Facebook icon
YouTube icon

Zdeněk Pommer: "Finál Four jsme si uhráli i výsledkově" (28.7.2017)

České volejbalistky v Ostravě posílí univerzálka Aneta Havlíčková a kouč ZDENĚK POMMER má radost:
Finál Four jsme si uhráli i výsledkově

Účast ve Finál Four 2. výkonnostní divize World Grand Prix tento víkend v Ostravě měly jako pořadatelky turnaje jistou předem, přesto si ji české volejbalistky vybojovaly i na palubovce. V základní části soutěže obsadily 4. místo, poslední postupové.„To, že jsme si Finál Four uhráli i výsledkově, je moc cenné. Tým potvrdil svoji kvalitu a na těchto výkonech chceme stavět do budoucna," byl spokojený Zdeněk Pommer, trenér české reprezentace a extraligových žen TJ Ostrava.
Národní družstvo si na prvním oficiálním tréninku dnes vyzkouší porubskou halu Sarezy, kde se v sobotu od 19 hodin utká se třetím Polskem. Ve druhé semifinálové dvojici dojde už od 16 hodin k souboji první Jižní Koreje a druhého Německa. V neděli od 15 hodin je na programu zápas o 3. místo a od 18 hodin finále.
„Vážíme si toho, že po dlouhé době hrajeme doma a chceme navázat na naše bojovné výkony. Těšíme se, že nás dopředu požene plná hala fanoušků a my budeme hrát pro ně," prozradil kouč.

Čtvrté místo v základní části asi předčilo očekávání...
Neprozradím, jak jsem to tipoval, ale zlato a dvě stříbra ze tří turnajů jsou velký úspěch a myslím, že i jeden z nejlepších výsledků v historii. Po brutálním cestování s několika přestupy jsme vyhráli všechny tři zápasy v Peru a na výkon pak navázali v Portoriku a Kanadě, kde jsme prohráli po jednom utkání (s Portorikem a Německem - pozn. red.). Ceníme si i dvou tie-breaků, ve kterých jsme porazili Bulharsko a Kanadu.

Celé tumé jste zvládli za dvacet dnů. Co bylo nejtěžší?
Vždycky se asi adaptovat na to místo, kde sehrálo, protožepřelety bylystrašně náročnéa dlouhé. Naštěstí jsme sizvykli na ča-sový posun azvládli to.

Úspěch je dílem celého družstva, nebo pouze jeho opor?
Během dvaceti dnů nás čekalo devět zápasů. Některé státy je šly na šest lidí, ale my hráli jako tým se čtrnácti hráčkami. Některá má menší, jiná větší odehrané procento, ale na hřiště se dostaly všechny a při střídání téměř vždy prokázaly vysokou výkonnost. Chválím všechny, ale velmi dobrou formu měla blokařka Iva Nachmilnerová, která předváděla stabilní výkony. Výborné vstupy do jednotlivých zápasů měly nahrávačka Pavla Vincourová, univerzálka Marie Toufarová a smečařka Petra Kojdová.

Turnaje WGP se hrály v zajímavých místech. Měli jste šanci vidět i něco jiného než halu, hotel a volejbal?
V každém týdnu jsme měli den, kdy byla jen posilovna a pak volno, takže jsme si i zacestovali a někam se v tom místě podívali. Velmi zajímavé bylp Peru i z volejbalového hlediska do haly přišlo sedm tisíc lidí. Byl to brutální kotel, což spousta hráček zažila poprvé. Věřím, že i tahle zkušenost pro ně bude přínos. Velmi volejbalová země je také Portoriko. A zážitek jsme měli i ve Vancouveru -hráli jsme v hale v Richmondu, kde rychlobruslařka Martina Sáblíková vyhrála olympijskou medaili.

Na webu českého svazu se po prvním turnaji v Peru objevila fotografie týmu s šekem na 30 tisíc dolarů. Prozradíte, jak jste s touto sumou naložili?
A pak jsme za dvě druhá místa dostali po 25 tisících, takže dohromady jsme vydělali 80 tisíc dolarů, (směje se). Tyhle peníze jsou ale pro volejbalové svazy států, které to umístění uhrály. Holky by si za předvedené výkony nějakou mimořádnou prémii zasloužily a o tom se chci pobavit s vedením. Věřím, že se k tomu postaví kladně, (úsměv).

Zůstane kádr pro Finál Four ve stejné sestavě, nebo dojde ke změnám?
Připojí se k nám univerzálka Aneta Havlíčková, se kterou jsme na tom byli domluveni, a zůstane až do zářijového mistrovství Evropy. Pozice patnácté hráčky proto připadla Gabriele Kopáčové.

AUTOR: MARIE RODOVSKA
Zdroj: Moravskoslezský deník
Foto: FIVB.com