Facebook icon
YouTube icon

Tereza Diatková: "Zahrát si proti Prostějovu? To je pro mě velký zážitek" (20.1.2017)

V týmu TJ Ostrava se stará o balony a sbírá zkušenosti. V zápase s českými mistryněmi ale univerzálka Tereza Diatková vybojovala deset bodů a prozradila:

Zahrát si proti Prostějovu? To je pro mě velký zážitek

V extralize volejbalistek se teprve rozkoukává, přesto do ní devatenáctiletá univerzálka Tereza Diatková už zasáhla v jednadvaceti setech a pro TJ Ostrava vybojovala v devíti duelech 33 bodů.

Deset z nich ve středeční domácí dohrávce 13. kola proti osminásobným českým mistryním. „Zahrát si proti nim je pro mě velký zážitek. V extralize nepotkáte takové družstvo, jako je Prostějov, který má v kádru hlavně zahraniční hráčky s takovými zkušenostmi," svěřila se 185 centimetrů vysoká volejbalistka, která na sever Moravy a Slezska přišla vloni v létě hostovat z KP Brno.

Na palubovku ve středu naskočila v průběhu druhého dějství. „Tušila jsem, že do základu se nedostanu, ale věřila jsem, že na pár balonů se tam asi ukážu," řekla Diatková, která svým útokem za nepříznivého stavu 19:24 ve čtvrté sadě odvrátila první mečbol hostů. „Je to hezký moment, určitě si ho budu dlouho pamatovat," usmála se univerzálka. Ostrava utkání nakonec prohrála 1:3. „Myslím si, že jsme na Prostějov měly. Škoda, že jsme si to nechaly utéct a v posledním setu ho víc nezatlačily," litovala Diatková ukončení série osmi vítězných utkání v řadě za sebou.

V kádru žen je druhá nejmladší. „Dostat se do zápasu je moc příjemné a oproti extralize juniorek, kterou jsem hrála naposledy minulý rok, obrovský rozdíl," přiznala mladá univerzálka. "Juniorský volejbal je víc o chybách, není tam tolik vysokých hráček a mají méně zkušeností. U žen se klade důraz na to, aby se chyby nedělaly, měly jsme více síly a neporovnatelná je rychlost nahrávek," vysvětlila rozdíl mezi oběma soutěžemi.

Šanci dostala i v evropském Challenge Cupu proti chorvatské Poreči, kterou Ostrava v úvodním kole porazila dvakrát 3:0. „Je to zase něco jiného, takové ozvláštnění sezony. Jsme rády, že se můžeme podívat ven a vidět, jak se volejbal hraje v jiných státech."

Osmnáctiletá smečařka Klára Faltínová nosí jako benjamínek týmu lékárničku. Jaký úkol v něm má Diatková? "Já se starám o balony. Po tréninku je vždycky spočítám a odnesu uklidit," prozradila devatenáctiletá univerzálka. Povinnost navíc jí nevadí. „Myslím si, že to k tomu věku patří, mladší hráčky by nějakou takovou funkci mít měly."

Pro starší spoluhráčky má jen slova chvály. „Holky jsou zkušené a na hřišti hodně pomáhají. Říkají mi třeba, co jsem měla udělat, nebo mě povzbudí a to je moc fajn," ocenila jejich podporu studentka prvního ročníku práv na olomoucké univerzitě.

Už zítra čeká Ostravu další utkání extraligy - v domácí hale ve Varenské ulici nastoupí od 17 hodin proti pražskému Olympu. „Doufám, že ho porazíme, nejlépe 3:0, a budeme mít plný bodový zisk. Budeme nemilosrdní," přiblížila Diatková bojovnou náladu v bronzovém celku minulého ročníku extraligy.

Autor: Marie Rodovská
Zdroj: Moravskoslezský deník