Facebook icon
YouTube icon

Začíná hon na neporaženou Ostravu (27.11.2015)

„Věřím, že série osmi vítězství bude pro holky hnací motor," říká trenér volejbalistek Zdeněk Pommer.

Šlapou jako hodinky, každou sezonu pravidelně o dvě místa výš. Na jaře volejbalistky TJ Ostrava skončily v extralize čtvrté, teď by se s nimi při rozdělování medailí mělo počítat, po první polovině základní části jsou nejlepší z devíti týmů.

„Chtěli jsme hrát nahoře, ale že to bude bez porážky, jsme nečekali," přiznal trenér Zdeněk Pommer poté, co jeho svěřenkyně porazily všechny soupeřky včetně sedminásobných mistryň z Prostějova, vicemistryň z Olympu Praha i ambiciózních celků Olomouce a KP Brno.

V osmi duelech extraligy ztratily po jednom bodu za výhry 3:2 s Prostějovem v 1. a s Přerovem v posledním, 9. kole. „Takové zápasy nás zocelí," konstatoval ostravský kouč. „Holky se v Přerově, který nás zatlačil servisem, přesvědčily, že když nesloží zbraně, dá se i za nepříznivého stavu 10:14 v tie-breaku otočit celé utkání," vrátil se k dramatické koncovce páté sady, kterou Ostrava nakonec vyhrála 18:16.

Kde je základ úspěchu družstva, jenž se v roce 2002 mezi elitou zachránilo až v baráži? „Vsadili jsme na třináct hráček a podařilo se nám vytvořit dobrou partu. Jsou v ní silní jednotlivci, ale chováme se jako tým. Všichni si uvědomili, že společný cíl je nade vše. Mančaft je mentálně silný, vysvětlil Pommer, že hráčský kádr se v létě podařilo dobře posílit a skloubit v něm zkušenost s mládím. „Některé sety jsme si prohráli sami, ale ze svých chyb se musíme ponaučit a dál na sobě pracovat," zůstává kouč nohama pevně na zemi. Dobře ví, že ve druhé půlce základní části extraligy budou všichni soupeři chtít jeho týmu vrátit porážku.

Honu na Ostravu se však nebojí. „Holkám výhru s Prostějovem a sérii osmi vítězství už nikdo nevezme. Věřím, že to pro ně bude hnací motor do další části sezony, která je dlouhá. O horní příčky bude ještě boj," připomenul Pommer, že v elitní nadstavbové skupině si letos nově zahrají jen čtyři celky. „Musíme zabrat v tréninku a poctivou prací se zkusíme dostat dál. Mančaft si potvrdil, ze má sílu, je dobrý na bloku, spoustu zápasů jsme výborně odservírovali, ale musíme zlepšit útok a být ještě údernější a agresivnější. V Přerově nám moc nešel příjem, i na něm zapracujeme. Věřím, že všechno zúročíme v dalších kolech."

V nich by si trenér přál, aby cestu do Varenské ulice našlo co nejvíc fanoušků. „Na Prostějov a Olomouc jich přišlo dvě stě padesát. Kapacita haly je pět set míst, proto bychom byli moc rádi, kdyby přišli i další. Holky si bouřlivou domácí atmosféru zaslouží, volejbal hrají pro diváky a Ostravu, jejich výsledky jsou nejlepší pozvánkou," řekl Pommer.

Do druhé poloviny základní části extraligy, po níž se týmy rozdělí na dvě čtyřčlenné nadstavbové skupiny, vstoupí Ostrava zítra v prostějovské hale. V neděli ji čeká v Praze odveta čtvrtfinále Českého poháru s Olympem, který v domácím zápase porazila 3:2. „Chceme začít co nejlépe, s Prostějovem hrát vyrovnaně a co nejdál se dostat i v poháru," přiblížil kouč plány na víkend.

Autor: MARIE RODOVSKÁ
Zdroj: Moravskoslezský deník