Facebook icon
YouTube icon

Zdeněk Pommer ml. asistent trenéra Alexandra Waibla u repre žen (22.22016)

Novým trenérem české volejbalové reprezentace žen se stal německý kouč Alexander Waibl. Sedmačtyřicetiletý trenér Drážďan, vedoucího celku německé Bundesligy, nahradí u tuzemské reprezentace dalšího zahraničního kouče – Itala Carla Parisiho, který skončil po loňském mistrovství Evropy. Waibl podepsal s českým výběrem smlouvu na jeden rok s opcí.

Němec Alexandr Waibl aktuálně prožívá jako trenér jedno z nejúspěšnějších období své kariéry. S celkem Drážďan vládne německé Bundeslize a míří k zisku třetího ligového titulu v řadě. Nový trenér českého národního týmu působí v mužstvu Drážďan již od roku 2009. Právě s nimi získal dvě prvenství v tuzemském ligovém poháru (2009, 2010), i cenný triumf ve třetí nejprestižnější soutěži Evropy Challenge Cupu (2010). V letech 2011, 2012 a 2013 dovedl tým ke třem druhým místům v německé Bundeslize a v letech 2014 a 2015 dokonce k celkovým ligovým triumfům.

Je mi opravdu velkou ctí být hlavním trenérem české volejbalové reprezentace. Je to pro mne obrovská výzva. Již nyní se těším na první setkání a společnou přípravu,“ zhodnotil své jmenování nový trenér české reprezentace Alexander Waibl.

K výběru nového hlavního trenéra české reprezentace se vyjádřil i vedoucí úseků seniorských reprezentačních mužstev Jakub Novotný: „Oslovili jsme na post hlavního kouče české reprezentace žen několik zájemců. Po nějaké době jsme chtěli mít zase jako hlavního trenéra Čecha, oslovili jsme také dva, kteří byli podle nás nejvhodnější variantou. Bohužel, ani s jedním jsme se nedomluvili, a proto jsme se začali poohlížet v zahraničí. Zájemců bylo několik, ve hře byli například Italové Barbollini, Chiappini, Negro nebo Micelli či Nor Tore Aleksandresen. Nakonec jsme se rozhodli pro trenéra Waibla, který vybudoval v Drážďanech silné mužstvo a vyhrál s ním dvakrát ligu, pohár i Challenge Cup. Velmi dobře umí pracovat s cizinkami a jeho družstvo je vždy skvěle zorganizované.“

Waiblovi bude u reprezentace sekundovat lodivod TJ Ostrava Zdeněk Pommer ml., který se svým celkem předvádí v letošní sezóně velmi dobré výsledky a drží mužstvo ze severní Moravy na solidním třetím místě ligové tabulky. Pozice třetího trenéra je zatím v jednání.

Právě Zdeněk Pommer patřil mezi hlavní kandidáty na prvního kouče české reprezentace. Bohužel jednání ale z různých důvodů nedopadla, a tak jsme moc rádi, že se podařilo angažovat Zdeňka do týmu alespoň jako druhého trenéra. Patří totiž do nové české trenérské generace,“ dodal Jakub Novotný.  

„Oceňuji práci Jakuba Novotného při výběru trenérů pro české reprezentace, protože se mu podařilo zmapovat evropské trenérské prostředí, probíhala jednání s nejlepšími českými i zahraničními trenéry, u kterých dokázal vzbudit zájem o česká národní družstva,“ doplnil nelehký výběr Zdeněk Haník, předseda Českého volejbalového svazu.  

Česká reprezentace žen se poprvé sejde k přípravě začátkem května. Hlavním cílem je postup ze zářijové kvalifikace na mistrovství Evropy v roce 2017, které se uskuteční v Ázerbájdžánu a Gruzii.

Autor: Mgr. Michal Mezera
Zdroj: cvf.cz