Facebook icon
YouTube icon

Zdeněk Pommer: "Rodina teď jde stranou. Když mám volno, jedu na zápas a za hráčkami do ciziny" (10.4.2018)

Kouč českých volejbalistek Zdeněk Pommer ví, že sezona bude letos dlouhá. Reprezentaci omladil a říká:

Rodina teď jde stranou. Když mám volno, jedu na zápas a za hráčkami do ciziny

Sezona v klubech teprve vrcholí, ale 1. května se české volejbalistky sejdou na prvním srazu reprezentace v Brně. Trenér Zdeněk Pommer nominoval pětadvacetičlenný širší kádr, z něhož vzejde tým pro zápasy Evropské ligy.Hlavním vrcholem ale pak bude kvalifinace na mistrovství Evropy 2019, kterou Češky rozehrají koncem léta.
„Součástí prvního bloku přípravy jsou zápasy v Polsku s jeho národním celkem," pochvaloval si kouč českého výběru silného sparingpartnera.

V nominaci je hodně nováčků. Rozhodl jste se reprezentaci omladit?
Vidím to s výhledem do budoucna, nadějným mladým hráčkám dávám příležitost v klubu i národním týmu. Letos jsem rozhodnutý jich z české ligy i ze zahraničí zapojit do Evropské ligy víc.

Evropská liga se nehraje turnajově, ale systémem každý s každým: doma - venku. Co na to říkáte?
Je to nový model, domácí zápasy budeme hrát před muži, což je super pro fanoušky. Dlouho se nesešly oba nároďáky dospělých v jednom dni na jednom místě. Diváci přijdou na nás a zůstanou na chlapy. Ve skupině máme Slovenky, Bělorusky a Španělky, kde nás 20. května čeká první zápas. Doma bychom měli hrát v Praze a Jindřichově Hradci.

Pak vás čeká kvalifikace na evropský šampionát, která se také změnila.
Bude to vrchol sezony. Systém je stejný jako v Evropské lize, ve skupině máme Švédsko, Estonsko a Finsko. Přípravu zahájíme koncem července, v srpnu sehrajeme čtyři utkání a poslední dva zápasy budou podle úplně nového modelu až v lednu. To je trošku atypické.

Nebudete mit v lednu problém dát tým dohromady?
Bude záležet, jak se k tomu postaví kluby a jestli hráčky uvolní. Je to nová věc, kterou musíme přijmout, ale pevně věřím, že to zvládneme. Uděláme všechno pro to, abychom se na Evropu dostali.

Soupeři v kvalifikaci vám vyhovuji?
Základ bude nepodcenit je. Možná jsou papírově slabší, ale na druhé straně vím, že mají hráčky v Itálii nebo německé lize. Myslím, že to budou kvalitní soupeři, ale věřím, že poskládáme ten nejsilnější tým, jaký Česká republika momentálně má.

Hráčky v domáci extralize sledujete celou sezonu. Máte přehled, jak jsou na tom Češky v zahraničí?
Výbornou práci v tomhle odvádí statistik Petr Sezemský. Skautuje mi zápasy, takže si dovolím tvrdit, že mám celoroční přehled a vím, která hráčka se jak pohybuje.

Osobní kontakt nic nenahradí a návštěva trenéra určitě potěší každou hráčku v cizině. Máte na to čas?
Tohle je trochu problematické, protože v Česku je rozjeté play-off, ale věnuji maximum času, abych jich objel co nejvíc a promluvil s nimi. Stejně jsem to dělal už vloni. V těchhle fázích jde momentálně trošku stranou rodina, a když mám volnou sobotu, neděli nebo jiný den v týdnu, jedu jednat s hráčkami nebo se podívat na zápas. Chtěl bych samozřejmě navštívit všechny a být denně na nějakém utkání, ale bohužel mi to čas neumožňuje, i když se pro to snažím dělat maximum.

Prozradíte, na koho jste se byl podívat?
Byl jsem v Polsku, Itálii a Německu, ale nejmenoval bych, protože by se mohly naštvat hráčky, za kterými jsem nebyl. Třeba Francii jsem nestihl vůbec, mám ji jen z videa. Ale nechtěl bych upřednostňovat některou hráčku nebo stát, hodně to závisí na mém času.

NOMINACE ČESKÝCH VOLEJBALISTEK:
Nahrávačky: Kateřina Valková (TJ Ostrava), Šárka Šloufová (KP Brno), Tiziana Baumruková (Mlamí Dade College/USA), Šárka Kubínová (Olomouc).
Smečařky: Andrea Kossánylová, Lucie Nová (obě Prostějov), Eva Hodanová (Drážďany/Něm.), Karin Žolnerčíková (TJ Ostrava), Denisa Pavlíková, Pavla Meidlová (obě KP Brno), Michaela Mlejnková (Stuttgart/Něm.), Petra Kojdová (Nancy/Fr.).
Univerzálky: Gabriela Orvošová (Olomouc), Gabriela Kopáčova (KP Brno), Marie Toufarová (Chamalieres/Fr.).
Blokařky: Veronika Trnková (Prostějov), Veronika Strušková (Olomouc), Barbora Purchartová (Dabrowa Gornlcza/Pol.), Kateřina Holásková (Schaffhausen/Svýc), Kateřina Kohoutová, Michaela Nečasová (obě Liberec), Klára Vyklická (KP Brno).
Libera: Adéla Chevalierova (TJ Ostrava), Veronika Dostálová (Liberec), Nikola Vaňková (KP Brno).

Autor: MARIE RODOVSKA
Zdroj: Moravskoslezský deník