Facebook icon
YouTube icon

Mistrovství ČR ve volejbalu - ŽENY U22: 1. Dukla Liberec, 2. PVK Olymp Praha, 3. TJ Ostrava

Od čtvrtku 25. dubna do neděle 28. dubna 2024 proběhlo finále Extraligy žen kategorie U22. Pořadatelství se stejně jako v loňském roce zhostil volejbalový klub Tělovýchovné jednoty Ostrava.

Do finálového turnaje postoupilo nejlepších 6 družstev z dlouhodobé části soutěže. Družstva byla podle pořadí po základní části rozdělena do dvou základních skupin, kde se odehrála vždy tři utkání. Každé družstvo tedy odehrálo 2 utkání ve skupině. Tyto skupiny se hrály od čtvrtečního odpoledne do pátečního večera.
Družstva, která se umístila na třetích místech ve skupině, si v sobotu dopoledne zahrála o páté místo a odjela domů. Odpoledne již následovala obě semifinále. V neděli dopoledne se odehrálo utkání o třetí místo, ve 13.00 začalo finále.

Všechna utkání se vysílala na volej.tv. Celkem bylo odehráno 11 utkání.

V rámci turnaje jsme také na vedlejší hale uspořádali turnaj v barevném minivolejbale. Děti i jejich rodiče se tak mohli přijít podívat a podpořit své favority.

V Ostravě mohli diváci opět spatřit volejbal nejvyšší úrovně. V mnoha družstvech nastupovala děvčata, která již pravidelně hrají v extralize dospělých, a většinou jsou v mládežnických reprezentacích ČR. Vrcholem turnaje byla zcela nepochybně utkání mezi družstvy, která se nakonec umístila na medailových pozicích. I ostatní družstva ale podávala fantastické výkony. Atmosféře turnaje přispěla také velká účast rodičů a fanoušků hráček, kteří se sjeli ze všech stran republiky. Bylo i na nich vidět, že si čtyřdenní pobyt v Ostravě opravdu užili.

V semifinále si nejdříve vítězstvím 3:0 pohlídala postup do finále favorizovaná Dukla Liberec, domácí děvčata potom neuspěla proti Olympu Praha. První dva sety byly velmi vyrovnané a rozhodovalo se až v koncovkách, třetí set již domácím došly síly, takže prohrály 0:3.

V utkání o třetí místo si poradila TJ Ostrava s Brnem, a celkem hladce zvítězila 3:0. Jen třetí set se rozhodoval až v koncovce.

Ve finále proti sobě nastoupili Dukla Liberec a Olymp Praha. První set vyzněl jasně pro Liberec 25:16, ve druhém se ale Olympu podařilo uhrát koncovku a srovnal tak na 1:1. Třetí a čtvrtý set se opakovala situace z prvních dvou setů. Nejdříve hladce vyhrál Liberec, poté se v koncovce opět prosadil Olymp. A tak se šlo do tie-breaku. V něm se Liberci podařilo utéct hned na začátku, a náskok si již pohlídal až do konce. Vítězstvím 15:7 tak obhájil titul z loňského roku.

Závěrečného ceremoniálu se zúčastnil za Český volejbalový svaz šéftrenér mládežnické reprezentace Jan Václavík, za pořadatele ředitel Tělovýchovné jednoty Ostrava Miloš Matula. Kromě předání medailí byly vyhodnoceny i nejlepší hráčky turnaje.


Konečné pořadí turnaje:

1. VK Dukla Liberec
2. PVK Olymp Praha
3. TJ Ostrava
4. SG Ludvíka Daňka Brno
5. TJ Junior Brno
6. TJ Slavia Hradec Králové
 

Nejlepší hráčky turnaje:

Nejvíce bodující hráčka:Josefína Smolková VK Dukla Liberec
Nejlépe přihrávající hráčka:Barbora ChaloupkováVK Dukla Liberec
Nejlepší smečařka: Antonie KelnárováPVK Olymp Praha
Nejlépe podávající hráčka:Adéla ChládkováTJ Ostrava
Nejlepší blokařka:Karolína GajdováPVK Olymp Praha
Nejlepší nahrávačka:Anna Pragerová VK Dukla Liberec
Osobnost turnaje:Veronika FukalováTJ Ostrava

 

Za TJ Ostrava Radek Brzobohatý