podařilo stav v závěru zkorigovat.
Od druhého setu nás ale soupeřky začaly opět postupně přehrávat. V polovině setu se nám sice ještě podařilo jít do vedení, ale závěr vyzněl lépe pro soupeřky.
Podle podobného scénáře se odvíjel i třetí set. Zprvu bylo skóre vyrovnané, ale postupně jsme ztráceli. I tento set jsme tedy prohráli.
Ani začátek čtvrtého setu nenaznačoval zvrat v utkání. Frýdek si opět postupně vypracovával náskok, a už to vypadalo, že dnes odejdeme úplně bez bodu. Tentokrát se nám ale dnes snad poprvé vyplatilo střídání, a děvčata, která přišla na hřiště, dokázala změnit rytmus hry. To soupeřky zaskočilo, a nám se podařilo vývoj skóre otočit. Závěr setu jsme si již nenechali vzít, a tak se šlo do tie-breaku.
V něm jsme si nachystali podobnou variantu, jako na set čtvrtý, vývoj byl ale naprosto jiný.
Podařilo se nám rychle vést 3:0, soupeřky ale srovnaly na 3:3. Potom se nám podařila pětibodová série na 8:3. Bohužel ještě větší série bodů se podařila soupeřkám, a tak jsme prohrávali 8:11, posléze 10:14. Ještě jsme utkání zdramatizovali a snížili na 13:14. Bohužel vyrovnat bylo už nad naše síly.
Sestava : Gengelová Lenka, Polášková Tereza, Panková Michaela, Holcmanová Martina, Batková Veronika, Stará Patricie, libero Pešová Karolína – Uhlářová Klára, Bruncková Tereza

V sobotu 17.3. hrajeme odvetu u nás doma na jízdárně. Začínat by se mělo v 9.30.
Abychom mohli pomýšlet na vítězství v krajském přeboru, nezbývá nám, než zvítězit v obou utkáních, z toho v jednom přinejhorším 3:1, a pokud by to bylo v jednom 3:2, tak by nás čekal zlatý set, tj. tie-break do 15-ti bodů.
Situace pro nás velmi těžká, ale pevně věříme, že se o přeborníka kraje ještě popereme, a necháme na hřišti vše, co umíme.
Proto zveme všechny fanoušky, ať nás přijdou podpořit.

Autor: Radek Brzobohatý


Krajský přebor Juniorek: TJ Ostrava : VK Kylešovice 3:1, 3:1
První utkání : TJ Ostrava – VK Kylešovice 3:1 (25:18, 25:23, 22:25, 25:19)
Po čtyřech porážkách s prvními dvěma družstvy soutěže jsme si chtěli spravit chuť na opavských Kylešovicích.
Vzhledem k tomu, že odpoledne nás čekalo ještě utkání 1.ligy juniorek proti Brnu, bylo třeba rozložit síly, a tak nás bylo jen 7.
Do utkání jsme vstoupili velmi dobře, a především kvalitním podáním se dostali rychle do vedení. Poté jsme trochu polevili a nechali soupeřky snížit naše vedení, přesto jsme si první set pohlídali.
Bohužel na celkem dobrou hru ze setu prvního jsme v tom druhém nenavázali. Soupeřky se nám srovnaly ve skóre i výkonem, a tak především ve druhé části setu se jim dařilo nás dotáhnout. V koncovce jsme ale byli šťastnější my.
I třetí set byl velmi vyrovnaný, tentokrát se koncovka podařila soupeřkám.
Ve čtvrtém setu se opět skóre vyvíjelo nepříznivě pro nás, a tak to vypadalo na pátý set.
Naštěstí jsme se ale vzchopili, a dokázali otočit a dostat se do vedení. To nakonec soupeřky zdeptalo, a po jejich mnoha nevynucených chybách jsme nakonec jasně zvítězili.
Sestava : Cáhlíková Viktorie, Kolmanová Kristýna, Vítková Klára, Brusová Zuzana, Sabelová Tereza, Rozacká Tereza - Hepová Michaela

Druhé utkání : TJ Ostrava – VK Kylešovice 3:1 (22:25, 25:12, 25:20, 25:23)
Do druhého utkání nastoupila místo Rozacké na nahrávce Cáhlíková, na smeči od začátku Hepová, a na účko se přesunula Kolmanová.
Celý první set se nesl v duchu mnoha nevynucených chyb na obou stranách, a tak to bylo velmi vyrovnané. Koncovku jsme nezvládli, a tak prohrávali 0:1 na sety.
Od druhého setu se naše hra zlepšila, začala fungovat souhra nahrávačky se smečařkami, a tak skóre narůstalo v náš prospěch. To vydrželo až do závěru setu.
Třetí set navázal na ten druhý, a většinou jsme vedli my. I tady se nám podařilo výrazně vést, a náskok udržet až do závěru.
Bohužel v setu čtvrtém se naše hra opět zhoršila, začali jsme hodně chybovat, a tak se schylovalo k dramatu v koncovce. To jsme nakonec zvládli lépe my a vybojovali druhé vítězství.
Naše hra je pořád velmi nevyrovnaná. Bohužel odpovídá úrovni soutěže, kterou hrajeme.
Před posledním kolem je jasné, že skončíme na třetím místě, což byl takový nevyřčený cíl, co se týče umístění v soutěži. Poslední utkání hrajeme opět doma, v neděli 18.3. od 10.00 s Bruntálem. Doufejme, že si letošní poslední mistrovské klání užijeme, a předvedeme solidní výkon. Zveme tímto všechny naše fanoušky.
Sestava : Cáhlíková Viktorie, Kolmanová Kristýna, Vítková Klára, Brusová Zuzana, Sabelová Tereza, Hepová Michaela - Rozacká Tereza

Autor: Radek Brzobohatý


Český pohár starší žákyně - F3B 2.osmička - 4. místo
O víkendu proběhlo finále Českého poháru starších žaček v Přerově.
Naše děvčata odehrála 7 utkání ve třech dnech. Do Přerova jsme odjížděli s obavami, naše družstvo postihla zranění a chřipka, některé hráčky přijely z lyžařských kurzů. Přesto jsme podávali dobré výkony.
O lepší umístění nás opět srážely zkažené servisy po oddechovém čase hlavně za stavu 24 pro nás.  Tyto sety jsme měli dohrát do vítězného konce, ale vždy jsme zaváhali, zkazili servis, při smeči jsme vyhodili míč mimo hřiště nebo udělali hloupou technickou chybu v poli.  V této sezóně to není poprvé, co jsme takto prohráli vyhrané sety nebo utkání.  Děvčata by si měla v hlavě srovnat, proč nedokážou dovést vedení v setu do vítězného konce.
V tomto posledním turnaji jsme obsadili 4 místo -  3 vítězství a 4 porážky.
Sestava: Richterová N. Orálková A. Pěnčíková, A. Pejznochová, Gavlasová An., Fukalová V., Pěnčíková P., Tichá M.
Bohužel v sobotu se nám zranila Pěnčíková P.
V celkovém pořadí jsme se 60 družstev obsadili 11. místo, což za dané situace je slušné umístění. O lepší umístění nás připravily již zmíněné chyby.

Zapsal: Pepa Choma