Facebook icon
YouTube icon

Souhrn víkendových utkání volejbalistek TJ Ostrava 10.11.- 11.11.2018

Extraliga Juniorek: TJ Sokol Šternberk - TJ Ostrava 3:1, 3:1
Na svatého Martina jsme se vydaly k soupeřkám z popředí tabulky - Šternberku.
První set nezačal z našeho pohledu příliš dobře a my jsme ho prohrály s velkým bodovým rozdílem.
V setu druhém jsme se vzchopily a ukázaly soupeřkám, že s nima dokážeme hrát vyrovnaně a že je zvládneme porazit. Zatlačily jsme servisem a zlepšily příjem, což se hned projevilo na výsledku.Ve třetím setu jsme opět trochu polevily, takže ho pro sebe získal soupeř.
V setu čtvrtém jsme se na víc nezmohly a prohrály jsme opět s velkým bodovým rozdílem. I když jsme měly více bloků, utkání rozhodl servis a příjem, kde byl lepší Šternberk.

Do druhého utkání se sestava trochu obměnila , takže jsme si dnes zahrály všechny.
V prvním setu si soupeřky udělaly velký bodový náskok a i když tento set vyhrály, nenechaly jsme to jen tak a ještě jsme je potrápily a dohnaly stav na 20:25.
Set druhý vyhrál Šternberk s ještě větsí rezervou, ale o to víc jsme se nabudily do třetího setu, který se nám podařilo dovést do vítězného konce.
Čtvrtý set jsme opět prohrály, a tak si bohužel z dnešního zápasu neodvážíme ani bod.

Sestava 1. utkání: Pavlovová, Žarnovická, Augustinová, Kundlová, Faltínová, Poláchová, libero: Planková
Střídaly: Makovcová, Žůrková, Hrubá, Boštíková, Jošková

Sestava 2. utkání: Žůrková, Makovcová, Pavlovová, Poláchová, Kundlová, Augustinová, libero: Jošková
Střídaly: Boštíková, Faltínová, Žarnovická, Planková, Hrubá

Autor: Klára Žarnovická
Trenér: Jiří Kozel


Extraliga Kadetek: TJ Ostrava - TJ Lanškroun 1:3, 3:2

První utkání: TJ Ostrava - VK TJ Lanškroun 1:3 (14,-27,-16,-19)
K prvnímu zápasu nastoupila děvčata s respektem a lehkou nervozitou, Lanškrounu totiž patří v polovině soutěže druhé místo v tabulce. Pokyny nicméně zněly jasně: "středem sítě nesmí nikdo projít", neboť největší síla soupeře byla právě v útoku středových hráček. Začátek setu byl až do stavu 9:8 vyrovnaný, poté se nám podařilo zvyšovat náskok až na 18:14. Víc jsme soupeři nedovolili a zakončili set vítězstvím 25:14.
Do dalšího dějství jsme tak nastupovali s větším sebevědomím. Postupně se nám podařilo odskočit na rozdíl 6 bodů (14:8). V tu chvíli přišla série dlouhých výměn a boj o každý míč. Lanškroun vyvinul obrovské úsilí při obraně v poli, kterou má velice dobře organizovanou, a dorovnal na 17:17.
Následně jsme soupeře zatlačili až do stavu 23:18, načež znovu přišla série dlouhých výměn. Tentokrát jsme zaznamenali šňůru špatných příjmů, kterých soupeř využil.
Přidalo se několik zkažených podání a Lanškrounu se podařilo obrátit skóre na 23:24. Holky bojovaly, mečboly se přesouvaly z jedné strany na druhou. Závěr bohužel patřil protivníkovi, který zvítězil 29:27. Škoda, nebýt zkažených podání (8) a nervozity v koncovce setu, mohli jsme tento set urvat pro sebe. Přesto holkám patří pochvala za bojovnost. 31 útoků svědčí o tom, že šlo o náročný set.
Na začátku třetí části nastupovaly holky ještě s větším odhodláním. Začátek vypadal slibně, opět ale přišly špatné příjmy a zkažené přihrávky a soupeř otočil stav na 6:7. Do stavu 11:11 byl vývoj dějství vyrovnaný, soupeř se z minulého setu rozehrál a začal nás tlačit servisem. Ze špatné přihrávky se velice špatně útočilo a to způsobilo, že jsme nebyli schopni bodovat. Ačkoli hra z pohledu diváka vypadala vyrovnaně, soupeř vždy přidal jeden nebo dva míče navíc, což způsobilo, že se dostal až na stav (15:23). V závěru jsme udělali několik chyb na přihrávce i na příjmu a set skončil 16:25. Klíčová statistika? Kvůli horší přihrávce se nám bohužel podařilo proměnit jen osm útoků.
Čtvrtý set jsme začali podáním, z něhož soupeř ihned zaútočil. Dále jsme zkazili příjem, přišlo pár nepovedených podání a najednou jsme prohrávali. Holky bojovaly a snažily se udržet krok se soupeřem, ale ten byl vždy o jeden míč před námi. Lanškroun celý set udržoval jedno až dvoubodový náskok, který si udržel až do samého závěru (19:25) setu a tím i utkání (1:3).

Statistiky:
12-es, 14-zkažených podání, 108-celkový počet útoků, 34-složených míčů, 22-zkažených útoků, 134-dobrých přihrávek včetně příjmu podání, 42-zkažených přihrávek včetně příjmu podání, 13-bodových bloků, 5-špatných bloků
Sestava: K. Žarnovická, A. Faltínová, E. Vytisková, H. Boštíková, E. Šťastná, B. Vaňková, M. Śmigová, J. Šmídlová, T. Sabelová, A. Pěnčíková, A. Ruszová


Ostrava - TJ Lanškroun 3:2 (-23,-23,18,23,4)
Do prvního setu jsme nastupovali s odhodláním zažít ten den vítězný pocit. Do stavu 5:6 bylo na obou stranách vše vyrovnané, následně přišly na řadu špatné příjmy a soupeř odskočil na 7:14. Poté se holky rozhodly zariskovat při podání a hodlaly soupeři znepříjemnit útok, což mělo za následek vyrovnání hry. Za stavu 20:20 přišly na řadu dvě špatné přihrávky a jeden zkažený útok, i kvůli nim jsme nakonec dějství ztratili 23:25. Proměnili jsme během něj jen třetinu útoků, největší slabinou tohoto setu byla špatná přihrávka a obrana na síti.
Na začátku druhého setu jsme vedli a měli navrch, dokonce jsme se v půlce setu odtáhli až na rozdíl pěti bodů 16:11. Holky dobře útočily i blokovaly, jenže za stavu 23:18 přišly znovu na řadu zkažené přihrávky i útoky. Nikdo v týmu nebyl schopen kvalitně přihrát, set jsme tak prohráli 23:25. Nutno podotknout, že byl celou dobu v naší režii a přišli jsme o něj jen nesoustředěností v koncovce.
Do třetí části jsme šli s riskantním servisem, který nám nicméně vycházel. Hráčky Lanškrouna začaly hůře přijímat, my jsme zlepšili přihrávku v poli a tvrdými smeči je zatlačili na stav 18:10. Ačkoli soupeř nenápadně dotahoval, nenechali jsme si set vzít a vyhráli 25:18.
Čtvrtý set začal velkým bojem, dlouhé výměny se přikláněly jednou k nám, podruhé k soupeři. Ve vedení jsme se střídali jak na houpačce, místy to vypadalo jako v u Waterloo v roce 1815. Boj trval až do stavu (23:23), následně soupeř zkazil podání, špatně zaútočil a my vyhráli 25:23. Minimum chyb, zkažených příjmů, horší útoky soupeře a také více štěstí promluvily v náš prospěch.
Do rozhodujícího setu jsme vstoupili s velkým sebevědomím, protože tato část je ve volejbale jako los do loterie. Vycházelo nám podání, kterým jsme u soupeře způsobily znemožnění dobrého útoku,  a strany jsme měnili za stavu 8:0 pro nás. V soustředěném výkonu jsme pokračovali a set zaslouženě vyhráli 15:4. Celý zápas pak 3:2.

Statistiky:
16-es, 12-zkažených podání, 117-celkový počet útoků, 44-složených míčů, 15-zkažených útoků, 139-dobrých přihrávek včetně příjmu podání, 60-zkažených přihrávek včetně příjmu podání, 14-bodových bloků, 7-špatných bloků

Vyjádření trenéra:
Z pohledu nezúčastněného to vypadá, že první zápas byl jednoznačnou záležitostí soupeře. Kdo nicméně utkání viděl, musel mít pocit, že jsme byli lepším týmem, jenže se hraje na body a těch soupeř nahrál více.

Ve druhém střetnutí se ukázalo, že dokážeme hrát velmi dobrý a účelný volejbal. Myslím, že pokud se zaměříme na lepší přihrávku, příjem a podání, v nichž se stále zlepšujeme, můžeme konkurovat i těm nejlepším v soutěži. Musíme se také zlepšit v útoku středových hráček a hráček útočících v zóně 2. Další nedostatkem jsou koncovky setů. Naopak pochválit musím holky za blokování, u něhož jde vidět, že ho trénujeme dlouhodobě.

Autor: Kamil Boštík
Trenér: Kamil Boštík


2. liga Ženy "B": TJ Ostrava - TJ Sokol Brno-Juliánov 3:0, 3:2
První utkání : TJ Ostrava B – TJ Sokol Brno-Juliánov 3:0 (25:15, 25:22, 25:15)
Po dvoutýdenní přestávce jsme doma přivítali našeho nejvzdálenějšího soupeře z Brna. Po posledních čtyřech utkáních z předtřítýdenního víkendu, ve kterých jsme získali pouze jeden bod, bylo třeba zabrat, abychom se v tabulce posunuli s osmého místa směrem vzhůru.
Do utkání již konečně mohla nastoupit i naše uzdravená kapitánka Hanka Gráczová, a tak jsme věřili, že tentokrát se nám bude dařit. Hráli jsme na staré jízdárně, která je přece jen lepší tělocvična, než tam, kde trénujeme.

Začátek prvního setu byl značně rozpačitý. Chvíli jsme se hledali, ale od stavu 6:8 jsme potupně přebírali taktovku. Především se nám podařilo dobrým servisem dostat soupeřky pod velký tlak, a tak skóre utěšeně narůstalo v náš prospěch. S přehledem jsme získali první set.
Druhý set se soupeřky zlepšily, a až do stavu 14:14 to bylo velmi vyrovnané. Potom se nám ale podařilo utéct na 21:17, a náskok jsme si již pohlídali.
Ve třetím setu zaúřadovala na podání Monika Adamčíková, náš náskok narostl na 13:4, a utkání se tak proměnilo v jasnou exhibici. Bylo to zatím naše nejvydařenější utkání v soutěži.

Sestava: Gengelová Lenka, Polášková Tereza, Žváčková Eva, Jennelová Petra, Adamčíková Monika, Gráczová Hana, libero Boháčová Nikol, Pavlicová Agáta - Uhlářová Klára, Jošková Tereza

Druhé utkání : TJ Ostrava B – TJ Sokol Brno-Juliánov 3:2 (25:27, 28:26, 24:26, 25:23, 15:9)
Jak se dá odhadnout z výsledku, bylo druhé utkání velmi dramatické. Přitom jsme do něj vstoupili impozantně. Za stavu 14:6, 19:8 a 20:10 jsme se naprosto nechali ukolébat jasným vedením a naprosto vypadli z koncentrace. Naopak soupeřky se rozehrály k výbornému výkonu, především při hře v poli a na podání. Z letargie nás nedostaly time-outy ani střídání, a tak jsme set nakonec ostudně prohráli.
Vzájemné měření sil tím dostalo nový náboj, a na hřišti se rozehrála obrovská bitva. Nám se již tolik nedařilo, jako v minulém utkání, a soupeřky naopak začaly výborně servírovat a hrát v poli. Stav byl po celou dobu velmi vyrovnaný. V koncovce jsme vedli, ale podařilo se nám proměnit až pátý setbol.
Ve třetím setu lépe začaly soupeřky a vedli 11:7. Nám se ale podařilo vyrovnat, a tak se šlo opět do vyrovnané koncovky. V té jsme bohužel nebyli šťastnějším týmem, a tak jsme prohrávali 1:2.
Ve čtvrtém setu za stavu 11:17 to s námi již vypadalo velmi bledě. Naštěstí dobrým servisem Terky Joškové a dobrou obranou se podařilo snížit na 16:17, následně vyrovnat, a jít do vedení 23:21. Soupeřky sice ještě vyrovnaly, ale koncovka byla naše.
Tie-break se nejdříve odvíjel v náš prospěch – 4:1. Poté nastal zvrat, a strany se otáčely za nepříznivého stavu 5:8. Za stavu 8:9 se na podání dostala Hanka Gráczová, a sedmi výbornými podáními podpořenými výbornou hrou jsme již soupeřkám nedovolili ani bod, a celkově utkání po 145 minutách zvládli.
Mohli jsme určitě vyhrát s větším rozdílem, ale to bychom nesměli trestuhodně promarnit naprosto jasný první set. Každopádně dvě vítězství se počítají.

Sestava: Gengelová Lenka, Uhlářová Klára, Žváčková Eva, Jennelová Petra, Adamčíková Monika, Gráczová Hana, libero Boháčová Nikol - Jošková Tereza, Polášková Tereza

V tabulce jsme se sice posunuli z osmého na páté místo, ale bodové rozdíly jsou minimální.
Příští sobotu jedeme k posledním Odrám, takže dovézt body je tentokrát povinnost.

Autor: Radek Brzobohatý
Trenér: Radek Brzobohatý


Krajský přebor Kadetek:  TJ Ostrava - TJ Krnov 3:1, 3:0
V sobotu 10.11.2018 jsme Kadetky B TJ OSTRAVA hráli poslední kolo první části MS soutěže základních skupin proti týmu TJ Krnov. Po ne zcela optimální hře s úzkým kádrem hráček jsme dokázali dvakrát vyhrát. 3:1 a 3:0 a potvrdili jsme druhé místo základní skupiny A.
Na nahrávce se pravidelně točily tři nahrávačky- Bára Mužíková, Majda Otipková a Helča Randýsková, na bloku hrály Naty Pánková a Eva Papoušková a na smeči Evelína Belinová já Kája Viktorínová a Dany Carroll. Na liberu nás opět podržela Klára Choleviková.
První část základní soutěže jsme celkem zvládli , avšak naše hra má ještě dost nedostatků a chyb, což musíme dalším tréninkem vyladit.

Autor: Karolína Viktorínová - universálka a smečarka týmu
Trenér: Pepa Božík

 

Krajský přebor ml. žaček - 1. kolo
TJ OSTRAVA "A"   4. místo ve skupině
1. skupina: pořadatel: TJ Sokol Frýdek-Místek, 11. ZŠ (2 kurty)
10.11.2018  09:00 hod


TJ OSTRAVA "B"  skupina "D"  2. místo ve skupině
termín: 10.11.2018
Pořadatel: VK Kylešovice, Sportovní hala Slezského gymnázia, Opava

TJ Frenštát pod Radhoštěm "B"  0:2  TJ Ostrava "B"  (-21,-15)
Na začátku prvního setu působíme ustrašeně a nervózně,  čehož soupeř využívá a jde do vedení o několik bodů.
Druhou polovinu setu se lépe pohybujeme a daří se nám podání. Doháníme ztrátu a otáčíme skóre v náš prospěch.
Do druhého setu nastupujeme ve vetší pohodě a nepřipouštíme žádné drama.

VK Kopřivnice  0:2  TJ Ostrava "B"  (-21,-20)
Ve vyrovnaném setu odskakujeme soupeři až v jeho závěru. Vedeme 24:17, ovšem nedaří se nám udělat poslední krok. Snažíme se přerušit sérii podání time outem. Nakonec se podaří kýžený bod získat.
Ve druhém setu dokážeme několikrát odskočit soupeři, ten však vždy ztráty dohání. V koncovce opět jdeme do několika bodového náskoku, na který už protivník nedokáže reagovat.

TJ Ostrava "B" 0:2 VK Kylešovice  (-12,-20)
V posledním zápase přichází ztráta koncentrace. Chybí lepší pohyb a sounáležitost. Soupeř disponuje vysokými hráčkami, což se výrazně projevuje na síti.

Turnaje se zúčastnily tyto hráčky:
Esslerová, Lacná, Fajkusová, Cháňová, Klajmonová, Otipková, Plaskurová, Slavíková, Šínová, Šubertová, Žáková B.

Během tří zápasů se protočily všechny hráčky. Nutno říci, že všechny podaly svůj nadstandardní výkon.
Za 2 vítězství a předvedenou hru panuje spokojenost.
 
Autor: Ondra Šimák
Trenér: Ondra Šimák


Krajský přebor juniorek: VO Slezská Orlice, z.s. B - TJ Ostrava 0:3, 0:3