Facebook icon
YouTube icon

Volejbalová blokařka bude prodávat italské gelato, úsměv a radost (10.4.2017)

Bývalá kapitánka české reprezentace Ivana Plchotová vyměnila Maltu za Ostravu, kam se vrátila po čtrnácti letech. Teď se s manželem chystá podnikat

Volejbalová blokařka bude prodávat italské gelato, úsměv a radost

První zahraniční angažmá ji přivedlo do Itálie a ta se české mistryni Evropy kadetek z roku 2000 stala osudem. Kromě výborného volejbalu poznala na Apeninském poloostrově muže svého života a také skvělou zmrzlinu. Letos se blokařka Ivana Plchotová vrátila do Ostravy, odkud se před čtrnácti lety vydala do světa. A má velké plány.

V úplném návratu pod vysokou síť jí brání zraněná pata, kvůli níž vloni neprodloužila smlouvu v Rumunsku. V ostravském dresu zatím nastoupila ve dvou duelech extraligy. „Vrátit se na místo, kde jsem s větším volejbalem začínala, pro mě byla opravdu srdeční záležitost, na začátku prvního zápasu se mi úplně klepala kolena," přiznala čtyřiatřicetiletá volejbalistka.

V Polsku, kde dřív také hrála, získala mistrovský titul a byla vyhlášena nejlepší blokařkou soutěže. Z české extraligy medaili nemá. „Zatím si nejsem úplně jistá, jestli jsem taková podpora, jakou by Ostrava potřebovala. Od května jsem nehrála, znovu trénovat jsem začala až koncem ledna. Nejsem ještě v takové formě, ve které bych chtěla být. Snahu a chuť ale mám," usmála se bývalá kapitánka české reprezentace žen, s níž startovala na mistrovství Evropy i světa.

V Itálii, kde žila pět let, se seznámila s volejbalistou Valeriem Saviem, který hrál v české extralize jednu sezonu v Příbrami, ale řadu let doplňuje na tréninku kádr mužů Ostravy. Spolu žijí jedenáct let, manželé jsou od loňského července.

Teď plánují v centru Ostravy otevření pravé italské zmrzlinárny. „Bude to gelaterie, protože zmrzlina je něco jiného než gelato, které je krémovější, rozdíl je v tuku i cukru, ale klidně tomu říkejte zmrzlina," usmála se 192 centimetrů vysoká blokařka.

Pokračovat budou v rodinné tradici. „Valerio pochází z Dolomit a jeho pradědeček, dědeček i strejda byli gelatiéři. Má k tomu kladný vztah, jako malý jim pomáhal," vysvětlila Plchotová s tím, že manžel už absolvoval školení v Itálii.

On gelato vyrobí, jeho žena bude stát za pultem. „Když prodáváte zmrzlinu, prodáváte úsměv a něco, co vám udělá radost," těší se Plchotová na novou roli.

Do konce sezony má smlouvu v TJ Ostrava. „Chtěla bych se věnovat hlavně práci a volejbal, pokud o mě budou mít v klubu zájem, půjde to skloubit a vydrží pata, bych k ní přibrala," přiblížila další plány.

S manželem zatím dávají dohromady potřebný kapitál pro podnikání, se žádostí o úvěr v bankách neuspěli. „Počkáme si na vlastni finance. Původně jsme chtěli žít na Maltě a koupili si tam byt. Teď ho prodáváme, což by se mohlo stát už tento měsíc, a hned to začneme rozjíždět. Nejpozději za dva tři měsíce bychom mohli otevřít."

Proč vyměnili ostrov ve Středozemním moři za Česko? „Gelato, jaké chceme dělat, v Ostravě není. To byl dobrý impulz a možnost, že bychom to mohli zkusit Zmrzlinu má každý rád a ta naše bude něco jiného, než na co jsou lidé zvyklí, vysoce kvalitní řemeslná výroba. Všechny ingredience budou přírodní, to znamená stoprocentní čokoláda, vanilka, oříšky a na ovocnou jahody, meruňky, borůvky a další podle sezony. Doufám, že za ní budou jezdit třeba i z Karviné a Havířova," svěřila se bývalá reprezentantka, která má nejraději pistáciovou s pravými ořišky.

Autor: MARIE RODOVSKÁ
Zdroj: Moravskoslezský deník