Facebook icon
YouTube icon

Volba číslo jedna vyšla: české volejbalistky povede Pommer (9.12.2016)

Potvrzeno! Trenér extraligových volejbalistek TJ Ostrava Zdeněk Pommer mladší povede v příštích dvou sezonách i českou reprezentaci žen. Na post hlavního kouče ho ve středu jmenovala správní rada svazu.

„Beru to jako uznání, ale zároveň i jako velkou zodpovědnost," svěřil se dvaačtyřicetiletý Pommer, který u národního družstva působil v minulé sezoně jako asistent. Po neúspěšné kvalifikaci na mistrovství Evropy 2017 a rezignaci německého trenéra Alexandra Waibla pak české volejbalistky na šampionát příští rok v Gruzii a Ázerbájdžánu sám úspěšně dovedl přes říjnovou baráž se Slovenskem.

„Trenér Pommer dokázal družstvo probudit a vytáhnout z krize. Proto byl naší volbou číslo jedna právě on. Věříme, že vytvoří kolem sebe na hřišti i na lavičce fungující týmy, které si sednou nejen profesně a herně, ale i lidsky," vysvětlil rozhodnutí svazu Jakub Novotný, vedoucí českých seniorských reprezentací.

Co bude první úkol nového trenéra? „Sestavit realizační tým. Představu už mám, ale konkrétní jména zatím neprozradím," řekl Pommer s tím, že jasno by mělo být za měsíc a půl.

V novém složení se český výběr poprvé sejde až na začátku května. Komu z volejbalistek pošle pozvánku? „Hráčky teď budu sledovat v zápasech a individuálně s nimi jednat, dveře do reprezentace jsou otevřené. Chci, aby v ní každý měl chuť pracovat na sobě a zároveň pro celý kolektiv," vysvětlil kouč.

Před sebou má hodně úkolů, ale ostravské volejbalistky, které obhajují bronz v extralize, stříbro v Českém poháru a poprvé si zahrají evropský Challenge Cup, opustit nehodlá.

"Ostrava je moje srdeční záležitost. Dál chci být v klubu, i když to bude těžké a bez odpočinku. Budu se snažit, abych obojí dělal maximálně naplno, což nejvíc odnese moje rodina," konstatoval Pommer.

České volejbalistky čeká v květnu kvalifikace na MS v Japonsku 2018, v níž se utkají s Polskem, Srbskem, Slovenskem, Kyprem a Islandem. Po ní si zahrají World Grand Prix s červencovým Finál Four v Česku. Vrcholem bude zářijové ME v Ázerbájdžánu a Gruzii, kde ve skupině narazí na Srbsko, Nizozemsko a Belgii.

„Los nám přisoudil těžké soupeře, ale budeme bojovat a v každém zápase si dávat dílčí úkoly," chystá se nový trenér na náročnou sezonu u reprezentace.

Autor: Marie Rodovská
Zdroj: Moravskoslezský deník