Facebook icon
YouTube icon

Finále extraligy žen U20

Od čtvrtku 20. dubna do neděle 23. dubna proběhlo finále Extraligy žen kategorie U20. Pořadatelství se zhostil volejbalový klub Tělovýchovné jednoty Ostrava.

Do finálového turnaje postoupilo nejlepších 8 družstev z dlouhodobé části soutěže. Družstva byla podle pořadí po základní části rozdělena do dvou základních skupin, kde se odehrálo vždy šest utkání ve dvou halách. Každé družstvo tedy odehrálo 3 utkání ve skupině. Tyto skupiny se hrály od čtvrtečního odpoledne do pátečního večera. Všechna utkání základních skupin bylo možné sledovat on-line na youtube.com. Od soboty se hrálo již jen na jedné hale. Nejdříve si to mezi sebou rozdala družstva na třetích a čtvrtých místech, potom již následovala obě semifinále. V neděli se odehrála poslední utkání o konečné pořadí. Tentokrát se již vysílalo na volej.tv. Celkem bylo tedy odehráno 20 utkání, každé družstvo hrálo 5 utkání.

Všechna družstva podávala výborné výkony, takže se opravdu bylo na co dívat. V mnoha z nich se představily reprezentantky i kmenové hráčky ženské extraligy dospělých. Úroveň předváděné hry byla velmi vysoká. Celý turnaj vyvrcholil závěrečnými boji o medaile. O bronz nejdříve nastoupily domácí hráčky proti Prostějovu, a rozhodovalo se až v tie-breaku. Ten lépe vyšel domácím a zaslouženě získaly medaili. Ve finále proti sobě nastoupila družstva VK Dukla Liberec a PVK Olymp Praha. V prvních dvou setech jasně dominovaly hráčky Liberce, Olympu se ale podařilo utkání vyrovnat, a tak se šlo opět do tie-breaku. V něm měla děvčata z Liberce dva mečboly za stavu 14:12. Ve velmi dramatické a strhující koncovce se ale Olympu podařilo mečboly odvrátit, a nakonec zvítězit 16:14, a získat tak titul mistryň ČR pro kategorii žen U20.
Závěrečného ceremoniálu se zúčastnil za Český volejbalový svaz místopředseda Martin Gerža, trenér reprezentace U22 Ondřej Mare a koordinátor dívčí složky Stanislav Mitáč, za pořadatele ředitel Tělovýchovné jednoty Ostrava Miloš Matula. Kromě předání medailí byly vyhodnoceny i nejlepší hráčky turnaje.

Nejlépe podávající hráčka:    Nela JASEČKOVÁ           TJ Ostrava
Nejlépe bodující hráčka:       Josefina SMOLKOVÁ      Dukla Liberec
Nejlépe přihrávající hráčka:  Antonie KELNÁROVÁ     Olymp Praha
Nejlépe útočící hráčka:        Caroline FORMÁNKOVÁ Dukla Liberec
Nejlépe blokující hráčka:     Elen JEDLIČKOVÁ           TJ Ostrava
Nejlepší nahrávačka:           Andrea FABIKOVIČOVÁ  Olymp Praha
Osobnost turnaje:               Monika BRANCUSKÁ      Olymp Praha


Konečné pořadí turnaje:
1. PVK Olymp Praha
2. VK Dukla Liberec
3. TJ Ostrava
4. VK Prostějov
5. TJ Sokol Frýdek-Místek
6. VK České Budějovice
7. SG Ludvíka Daňka
8. Volejbal Plzeň

Za TJ Ostrava Radek Brzobohatý.