Facebook icon
YouTube icon

Volejbalistky TJ Ostrava doma poprvé prohrály a do nadstavby jdou ze 3. místa. (1.2.2016)

Trenér Zdeněk Pommer říká: Nemá cenu se plácat po ramenou, že jsme porazili Prostějov. To už je jen historie.

Doma získaly v této sezoně skalpy sedmi soupeřů, včetně sedminásobných českých mistryň z Prostějova (3:2). Osmý ale volejbalistky TJ Ostrava do sbírky nepřidaly, v sobotním 18. kole extraligy, které uzavřelo její základní část, v hale ve Varenské ulici překvapivě podlehly Přerovu 0:3.

„Měli jsme vyhrát první set, ve kterém jsme vedli o pět šest bodů a zápas se možná mohl vyvíjet jinak. Na kdyby se ale nehraje, musíme být důslednější," byl trenér Zdeněk Pommer zklamaný předvedeným výkonem. „Dnešek je důkaz toho, že nikdy nesmíme usnout na vavřínech, a pořád musíme bojovat," dodal kouč Ostravy, která předtím neuspěla jen v Prostějově (0:3) a v Praze s Olympem (1:3).

První polovinu základní části jste zvládli bez porážky a byli v čele tabulky, pak jste po prohře v Prostějově klesli na 2. místo. Nevydařený zápas s Přerovem ale rozhodl o tom, že do nadstavby jdete ze 3. příčky. Bolí tahle porážka hodně?
Spíš mě štve, že to bylo před domácím publikem, dnes jsme nehráli dobře. Od druhé Olomouce je to rozdíl jednoho bodu, ale teď už se musíme zaměřit na důležité zápasy v nadstavbě. Pořád dál platí, že chceme bojovat o co nejlepší pozici do play-off.

V hodnocení první třetiny ex¬traligy budou převažovat klady, nebo zápory?
I když nám body z posledního utkání můžou v konečném účtování chybět, hodnotil bych první část sezony pozitivně. Štvou mě ale prohry na Olympu i doma s Přerovem. Je rozdíl prohrát a prohrát, z toho se musíme ponaučit, nedělat tolik chyb a ještě víc zabrat. V nadstavbě nás čekají silní soupeři a tenhle výkon stačit nebude.

V této sezoně jste neuspěli jen ve třech z šestnácti zápasů. Nemůže být sobotní klopýtnutí v něčem užitečné?
Všechno zlé je k něčemu dobré, ale já si myslím, že základní část už musíme hodit za hlavu. Nemá cenu se plácat po ramenou, že jsme v prvním kole porazili doma Prostějov, to už je historie. Máme to dobře našlápnuté, tým je silný, ale ve slabších chvílích, kdy se třeba nedaří a nepovedou se jeden dva balony, si musí pomoct. Mnohokrát jsme to předvedli, když jsme nepříznivý stav otočili, tak jsme pak ty sety vyhráli. Z toho se musíme poučit.

Naposledy se vám to podařilo před týdnem v Olomouci, kde jste ve zkráceném tie-breaku prohrávali 9:12 a 13:14, ale nakonec ho vyhráli 19:17.
To byl velmi náročný zápas, všechny sety byly o dva body. V tie-breaku jsme to přetočili, takže mančaft sílu má, teď to bude jenom o tom, to vyladit a neusnout na vavřínech.

Berete jako výhodu, že jste podruhé za sebou v elitní nadstavbové skupině?
Určitě, jsou to kvalitnější zápasy, které posunou celý tým i jednotlivé hráčky, a to je důležité. Prostějov byl jasný, takže to byl boj pěti šesti mančaftů o tři místa. Nám se to podařilo a za to jsem rád. Bude zase záležet na rozpoložení před play-off, které je nemilosrdné. Vloni se nám to povedlo (Ostrava skončila čtvrtá-pozn. red.) a já věřím, že to „zarveme" i letos.

Soupeři Ostravy teď budou Prostějov, Olomouc a Přerov. Jste spokojený se složením skupiny, do které se poprvé v historii nedostal pražský Olymp?
Jsem spokojený s tím, že jsme nahoře a čeká nás spousta kvalitních utkání, která nás prověří. Budeme chtít hrát doma lépe než proti Přerovu a k Olomouci i Prostějovu zase přistoupit s tím, že chceme zahrát dobré zápasy a uloupit nějaké body z venku.

Před nadstavbou vás ve středu čeká domácí odveta semifinále Českého poháru s KP Brno. Po výhře 3:0 v prvním duelu stačí k postupu jeden set Bude to jen příprava?
Pro spoustu mančaftů je pohár až druhořadá soutěž, ale pro nás je důležitý, protože to jsou kromě extraligy další ostré zápasy a ty potřebujeme. Nic ještě není rozhodnuto, ale máme semifinále dobře rozehrané a výhodu domácího prostředí. Chceme uspět a zahrát si finále, takže do odvety půjdeme naplno.

Autor: Marie Rodovská
Zdroj: Moravskoslezský deník