Facebook icon
YouTube icon

Mladší dorostenky U18 mají stříbro!

V pátek 28. dubna vypukl v Přerově finálový turnaj Extraligy U18. Naše hráčky se do něj dostaly, díky trpělivému tréninku a postupnému zlepšování se, až ke konci základní části. Sezonu začaly na 11. místě tudíž třetí výkonnostní skupina extraligy. Poprvé holky nakoukly do první osmičky na turnaji v Brně 2. prosince. Ale po třech prohrách se vrátily k práci a následující turnaje už naše děvčata první osmičku, potřebnou pro účast ve finále, udržela.
Do Přerova jsme přijeli v plném počtu 19 hráček. Ano, i ty, co se nedostaly na startovní listinu projevily vůli jet s týmem a podpořit ostatní. Toho si jako trenér opravdu velmi cením.
V prvním zápase nás čekal velmi silný Liberec. Do tohoto zápasu jsme vletěli jak utržený vagón a důslednou a odvážnou hrou jsme zvítězili 3:0.
Druhý “bludišťák” nás čekal s celkem Kralup, jenž jsme v sezoně potkali jen na rozřazovacím turnaji a podle výsledků druhý v dlouhodobé části. V tomto zápase chci vyzdvihnout celkovou odolnost holek v koncovkách setů. Tep 200, ale všechny koncovky jsme zvládli! Vítězství tentokrát stálo na velmi dobré taktické hře, především na obraně a nekompromisním zakončováním protiútoků. 3:0 a radost z postupu do semifinále.
Poslední zápas naší skupiny jsme odehráli proti týmu Plzně. Věděli jsme, že jisté první místo ve skupině nám zaručí i pouhý jeden vítězný set. To se povedlo a na hřiště přišly okusit atmosféru finále všechny hráčky v dresech TJ Ostrava. Bohužel slibně rozehranou koncovku čtvrtého setu se nám nepovedlo dotáhnout do vítězného konce a Plzeň tedy zůstala pro tuto sezonu neporažena. Na sety 1:3.
Neděle, semifinálový den. Vyspaní ve vlastních postelích jsme z Ostravy přijeli zpět do Přerova bojovat o medaile proti celku KP Brno. První dva sety se hrála volejbalová bitva, ve které jsme díky kvalitní hře a týmovému duchu drželi tempo hry. Třetí set se z jasného konce stal kratochvílí pro kardiaky. Kdo si myslel při stavu 21:11, že jde objednávat vítězné pivo, vypil ještě tři. KP Brno hrálo dál a na naši stranu se vloudil strach z vítězství. Holky si opět potvrdily, že na volnoběh se zápasy nevyhrávají. Probral nás až setball Brna, který jsme odvrátili a nakonec s velkými emocemi postoupili do finále!
Byl první máj, byl lásky čas. Myslím, že v tomhle duchu jsme vystupovali celý turnaj, včetně finále. Naše hráčky musím pochválit za chování, kterým se prezentovaly celý finálový víkend. Nejen za chování na hřišti, ale i mimo něj, k sobě navzájem, k soupeři i divákům. Jsem přesvědčený, že i to ke sportovnímu projevu patří - a hala to vnímala. V de facto domácí atmosféře bezmála 50 fanoušků plus přihlížejících týmů jsme nastoupili do finále opět proti favorizovanému Liberci. Byla to bitva, ve které, bohužel pro nás, často dominoval razantní útok Liberce. Ani při stavu 0:2 na sety se holky nebály, dokázaly výrazně zrychlit hru a naše zkušenosti s koncovkami přinesly vítězný set. Čtvrtý set dokázal Liberec stále tvrdit muziku. Podáním nás nutil do vysokých nahrávek a naše útoky končily na blocích soupeře častěji, než by nám bylo milo. Museli jsme uznat porážku a pogratulovat Liberci k vítězství. Ale i přes těch pár slz stály holky s hlavou vzpřímenou a s úsměvem na tváři. A tak to má být. Vždyť jsme získali z výchozího osmého místa stříbro!
Nesmím zapomenout poděkovat nejen holkám samotným a svému asistentovi Michalovi Barnetovi, ale obrovský dík patří neskutečné podpoře rodičů, kamarádů a fanoušků, kteří nás provázeli nejen na finále, ale i celou sezonu.

Stříbrný dík

Tomáš “Jumbo” Jambor

Tým Extraligy U18 TJ Ostrava
Kapitánka Adéla Tichá, Michaela Kopečková, Fedora Jakuškina, Lucie Glombová, Laura Kuldanová, Michaela Sadleková, Veronika Šínová, Michaela Musialová, Gita Závodná, Emma Pommerová, Nela Jasečková, Adéla Chládková, Veronika Hašková, Tereza Kopečková, Beáta Žáková, Emma Šubertová, Ema Zedníková, Hana Randýsková, Simona Turková.

Konečné pořadí finálového turnaje:
1. Dukla Liberec
2. TJ Ostrava
3. Olymp Praha
4. KP Brno
5. Havlíčkův Brod
6. České Budějovice
7. Kralupy nad Vltavou
8. Plzeň