Facebook icon
YouTube icon

ME žen ve volejbale očima blokařky Elen Jedličkové

ME žen ve volejbale očima blokařky Elen Jedličkové

Jediná zástupkyně z klubu TJ Ostrava v reprezentaci žen. To je Elen Jedličková, mladá a velmi talentovaná, sympatická blokařka, nyní již účastnice ME v seniorské kategorii žen a nejmladší hráčka výběru líčí své dojmy z mistrovství Evropy žen.

„Je to pro mě velká příležitost a jsem za ni moc ráda, vůbec jsem nečekala, že se mi něco takového splní už tak brzy. Kontaktoval mě pan Javůrek a zeptal se mě, jestli bych ráda nejela na soustředění a já na to s radostí přikývla.“  Tak komentovala své pozvání do reprezentace žen Elen Jedličková, opora v obraně na síti klubu TJ Ostrava. Propracovala se až do sestavy pro ME a odjela spolu s týmem do německého Düsseldorfu na utkání v základní skupině C. Z té ženy nakonec postoupily do vyřazovací fáze turnaje, kde se střetly s Ukrajinou a poté se silným Srbskem. Jak jsi prožívala šampionát, co atmosféra? Jak moc zkušeností jsi nasbírala během léta a během turnaje? „Bylo to moje úplně první mistrovství Evropy, takže jsem se na něj velmi těšila a byla jsem zvědavá, jak to bude celé probíhat a atmosféra byla neskutečná,“ sděluje své zážitky a pocity Elen Jedličková. Hrála jsi s hráčkami jako Michaela Mlejnková (kapitánka ženské reprezentace, pozn. red.) a Helena Havelková, to jsou ikony českého ženského volejbalu. Co ti přinesla hra vedle takových osobností? „Myslím si, že mi hra s nimi dala spoustu pro další sezónu. Opravdu mi to dalo hodně zkušeností. Míša mi vždycky radila na síti, koho si mám hlídat a na co si dávat pozor a Helča totéž, obě vždy hecují a snaží se nabudit k nejlepším výkonům ostatní hráčky.“  

Jaká byla nálada po prvním prohraném utkání? Přeci jen prohra s Ázerbájdžánem byla tvrdá. Co vám říkal trenér, jak vás namotivoval pro další zápasy? „Nálada nebyla dobrá a nikdo čekal takové fiasko, ale naštěstí nás to nakoplo do dalších zápasů.“ Trenér vždy říkal „trust the process” a různě nás povzbuzoval…“ Pokud jsem dobře viděl, nezasáhla jsi do utkání ve skupině, zato jsi naskočila v těžké chvíli do zápasu s Ukrajinou, kdy nejprve naše reprezentace vedla, ale poté to Ukrajinky srovnaly na 2:2 a šlo se do tie-breaku. Byla jsi nervózní? Přeci jen šlo o vyřazovací část ME…. „Na ME jsem dostala příležitost naskočit na par balónů do hřiště, a i za tuhle možnost jsem hrozně ráda. Ano, nervózní jsem byla moc, byla to pro mě velká premiéra.“ Dále sis zahrála proti takovému týmu jako je Srbsko, jaký to byl pocit? Česká reprezentace se musela přesunout z Düsseldorfu do belgického Bruselu na vyřazovací část turnaje. Čtvrtfinálové utkání nabídlo celou řadu ostrých výměn, výborných zákroků na síti i v poli a české reprezentantky předvedly velmi sympatický a bojovný výkon po celou dobu utkání. „Je to pro mě velký zážitek, potkat se na hřišti s hvězdami světového volejbalu jako Vargas, Karakurt, Boškovič, Haak, atd.“ Byli se podívat rodiče na některá utkání? „Rodiče byli doma a fandili mi z domu. Vždy jsme si po zápase volali….“, uzavírá rozhovor Elen Jedličková.

Autor: Radek Karnufek