Facebook icon
YouTube icon

I naše U22 získala stříbro

Od pátku 5. května do pondělí 8. května proběhlo finále Extraligy žen kategorie U22. Pořadatelství se zhostil volejbalový klub Tělovýchovné jednoty Ostrava, stejně jako o dva týdny zpět v kategorii U20.
Do finálového turnaje postoupilo nejlepších 8 družstev z dlouhodobé části soutěže. Družstva byla podle pořadí po základní části rozdělena do dvou základních skupin, kde se odehrálo vždy šest utkání ve dvou halách. Každé družstvo tedy odehrálo 3 utkání ve skupině. Tyto skupiny se hrály od pátečního odpoledne do sobotního večera. Všechna utkání základních skupin bylo možné sledovat on-line na youtube.com. Od neděle se hrálo již jen na jedné hale. Nejdříve si to mezi sebou rozdala družstva na třetích a čtvrtých místech, potom již následovala obě semifinále. V pondělí se odehrála poslední utkání o konečné pořadí. Tentokrát se již vysílalo na volej.tv. Celkem bylo tedy odehráno 20 utkání, každé družstvo hrálo 5 utkání.
V Ostravě mohli diváci opět spatřit volejbal nejvyšší úrovně. V mnoha družstvech nastupovala děvčata, která již pravidelně hrají v extralize dospělých. Vrcholem turnaje byla zcela nepochybně utkání mezi družstvy, která se nakonec umístila na medailových pozicích. I ostatní družstva ale podávala fantastické výkony. Atmosféře turnaje přispěla také velká účast rodičů a fanoušků hráček, kteří se sjeli ze všech stran republiky. Bylo i na nich vidět, že si čtyřdenní pobyt v Ostravě opravdu užili.
V semifinále si nejdříve vítězstvím 3:0 pohlídala postup do finále domácí děvčata proti Hradci Králové, v tom druhém se rozhodovalo až v pátém setu. V nádherném souboji nakonec zvítězila děvčata z Liberce nad Olympem Praha.
V pondělí, nejdříve o 7.místo zvítězil Prostějov proti Lanškrounu 3:1, ve stejném poměru setů si pro páté místo došli Lvi Praha proti Brnu. V utkání o třetí místo si poradil Olymp Praha s Hradcem Králové 3:0. Finále mezi domácí Ostravou a Libercem se odehrálo před naprosto plnou tribunou v úžasné atmosféře. Domácím se nepodařilo zopakovat tak kvalitní výkon, jako proti Olympu ze základní skupiny, a i přes některá zranění v kádru Liberce to bylo nakonec 3:0 pro Liberec. Domácím nevyšla ani jedna ze dvou koncovek, do kterých se dostali, a tak si zaslouženě titul připsal Liberec.
Pro letošní rok si v kategoriích U18, U20 a U22 všechny sady medailí mezi sebou podělili: VK Dukla Liberec, PVK Olymp Praha a TJ Ostrava. Některé hráčky tak během tří týdnů získaly tři medaile.
Závěrečného ceremoniálu se zúčastnil za Český volejbalový svaz místopředseda Miroslav Přikryl, trenér reprezentace Jan Václavík a koordinátor dívčí složky Stanislav Mitáč, za pořadatele ředitel Tělovýchovné jednoty Ostrava Miloš Matula. Kromě předání medailí byly vyhodnoceny i nejlepší hráčky turnaje.

Konečné pořadí turnaje:
1. VK Dukla Liberec
2. TJ Ostrava
3. PVK Olymp Praha
4. TJ Slavia Hradec Králové
5. VK Lvi Praha
6. SG Ludvíka Daňka
7. VK Prostějov
8. VO TJ Lanškroun


Nejlepší hráčky turnaje:
Nejvíce bojující hráčka:Monika BrancuskáOlymp Praha
Nejlépe přihrávající hráčka:Nela TobiášováTJ Ostrava
Nejlepší smečařka:Viktorie DvořákováDukla Liberec
Nejlépe podávající hráčka:Josefína SmolkováDukla Liberec
Nejlepší blokařka:Lucie BlažkováDukla Liberec
Nejlepší nahrávačka:Eliška VytiskováTJ Ostrava
Osobnost turnaje:Barbora ChaloupkováDukla Liberec

Za TJ Ostrava Radek Brzobohatý