Facebook icon
YouTube icon

Volejbalistky zahájily přípravu na prestižní světovou Grand Prix (19.6.2017)

V divizi I se představí ještě týmy: Turecka, Srbska, Belgie, Brazílie, Nizozemí, Dominikánské republiky, Japonska a Thajska. Ve II. divizi, ve které startuje i letos náš reprezentační výběr se představí týmy: Německo, Jižní Korea, Bulharsko, Kazachstán, Chorvatsko, Polsko, Argentina, Kanada, Česká republika, Kolumbie, Peru a Portoriko. Turnajový systém soutěže v základní části se nemění a tak 3  prodloužené víkendy po sobě přinesou našemu týmu a, americké cestovní dobrodružství b, zápasy se soupeři z amerického kontinentu a dvě konfrontace s evropskými týmy. Devět zápasů v následujícím pořadí: První turnaj v peruánském městě Chiclayo (740 000 obyvatel)  - sever Peru cca 13 km od pobřeží Pacifiku a cca 770  km od hlavního města Limy. V pátek 7. července od  23. 35 SEČ sehrajeme první utkání s výběrem Kolumbie, hlavní hvězdou výběru trenéra Neta je diagonální hráčka Madeleine Montano, ročník nar. 1983, smečařský dosah 335cm! a poslední 2 sezóny hraje v polském velkoklubu Chemik Police! Kolumbijský juniorský volejbal jsem poprvé zaznamenal na MS juniorek 2013 v Brně. V sobotu 8. července nás čeká zápas s týmem Portorika. S tímto týmem naše reprezentace žen minulý rok prohrála úvodní zápas WGP na turnaji v polském městě Zeliona Gora 1 - 3. Tým vedený kapitánkou Natálií Valentin má  dostatek zkušeností i kvality. Třetím soupeřem už v ranním pondělním čase 10. července 02. 25 bude domácí výběr Peru. Hlavním trenérem výběru Peru byl jmenován zkušený brazilský kouč Luizomar de Moura (trenér brazilských kadetských a juniorských dívčích  výběrů v posledních 15 letech a klubový trenér brazilského klubu Molico Osasco - vícemistr Brazílie 2017) Juniorské výběry Peru jsou pravidelným účastníkem MS juniorek.

O necelý týden později se v pátek 14. července na druhém turnaji v hlavním městě Portorika San Juanu utkáme s výběrem Bulharska. Připomenu, že bulharský výběr bude také jedním z pěti soupeřů  našich hráček ve druhém kole světové kvalifikace od 22. srpna 2017. Tento evropský výběr se opírá o výkonnost hráček ročníku narození 1990 -Rabadžieva, Vasileva a Nikolova, to jsou hráčky, které na juniorském MS 2009 v Mexiku skončily na 4. místě, český výběr na tomto šampionátu skončil na 11. místě (Vincourová, Kvapilová, Vanžurová, Svobodníková, Melichárková,...)  Zápas začíná ve 23. 10 SEČ! V sobotu 15. července - SEČ už nedělní 02. 10 nás opět česká souboj s Portorikem! Posledním soupeřem na tomto turnaji bude v neděli 16. července od 21. 10 SEČ výběr Kanady a i s tímto týmem hrál náš výběr minulý rok v rámci WGP 2016 - oba dva vítězné zápasy 3:0!

Třetí turnaj si náš tým zahraje v Kanadě a to ve městě Richmond v podstatě předměstí Vancouveru. V pátek 21. července opět souboj s výběrem Peru. V sobotu 22. července souboj s Německem. Německý výběr nezvládl minulý rok zápasy v I. divizi WGP a bez klíčových hráček posledního úspěšného období ( 2 x stříbro na ME 2011 a 2013) z první divize sestoupil. Tým trenéra Koslowského ( SCC Schwerin) si letos zabezpečil postup na MS 2018 a vzápětí se probojoval do finále prestižního turnaje ve švýcarském Montreux - ve skupině dokázal porazit výběr Brazílie 3 - 2, kterému  ovšem ve finále podlehl 0 - 3! Ve výběru trenéra Koslowského hrají hráčky základní sestavy německého mistra 2017 Schwerinu, smečařka Maren Brinker, smečařka Jenifer Geerties, nahrávačka Denise Hanke a libero Lenka Durr, v nominaci je také spoluhráčka Míši Mlejnkové ze Stuttgartu - blokařka Jenifer Pettke. Německý výběr patří do skupiny favoritů této divize. Posledním zápasem základní části pro náš výběr bude 23. července  druhý souboj s domácí Kanadou. Do Final 4, které pořádá 29. - 30. července Ostrava (hala Sarezy) postoupí 3 nejlepší týmy druhé divize + pořadatel Česká republika.

Očekávám postup týmů Německa, Bulharska a Jižní Koree, otázkou bude také výkonnost týmu Polska, které náš tým porazil v kvalifikaci o postup na Mistrovství světa 2018. Vítěz turnaje v Ostravě postoupí do I. divize pro rok 2018. V minulém ročníku vyhrála tento turnaj Dominikánská republika a o rok dříve postoupil do I. divize tým Nizozemí. Naopak z I. divize sestoupil tým Polska a minulý rok výběr Německa.

Autor: Luboš Bednář
Zdroj: http://volleycountry.com/cz/reprezentace/volejbalistky-zahajily-pripravu-na-prestizni-svetovou-grand-prix
Photo: CEV