Facebook icon
YouTube icon

Trenér Pommer: Jsem skromný kluk, úspěch je týmová práce (26.2.2016)

Středeční bitvu o Český pohár již podeváté vyhrál Prostějov. Finálovým a vyrovnaným soupeřem mu byla houževnatá Ostrava, která první dvě sady riskovala na servisu a podlehla těsně (27:25 a 25:23). Pouze třetí set byl jasně pod taktovkou Agelek, ale ostravský kouč Zdeněk Pommer i přesto nešetřil chválou za předvedený výkon hodný pohárového finále. Jmenovitě však hráčky Zdeněk Pommer nechválí, to se neslučuje s jeho filozofií, která je postavená na týmu, jak prozradil v krátkém rozhovoru po tiskové konferenci Českého poháru v Olomouci.

Zdeňku, tým Ostravy nastoupil ve finále Českého poháru žen poprvé, což je pro klub velký úspěch...
Jsem za pohárové finále strašně rád. Tohle Ostrava nezažívá každý den. V lize je pět silných týmů, které na to mají družstva, ale Pohár není jen o jednom zápasu, protože se hraje čtyři nebo pět měsíců. Zvládli jsme těžké zápasy, třeba na Olympu nebo s Brnem. Jsem moc spokojený a rád, že se nám vrací ta celoroční dřina.

Ostravě se celkově daří a zažívá výbornou sezónu. Čemu připisuješ tento vzestup?
Tým byl vhodně doplněn a rostou lidé, kteří tady pracují čtyři nebo pět let, co jsem v Ostravě. Ale vhodně doplnil kádr i Prostějov. Nám se dnes povedlo hrát komplexně - týmově, rozdělovali jsme útok a tlačili servisem, což se nám doma tolik nedařilo. Na Prostějov se musí tlačit servisem. Trenér Čada měl pravdu, že to není jen tak "do toho mlátit." Když se dělají chyby, tak se ubírá na razanci, a to jsme zvládli.

Vnímáš finále Českého poháru i jako tvůj osobní úspěch?
Vůbec ne. Jsem skromný kluk. Je to týmová práce, práce mančaftu.

Které hráčky si za dnešní finále zaslouží tvoji pochvalu?
Nebudu chválit jmenovitě, protože moje filozofie je postavená na týmu. Jednou vyroste Kojdová, jednou vyroste Toufarová, jednou zahrají skvěle středáci. Takhle se to opravdu nedá říct. Opravdu ne. Ve volejbale můžeš prorazit jen týmem. A nebo Mellisou (Vargasová), která je ale kvalitou někde jinde.

Byl jsi zvolen asistentem u reprezentace. Budeš svoji filozofii postavenou na týmu razit i u reprezentačního družstva?
Určitě. Jednoznačně. Volejbal je týmový sport a musí to funguvat hlavně v kolektivu. Musí být funkční vazby na realizační tým i s trenérama. Všechno se peče uvnitř v tom kolektivu a ten musí fungovat. To je cesta k úspěchu. Obzvlášť v nároďáku se nehraje na individuality, to si mohou dovolit tenisti, ale ne volejbalisti.

Jaký je tvůj pohled na nového lodivoda reprezentace Alexandra Waibla, kterému budeš dělat asistenta?
Pro mne je to čest a jsem moc rád. Věřím, že se budu snažit posunout reprezentační tým vším, co umím. Dám do toho všechno. Co se týče hlavního trenéra Alexe, myslím, že je to správná volba. Je to pracovitý člověk a má za sebou hodně zkušeností.

Autor: Blanka Popelková
Zdroj: volleycountry.com