Facebook icon
YouTube icon

Zraněná Helena Kojdová: Na operaci se vůbec netěším, ale ať už je to za mnou (9.11.2016)

Do zahraničí odcházela vloni po čtvrtém místě TJ Ostrava v české extralize volejbalistek, letos na jaře pomohla TS Volley Düdingen k bronzu ve švýcarské lize a stříbru v národním poháru, v létě se probojovala do užšího výběru reprezentace.

Teď je pětadvacetiletá smečařka Helena Kojdová zpět v Ostravě, jenže sedí jen na lavičce. Její skvěle rozjetou sezonu zastavilo zranění. Došlo k němu v zářijovém kvalifikačním turnaji ve Slovinsku o postup na mistrovství Evropy 2017. „V zápase proti Běloruskám jsem konečně dostala šanci, bohužel po chvilce to skončilo tak, že jsem odcházela ze hřiště, ale ne po svých. Po smeči jsem špatně dopadla a koleno to nezvládlo," přiblížila rodačka z Frenštátu pod Radhoštěm situaci, které jí nevydržel přední zkřížený vaz.

Teď ji v porubské fakultní nemocnici čeká operace. „Termín mám 16. listopadu. Vůbec se na to netěším, ale zase na druhé straně si říkám, ať už je to za mnou a jsem ve fázi, kdy se budu snažit dostat zpátky. Zatím toho nemůžu v podstatě moc dělat, jen čekat," smutně řekla 180 centimetrů vysoká smečařka. „Bohužel pro mě skončila celá sezona a ještě asi i část jara. Běžná doba léčení je šest až osm měsíců, tak uvidíme, jak rychle to půjde."

Co na to říkali v jejím švýcarském klubu? „Nesli to těžce, protože jsem byla hráčka ze základu, ale našli si novou smečařku. Holky sleduji, fandím jim na dálku a určitě se za nimi pojedu i podívat. Smlouvu nemám ukončenou, ale dohodli jsme se, že bude lepší, když zůstanu v Česku, kde mám rodinu a víc šancí, jak zaplnit volný čas," uvedla Helena Kojdová a prozradila, že z Düdingenu dostala nabídku angažmá i na další sezonu. Dobu do operace teď tráví s ostravským družstvem, v němž už druhý rok působí její o dva roky mladší sestra Petra.

„S nápadem, který měl trenér Zdeněk Pommer, jsem rád souhlasil. Helena je zkušená hráčka a v klubu to dobře zná, proto jsme se rozhodli zapojit ji jako asistentku trenéra, aby nevypadla z rytmu. Počítáme, že nám bude vypomáhat i po operaci," vysvětlil manažer TJ Ostrava Miloš Matula rozšíření realizačního týmu. „Je to jiný pocit než být hráčka, ale musím se s tím nějak poprat. Znám skoro všechny holky a jsem ráda, že můžu zůstat ve volejbalovém prostředí a nesedět jenom doma a čekat na operaci. Pomáhám, s čím je potřeba. Holky v utkání podpořím, na tréninku na ně dávám servis nebo lobuji, při zápase zapisuji směry útoků soupeře," přiblížila současnou náplň své práce v TJ Ostrava. „Jsem ráda, že je s námi. Myslím, že nám může pomoct," má radost z angažmá Heleny třiadvacetiletá reprezentační smečařka Petra Kojdová.

„O volejbalu se spolu bavíme hodně, na začátku sezony jsem nějak nebyla ve své kůži, tak se mi snažila poradit hlavně na přihrávce, nebo kam mám útočit. Aspoň takhle nám může přispět, když se sama nemůže zapojit do hry," konstatovala mladší sestra.

Autor: Marie Rodovská