Facebook icon
YouTube icon

Volejbalistky Ostravy posílí Spáčilová a Kojdová (22.4.2014)

Z baráže a posledního desátého místa v extralize vloni skočily na osmé, letos se volejbalistky TJ Ostrava zlepšily o další dvě pozice. Jejich ambice v extralize ale byly o něco vyšší.

„Náš cíl byl porvat se o páté místo. Rvali jsme se asi deset kol, potom nás úplně zabrzdila porážka s KP Brno a boj o první pětku už byl špatný. Skončit šesté pak byla povinnost," připomenul manažer klubu Miloš Matula, že ostravský tým zůstal těsně před branami horní nadstavbové skupiny.

I když všechno nedopadlo podle představ, průběh sezony byl klidnější než ty předcházející. „Šli jsme do neznáma, průvan v kádru byl dost velký," upozornil manažer na příchod smečařky Starzyk, nahrávačky Przepiórky a univerzálky Michalkiewicz z Polska, blokařky Nachmilnerové z Olomouce, libera Poláčkové z Chocně a 17leté nahrávačky Valkové z Plzně.

„Vzhledem k posílení týmu jsme měli očekávání, ale na druhé straně si všechno muselo sednout a ne vždycky to vyšlo. Polky někdy zahrály báječně, jindy to zase bylo naopak," dodal Matula.

„Měli jsme dobrý vstup do soutěže, podali jsme vyrovnané výkony s týmy jako jsou Frýdek-Místek a Olomouc, se kterými jsme se nikdy neměřili," radoval se kouč Ostravy Zdeněk Pommer z výher nad soupeřkami z horní části tabulky.

„Začátek nám vyšel a ten malý krůček, což byl rozdíl šesti bodů, se nám před Vánocemi nepovedl. Takový je ale sportovní život, navíc extraliga byla proti loňsku vyrovnanější a o chlup silnější," konstatoval trenér a celou sezonu hodnotil pozitivně. „Na druhé straně, když nejste první, tak můžete být vždycky lepší a o to se budeme příští rok snažit," slíbil hráčkám další tvrdou dřinu.

Ostrava ztroskotala ve čtvrtfinále play-off na bronzové Olomouci, sérii prohrála 0:3 na zápasy. „Chce to v prvních utkáních u soupeře překročit svůj stín a to se nám nepovedlo. Šli jsme do toho odhodlaně, dobře jsme začali a v každém setu vydrželi hrát do šestnácti nebo sedmnácti bodů, dokonce jsme i vedli 7:2, ale ukázalo se, že ještě potřebujeme čas," konstatoval Pommer.

„Mančat, který tuhle sezonu na tréninku odmakal, potřebujeme vhodně doplnit. Vloni skončilo dost hráček a šest nových osobností z dvanácti je hodně, takže chceme jen drobné změny," vysvětlil Pommer, který se na jaře stal asistentem trenéra české reprezentace juniorek.

Letos z šestého týmu extraligy odešla jen obě libera. „Romana Elblová se přesunula na post trenérky mládeže a Barbora Poláčková se vrátila do Chocně," řekl manažer a odtajnil první posily.

Do Ostravy se po tříletém angažmá ve Frýdku-Místku vrací libero Kamila Spáčilová a z města pod Beskydami pochází i smečařka Helena Kojdová, která v minulých dvou sezonách oblékala dres Olomouce. „Obě jsou zkušené hráčky, hodně si od nich slibujeme," je spokojen manažer Matula.

Otazník zatím visí nad dalším působením tří volejbalistek z Polska. „Máme opční právo, jednáme s nimi a podle výsledku se budou odvíjet případné další změny v kádru ," poznamenal manažer.

Kdy bude družstvo kompletní? „Vloni v létě jsme s manažerem nespali tři měsíce a ještě v srpnu se snažili dát kádr dohromady. Letos bychom to chtěli mít rozseknuté už v květnu, abychom se mohli v klidu začít chystat na sezonu," vysvětlil Pommer.

Ještě měsíc budou hráčky trénovat. „Holky si potřebují od volejbalu odpočinout, proto jako každý rok jedeme ve volnějším tempu doplňkové sporty. Hrajeme florbal, byli jsme na badmintonu, chodíme do posilovny a čekáme na teplo, abychom mohli jít ven na beach," přiblížil Pommer současný program týmu s tím, že ostrá příprava vypukne opět koncem července.


Autor: Marie Rodovská
http://moravskoslezsky.denik.cz/